En Sıcak Konular

''Türkiye geleceğin süper gücü''

19 Eylül 2010 09:24 tsi
''Türkiye geleceğin süper gücü''

Referandumda 'Evet' diyerek demokrasiden yana tavır koyan Türkiye, dünya basınının gündeminde üst sıralarda yer alıyor.

Türkiye'nin 12 Eylül'deki referandumda özgürlüklerini daha da güçlendirdiğini yazan, New York Times, "Türkiye anayasal olarak artık AB'yegirmeye hazır. Artık Avrupa bu konuda bahane uydurmaz" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin en saygın gazetelerinden New York Times, 12 Eylül anayasa referandumunun sonuçlarını başmakalesinde değerlendirdi. ''Daha Demokratik Türkiye'' başlıklı makalede ''Türkiye'nin 12 Eylül'deki referandumda özgürlüklerini daha da güçlendirdiği'' belirtildi ve "Türkiye anayasal olarak artık AB'ye girmeye hazır" ifadesi kullanıldı.

''Referandumda oy kullananların yüzde 58'inin ordunun politikaya karışmasını sona erdirme amacı taşıyan Anayasa reform paketini onayladığı, yüksek orandaki 'evet' oylarının Türkler'in darbelerden bıktığını ve seçilmiş siyasetçilerin görev başında olmalarını istediğini gösterdiği'' yorumu yapıldı.

DEMOKRASİNİN ZAFERİ

ABD Başkanı Barack Obama'nın da referandum sonucunu, ''Türk demokrasisinin zaferi'' olarak değerlendirmesinin haklı olduğu ifadesine yer verilen yazıda, Anayasa paketinde, 1980 darbesinden sorumlu olanların dokunulmazlıklarının geri çekilmesi, vatandaşların Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilmesi, kadın, çocuk ve yaşlılara yeni hakların garanti edilmesi gibi değişiklikler olduğu kaydedildi. Yazıda ''Türkiye'nin 12 Eylül'deki referandumda özgürlüklerini daha da güçlendirdiği'' belirtildi.

Anayasa değişikliklerinin Meclis'e de bazı anayasal mahkemelerin yargıçlarını seçme rolü verdiği ifade edilen yazıda, bunun Batı demokrasilerinde normal olduğu ama sistemin çalışması için yasamanın iktidara yakın kişilerle doldurulmaması gerektiği görüşüne de yer verildi.

TÜRKİYE AB'YE HAZIR

Başbakan Erdoğan'ın ''Anayasa ve ekonomik reformcu olarak takdire şayan bir geçmişinin olduğu'' da vurgulanan yazıda, AB Komisyonu tarafından da desteklenen Anayasa paketinin geçmesinin Türkiye'nin anayasal olarak AB'ye girmeye hazır olduğunu gösterdiği vurgulayarak, Artık Avrupa bu konuda bahane uydurmayı sürdüremez" diye yazdı.

Türkiye süper güç olma yolunda

ABD'deki Los Angeles Times gazetesinde Türkiye'deki anayasa referandumuyla ilgili bir yazı yayımlandı. Yazıda, AK Parti'nin, ülkeyi "gerçek demokrasiye" hiç olmadığı kadar yakınlaştırdığı kaydedildi.

İran asıllı Amerikalı yazar Reza Aslan imzasıyla yayımlanan, "Türkiye'nin Demokratik Çabası" başlıklı yazıda, "AK Parti tarafından getirilen anayasal reformların kabulü, ülkeyi ileriye götürüyor. 'İslami ahlaki değerler' olarak adlandırdığı taahhüdü benimseyen bir siyasi parti, Türkiye'yi 'gerçek bir demokrasiye' hiç olmadığı kadar yakınlaştırdı" ifadesi kullanıldı. Yazıda, "reformların kadın, çocuk ve engellilerin haklarını güçlendirdiği, Hristiyan ve Kürt azınlıklara daha fazla özgürlük tanıdığı, kısıtlayıcı iş yasalarını rahatlattığı, ordunun siyasetteki rolünü azalttığı ve ülke genelinde daha demokratik kurumların yaratılmasına olanak tanıdığı, daha da önemlisi, sıradan vatandaşlara daha fazla yasal koruma sağlayarak ve ordunun sivil mahkemeler önündeki dokunulmazlığını kaldırarak, mahkemelerin yapısını yeniden düzenlediğinin" vurgulandığı haberde, "Anayasa reformunun referandumda kabul edilmesiyle, Türkiye'nin, Ortadoğu'nun yeni süper gücü olma pozisyonunu pekiştirme yolunda bir adım daha attığı, bunun ülkeyi ileriye götürdüğü" belirtildi

bugün



Bu haber 1,172 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,698 µs