En Sıcak Konular

İsrail Yom Kippur'a girdi, ülke sustu!

17 Eylül 2010 22:44 tsi
Yahudi inancının en kutsal günlerinden kabul edilen Yom Kppur'un başlaması İsrail'de hayatı durdurdu.

Yahudi dininin en kutsal ve en önemli günlerinden biri kabul edilen Yom Kippur (Kefaret Günü) bu akşam güneş batımıyla birlikte uygulamaya girdi.

Kippur Günü yarın akşam güneşin batımıyla birlikte sona erecek. Bu süre içinde tüm İsrail'de hayat yaklaşık bir gün süreyle susacak.

Kippur Günü de bir çok dini gün ve bayramında olduğu gibi, Yahudiler'in Mısır'da Firavun'un esaretinden kurtulması sürecine dayanıyor.

Musa Peygamber'in Tanrı ile buluşmak üzere Sina Dağı'na çıkması, bu sırada Tanrı'nın yolundan çıkan İsrailoğulları'nın bir süre sonra pişmanlık getirip oruç tutmaları, Tanrı'nın da bu pişmanlığı ve tövbeyi kabul etmesinden sonra, tüm İsrail halkı için bir "tövbe ve af günü" olarak belirlenen Kippur Günü'nde, İsrail halkının dindarlarının yanı sıra, araştırmalara göre laiklerinin de pek çoğu, bugünden başlayarak iki günbatımı arasında, yaklaşık 25 saat süreyle oruç tutuyor.

"Şabatlar'ın Şabatı" olarak anılan Kippur Günü'nde uygulanan dini inançlar doğrultusunda, yemek içmek yanı sıra yıkanmak, deri ayakkabılar giymek, makyaj yapmak ya da parfüm sürmek, eşler arasında cinsel temaslar yasak.

İsrail'de Kippur Günü'nün başlamasıyla birlikte tüm hareket eden araçlar durdu. Tel Aviv'deki uluslararası Ben Gurion Havalimanı hava sahası, günün başlaması öncesinde bugün saat 13.00 itibarıyla kapandı. Havalimanında hava trafiği ancak yarın akşam, Kippur Günü'nün sona ermesiyle birlikte saat 22.30 sıralarında tekrar başlayacak.

Özel sektöre ait tüm eğlence yerleri, restoranlar, kafeler, dükkanlar, satış köşeleri de kapılarını kapattı. İsrailli Yahudiler, kadın-erkek sinagoglarda dualara katıldı.

Tel Aviv başta olmak üzere kentlerin, kasabaların ve tüm diğer yerleşimlerin ana cadde ve sokakları, başta çocuklar olmak üzere bisiklet ve kay-kay kullanan çocuklar ve gençlerle doldu.

Bugün ve yarın iki gün batımı arasında tren, otobüs, dolmuş seferlerinin yanı sıra özel araçların trafiği de durdu. Sokaklarda tek tük polis araçları görülebiliyor.

Müslümanların ve Hristiyanların ağırlıklı yaşadığı kent ve mahallelerde normal hayat devam ederken, Kudüs'ün doğu kesimlerinde yaşayan Filistinliler de gün boyunca araçlarıyla kendi mahallelerinin dışına çıkmamaya özen gösteriyorlar.

İsrail'de yayın yapan tüm televizyon kuruluşları, radyolar yarın akşam Kippur Günü'nün sonuna kadar yayın yapmayacaklar. İnternet siteleri de ancak günün tamamlanmasından sonra haberlerini yenilemeye başlayacaklar.

Öte yandan, İsrail Sağlık Bakanı Yardımcısı, koalisyondaki Şas partisi üyelerinden Yaakov Litzman, dinen çalışmanın yasak olduğu Şabat (Cumartesi) günleri ve dini tatillerde, Sağlık Bakanlığına online ödeme yapılmasını sağlayan internet sitelerinin bloke edileceğini duyurdu.

İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, aynı partiden Eliyahu Yişai de bir süre önce bakanlığına online ödemelerin Şabat ve dini bayramlarda bloke edilmesi kararını almıştı.

dunyabulteni



Bu haber 921 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,353 µs