En Sıcak Konular

PKK veya Ergenekon fark etmez

18 Eylül 2010 09:16 tsi
PKK veya Ergenekon fark etmez Demokratik yöntemlerin devreye girmesi için terörün bitmesi gerekiyor.

Minibüsü mayınla patlatıp aralarında bebelerin de olduğu insanların öldürülmesi olayı benzerlerinin, 'PKK eylemi süsü' verilerek yapıldığını da çok gördük, 'PKK'ya ait olmadığı iddia edilecek biçimde yapılmış bir PKK eylemi' olarak da...

PKK'lı son 25 yılımız hep bu tür eylemlere tanıklık ederek geçti. O sebeple de, BDP'nin "Bu bir PKK eylemi değil, Ergenekon işi" açıklaması da, onun dışındaki bütün kaynakların "PKK yaptı" demesi de şaşırtıcı değil.

Öyle de olabilir, böyle de...

...

Hakkari'deki eylemin iki yöne de çekilebilmesinin bir sebebi var: Türkiye anayasa değişikliğini oyladığı referandumdan yeni çıktı ve halk hükümetin ülke sorunlarını anayasayı değiştirerek çözme niyetine büyük çapta destek verdi. BDP'nin de oylamayı 'boykot' çağrısında beklediği kadar başarılı olamadığı görüldü.

Böyle bir siyasi arka-plan ülkeyi iki yönlü terör eylemlerine açık hale getiriyor. Siyasetin aldığı yeni biçimden rahatsızlık duyan, hakimiyetlerini bütünüyle kaybedeceklerini anlayan yapı 'PKK süsü verilmiş' bir eylem yaptırabilir; çözümün kaçınılmaz hale geldiğini, ancak çözüm anahtarının da ellerinden kaçtığını düşünen PKK da duyduğu rahatsızlıkla kendiliğinden harekete geçebilir.

Kendilerinden 'Akil Adamlar Grubu' diye de söz edilen Finlandiya'nın eski cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari başkanlığındaki bir heyetin burada olması, Diyarbakır'ı ziyaret edip yerel yöneticiler ve kanaat önderleriyle görüşmesi, Ankara'da ve İstanbul'da resmen kabul edilmesi de eylemin fâili konusunda karışık düşüncelere sevk ediyor.

Heyetin varlığından ve kendisine atfedilen rolden rahatsız olabilecek unsurlar her iki tarafta da var çünkü...

Şimdi ne olacak?

Ne olacağını değil, ama ne olması gerektiğini söyleyebilirim: Devlet ülke güvenliği açısından eylemin fâillerini tespit için çalışırken, bölgede bilgi toplayabilecek kaynaklara sahip olan BDP de kendi araştırmasının sonucunu kamuoyuyla paylaşmalıdır. İlk verdikleri "Ergenekon işi" tepkisi doğruysa ne âlâ, ama eylem PKK veya irtibatlı bir grup tarafından yapıldıysa da kendilerinin aracılık ettikleri süreci berhava eden girişimi onların ağzından duymak isteriz.

Önünü tıkayan terör belâsından Türkiye'nin kurtulması açısından fâilin iki olağan şüpheliden hangisi olduğu hiç fark etmiyor. Devlet kendi adına iş çevirenleri çoktandır dışlıyor ve onlarla hesaplaşıyor; diğer taraf da benzer bir sorumluluk alırsa sorun büyük çapta çözülür, güven ortamı oluşur.

Demokratik yöntemlerin devreye girmesi için terörün bitmesi gerekiyor çünkü.

Fehmi Koru / Yeni Şafak'daki köşesinden ilgili kısım



Bu haber 1,062 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,942 µs