En Sıcak Konular

WSJ: Euro geçici güvenli liman olabilir

17 Eylül 2010 13:23 tsi
Japon yenine gelen müdahaleyle gerilemesi ve ABD Merkez Bankası’na (Fed) yönelik spekülasyonlarla doların zayıflayacağı beklentisi, yakın zamana kadar çökeceği söylenen euroyu yeniden güvenli liman yapabilir.

Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) dolar karşısında son dönemde sürekli değer kaybeden yene doğrudan müdahale etmesi ve gerekirse müdahalesini sürdüreceği açıklaması yende hızlı düşüşü beraberinde getirdi.
 
Müdahale öncesi 82.00'lı seviyelere kadar gerileyen dolar/yen paritesi, BoJ'un dolar alıp yen satmasıyla 86.00'lı seviyelere yaklaştı.   

Citigroup’un gelişmiş G10 ülkeleri stratejilerinden sorumlu uzmanı Steven Englander, Japonya'nın şimdiye kadar 2 trilyon yuanı bulan ve gerekirse devam edeceğini söylediği müdahalenin, euroya olan talebi artırabileceğini belirtti. 

Englander, "Eğer piyasalar, Japonya'nın doların yen karşısında değer kaybetmesine direneceğine inanırsa, diğer para birimleri doların alternatifi olarak daha çekici hale gelebilir" dedi.

BAŞARILI İHALELER DESTEKLEDİ

Gelişmelerden olumlu etkilenen euro/dolar paritesi, dün İspanya'nın gerçekleştirdiği başarılı tahvil ihalesinden sonra 1.31 seviyesinin üzerine tırmandı.

Bu hafta İtalya ve Yunanistan'da gerçekleştirilen başarılı tahvil ihraçlarından sonra İspanya'dan da bu yönde iyi haberlerin gelmesi, Avrupa'daki ülke borçlarıyla ilgili kaygıların azalmasında etkili oldu. 

Pariteye paralel olarak euro içeride de değer kazandı ve lira karşında 1.96'ın üzerine çıktı, dolar/TL ise 1.49'un üzerinde bulunuyor.

GEÇİCİ GÜVENLİ LİMAN

Deutsche Bank G10 ülkeleri küresel döviz stratejisti Alan Ruskin, Fed'in ekonomideki yavaşlamayı durdurmak için yeni varlık alımları gerçekleştireceğine yönelik endişelerin, yatırımcıları euroyu geçici olarak yeni güvenli liman olarak görmeye itebileceğini söyledi.

Bunun ABD ekonomisi için parasal genişleme anlamına geldiğini belirten Ruskin, yatırımcıların bu sayede değer kaybeden doları satıp daha fazla kazandıran para birimlerini tercih edebileceğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde Goldman Sachs tarafından yayımlanan bir raporda Fed’in ekonomideki yavaşlamayı önlemek için 1 trilyon dolarlık ek tahvil alımına gideceği ileri sürülmüştü.

Ruskin, Japonya'dan yene gelecek daha fazla müdahale olasılığının temkinli olmaya ittiği yatırımcılar için euronun en iyi seçeneği sunabileceğini söyledi.

Ancak, "uzun dönemde euro algısının hala oldukça negatif" diyen Ruskin, euro/dolar paritesinin 1.35 seviyesini geçmekte zorlanacağına işaret etti.

hurriyet



Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,930 µs