En Sıcak Konular

Fiyatlar düşmeyince et ithalatına izin çıktı

19 Eylül 2010 09:13 tsi
Canlı hayvan ithalatına rağmen et fiyatlarında istenen düşüşün sağlanamaması üzerine Tarım Bakanlığı, yıl sonuna kadar et ithalatına izin verdi.

İthalat, bakanlığın ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'nün tespit ettiği sağlık şartlarına uygun olarak yapılacak. Türkiye'den görevlendirilecek veteriner hekimlerin kontrol ve nezaretinde İslamî usule uygun kesilen hayvanlardan elde edilen taze soğutulmuş ve dondurulmuş karkas şeklindeki etlerin ithalatına müsaade edilecek. Etlerin kalıntı içermemesi ve en fazla 30 aylık hayvanlardan elde edilmesi gerekiyor. Uygulama 31 Aralık 2010'a kadar devam edecek.

Et ithalatı, Et ve Balık Kurumu ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan ve kontrol edilen 1. sınıf kombinalar, et ürünleri üretim tesisleri ve yemek üreten tesislerce yapılacak ve kullanılacak. Etlerin kalıntı içermemesi, teste tabi tutulması ve en fazla 30 aylık hayvanlardan elde edilmesi gerekiyor. Daha önce kesilerek dondurulmuş ürünlerin ticaretine müsaade edilmeyecek. Uygulama 31 Aralık 2010 tarihine kadar yürütülecek. Böylece Avrupa Birliği ile ilişkilerde 1998'den beri problem olan 19 bin tonluk et ithalatı taahhüdü de yerine getirilmiş olacak.

Et fiyatlarındaki artışın dengelenmesi için daha önce kasaplık hayvan ve besi hayvanı ithalatı için 'tarife kontenjanı' açılmıştı. Et ve Balık Kurumu, bu kapsamda şimdiye kadar 66 bin ton hayvan ithalatı için ihale yaptı. Kurum, 10 bin ton hayvan ithalatı için de 27 Eylül tarihinde ihale yapacak.
 
zaman




Bu haber 521 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,269 µs