En Sıcak Konular

Sinüzitle karıştırmayın!

19 Eylül 2010 11:12 tsi
Sinüzitle karıştırmayın!

Halk arasında 'beyin damarlarında meydana gelen baloncuk' olarak tanımlanan anevrizmanın toplumda görülme sıklığı her geçen gün artıyor. Anevrizmanın belirtilerinin önemli olduğunu kaydeden Prof. Kuday, "Şiddetli baş ağrısını önemseyin" uyarısında bul

Yapılan araştırmalara göre her yüz binde 6-7 kişide anevrizma görülüyor. Bu rakamlarda Türkiye'de her yıl bu cins kanamaya maruz kalan 6-7 bin kişinin olduğuna da işaret ediyor.  Hastaların pek çoğunun hastaneye ulaştırılamadan kaybedildiğini anlatan Florence Nightingale Hastaneleri Nöroşirürji Bölüm Koordinatörü Prof.Dr. Cengiz Kuday, bu hastaların çok küçük bir bölümünün tedavi edilebildiğini kaydetti.

ÇOK CİDDİ BAŞ AĞRISI

Anevrizmanın belirtilerinin önemli olduğunu kaydeden Prof. Kuday, "Şiddetli baş ağrısını önemseyin" uyarısında bulundu. Prof. Kuday, şöyle devam etti: "Bu süreci, geçiren hastalar 'Hayatımda böyle şiddetli bir baş ağrısı görmedim' diyerek yaşadıklarını anlatırlar" ifadesini kullandı.

SİNÜZÜTLE KARIŞTIRILIYOR

Anevrizmanın sinüzitle karıştırıldığına dikkat çeken Prof. Kuday, "Örneğin hastanın biri şiddetli baş ağrısıyla başvuruyor hastaneye. Önce herhangi bir şeyinin olmadığını söylüyorlar. İlaç verip gönderiyorlar. Hasta, ağrısı daha şiddetli olunca bu defa başka bir hastaneye başvuruyor. Bu sefer hastaneye sinüzitün olduğu söylenebiliyor. Hastaneye üçüncü gidişinde ise MR, BT çekiliyor. Hastaya sizde kanama var deniliyor ve hastaneye alınıyor" diye konuştu.  Hastanın hastaneye yattığı sırada şuurunun açık olduğunu kaydeden Prof. Kuday, hafta sonu tatili nedeni ile tedavisi yapılamadığı için bu hastanın şu an komada olduğunu kaydetti. Kuday, "Hafta sonu tatiline denk geldiği için kurtulabilecek durumda olan hasta ikinci kanamayı geçirdi ve şuanda vantilatöre bağlı yani komada.  Hasta sahibi beni arıyor ne yapabiliriz diye? Maalesef yapılabilecek bir şey yok. Yani hasta kaybedilmeye mahkum" ifadesini kullandı.

DOKTORLARA UYARI

Bu tip hastalara kısa sürede müdahale edilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Kuday, zamanında doğru teşhis konulamamasının bu hastanın hayatına mal olduğunu vurguladı. Prof. Kuday, meslektaşlarını uyararak; "Bu tip hastalarda, bu tip şiddetli baş ağrısında ilk akla gelecek şeylerden biri anevrizmal beyin kanamasıdır. Geçtiğimiz hafta bunun gibi 7 hasta ile karşı karşıya geldim. Bunlardan 4'ü hastanemize yetişebildi. 3'ü kurtuldu. Bir tanesini kaybettik"

SANİYELER BİLE ÖNEMLİ

"Bu tip hastaların en yakın hastaneye değil, uygun bulunulan her türlü imkanları,  MR'ı olan anjiyo yapılabilen merkezlere gelmeleri lazım. Zamanında gelirlerse kurtulma şansları var" diyen Prof. Kuday, sözlerini şöyle sürdürdü: " Vermek istediğim mesaj zamandır. Yani uygun olmayan hastanelerde bekletmek bir şey kazandırmaz. Bir de en büyük yanlışımız aman yerinden oynatmayalım. Böyle bir şey yok. Hasta yerinde oynatılınca hiçbir şey olmaz" ifadesini kullandı.

bugün



Bu haber 1,026 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,070 µs