En Sıcak Konular

Gül'ün ABD çıkarması

18 Eylül 2010 11:43 tsi
            Gül'ün ABD çıkarması Gül, ABD'ye gidiyor ama Obama için değil...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dün ABD’ye gitti, ama gidiş amacı ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmek değil. Hatta bu bir haftalık yoğun temas programı içinde Obama ile planlanmış bir görüşme de yok. Yalnızca 23 Eylül akşamı New York’taki ünlü Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nde Obama ve eşinin, BM Genel Kurulu’na katılan bütün ülke liderleri ve eşlerine verdiği yemeğe, Abdullah ve Hayrünisa Gül’ün birlikte katılımı öngörülüyor. Ancak aynı gün önceki saatlerdeki BM Genel Kurul açılış toplantıları sırasında kısa bir görüşme yapma ihtimali var.

Gül’ün ABD’ye asıl gidiş amacı da BM Genel Kurulu zaten. Türkiye uzun çabalardan sonra 2010’da BM Güvenlik Konseyi’nin iki yıl süren geçici üyeliklerinden birini elde etmişti. Geçici üyeler dönüşümlü olarak birer aylığına Güvenlik Konseyi’ni yönetiyor. Her yıl BM Genel Kurulu’nun açılış toplantılarının yapıldığı eylül ayında sıranın Türkiye’ye gelmesi bu bakımdan bir şans. (Eylül başından bu yana Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan’a büyük iş düşüyor.) Dünya liderleri bu toplantıya katılmak amacıyla New York’a geliyor ve gelmişken birbirleriyle de çoğu BM binasında olmak üzere görüşme fırsatı buluyorlar.

İki zirve toplantısı
O nedenle Gül’e Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Çevre Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanı sıra üst düzey bir Dışişleri heyeti eşlik ediyor.

Gül, BM Genel Kurul çalışmaları sırasında iki zirve toplantısında da görev alacak. Bunlardan ilki, 20 Eylül’de Etiyopya Başbakanı ile birlikte eş başkanlık yapacağı ‘Yoksulluk, Açlık ve Cinsiyet Eşitliği Sorunları ile Mücadele’ konulu toplantı.

Diğeri de ‘BM Bin Yıl Kalkınma Hedefleri’ başlıklı toplantı. Bu toplantıların ilki 2005 yılında o dönem BM Genel Sekreterliğini yürüten Kofi Annan’ın önerisiyle yapılmıştı. Bu yıl da 20-22 Eylül arasında düzenlenecek zirveye 150 ülkeden devlet veya hükümet başkanlarının katılması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Gül, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa dışında, bu devlet ve hükümet başkanlarından 12’si ile planlanmış görüşmeler yapacak. Bu görüşmeler arasında İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecat ve Yunanistan Başbakanı Yorgos Papandreu ile olanların öne çıkacağı tahmin edilebilir.

Gül, New York’taki son gününde dünyaca etkili düşünce kuruluşu Council on Foreign Relations-Dış İlişkiler Konseyi’nde bir konuşma yapacak ve soruları yanıtlayacak.

Türkiye’nin yoğun gündemi
Yahudi kuruluşların hayli etkin olduğu konseyde, Türkiye’de yapılan referandum sonuçlarının yanı sıra, AB ile ilişkiler, eksen kayması tartışmaları ve İran ve İsrail ile ilişkiler üzerine de Gül’e sorular sorulabilir.

Cumhurbaşkanı Gül, BM Genel Kurul çalışmaları için Türkiye’deki yoğun bir gündemi geride bıraktı, ama gündem onu ABD’de rahat bırakacağa benzemiyor.

Gül’ün daha 2099’da “Türkiye’nin bir numaralı sorunu, mutlaka çözülmesi gerekiyor’ diye yeni bir döneme kapı açtığı Kürt sorunu etrafındaki gelişmeler, 12 Eylül referandumundan sonra 20 Eylül’e doğru tırmanışa geçmiş bulunuyor.

Önceki gün BDP ve hükümet arasında yapılacak görüşmenin Hakkari’deki kanlı mayın saldırısıyla iptal edilmesi ardından, gözler 20 Eylül’de BDP’nin Kürtçenin zorunlu eğitim dili olmasına dikkat çekmek için bir haftalığına ilan ettiği okul boykotuna çevrildi.

Gül, ABD’de iken Türkiye gündeminde yer alacak ve yine Gül’ün kapı açtığı bir diğer konu da, yarın, 19 Eylül’de Van Gölü’ndeki Ahtamar Kilisesi’nde Ermeni kilisesi tarafından yapılacak dini tören olacak.

Söylemeden geçmeyelim, bir de Cumhurbaşkanlığı seçimi ve başkanlık sistemi tartışmaları var gündemde. En son Sanayi Bakanı Nihat Ergün de cumhurbaşkanı adayını Başbakan Tayyip Erdoğan olarak açıkladı. Gül’e sorulacak sorular arasında bu da olabilir.

Görülüyor ya, Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin dış görünürlüğü bakımından önem taşıyan BM-ABD seyahati için Türkiye gündeminden ayrılıyor olsa da, gündem ondan ayrılacak gibi görünmüyor.

Murat Yetkin / Radikal



Bu haber 1,321 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,427 µs