Darbeciler bunu da yapmış | " /> Darbeciler bunu da yapmış | "/>

En Sıcak Konular

Darbeciler bunu da yapmış

17 Eylül 2010 11:09 tsi
Darbeciler bunu da yapmış 27 Mayıs Darbesi'nde, halkın verdiği oylarla iktidara gelen Demokrat Parti'yi alaşağı eden ve bir başbakan ile iki bakanı idam eden cuntacılar, bunlarla yetinmemiş.

Darbeciler, Atatürk'ün kurduğuTürkiyeCumhuriyeti'nin adını da resmen değiştirmiş. Darbenin ardından TBMM'yi ele geçiren darbeciler, 'İkinci Cumhuriyet'i ilan etmiş. Bu durum, devletin resmi kayıtlarına da geçmiş. Buna göre, Darbenin ardından kurulan Milli Birlik Konseyi ve ardından gelen 2 sivil hükümet döneminde Meclis'te alınan kararlar ve kararnameler, 'İkinci Cumhuriyet' dönemi diye kayıt altına alınmış. Bu kayıtlar halen Meclis Arşivi'nde muhafaza ediliyor.

Türkiye'deki bütün darbelerin 'anası' olarak nitelendirilen27 MayısDarbesi'ni yapanlarca idam edilen dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın ölümünün üzerinden tam 50 geçti. Ancak o günden bu yana her geçen gün darbenin bir başka boyutu ortaya çıkıyor, ülkede meydana getirdikleri tahribatı gözler önüne seriyor. Bunlardan biri de darbenin hemen ardından Türkiye Cumhuriyeti'nin adında yapılan değişiklik geliyor. Cihan Haber Ajansı muhabirinin ulaştığı belgelere göre, devletin resmi kayıtlarında Meclis'te dört yıla yakın süre boyunca alınan kararlar, 'İkinci Cumhuriyet' olarak adlandırılmış.

İKİNCİ CUMHURİYET DÖNEMİ YAŞANMIŞ

27 Mayıs Darbesi'nin ardından ikisi cunta lideri Cemal Gürsel başkanlığında Milli Birlik Komitesi'nce iki dönem sivil olmayan hükümet kuruldu. Daha sonra Orgeneral Emin Fahrettin Özdilek, 26 Ekim 1961'de Cemal Gürsel'in Cumhurbaşkanlığı görevi başladığı için Başbakanlık makamının boşalması üzerine 27 Ekim 1961 – 20 Kasım 1961 tarihleri arasında geçici olarak bu görevi yürüttü. 10 Ekim 1961'de yapılan genel seçimlerden sonra oluşturulan yeni Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde İsmet İnönü çoğunluğu sağlayamamasına rağmen hükümeti kurdu. İsmet İnönü, bu görevi 20 Kasım 1961'den 25 Aralık 1963 yılına kadar iki dönem halinde sürdürdü. Ancak bu üç yıllık dönem kayıtlara farklı olarak geçmiş. Çünkü bu dönemlerde TBMM tarafından alınan kararlar ve kararnameler, daha öncekilerden farklı olarak tutulmuş. Meclis'in kararları ve yapılan yazışmalar, 'İkinci Cumhuriyet Dönemi' olarak tasnif edilmiş. Bunlar, kayıtlara da bu şekilde geçmiş. Bu kararlar, Türkiye'nin beyni olarak adlandırılan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Arşivleri'nde yine 'İkinci Cumhuriyet' adını taşıyan dosyalarda arşivleniyor. Bu arşivler, halen arşivlerde muhafaza ediliyor. Böylece zaman zaman İkinci Cumhuriyet tartışmalarının yaşandığı Türkiye'de aslında bu aşama 50 yıl önce yaşanmış.

GÜRSEL, İLK KONUŞMASINDA BUNUN İŞARETİNİ VERİYOR

Cunta lideri Cemal Gürsel, Meclis'in gele geçirilmesinin ardından yaptığı konuşmada bunun ilk işaretlerini vermişti. Darbenin hemen ardından 27 Mayıs 1960 darbesi sabahı sonraİstanbulveAnkaraüniversiteleri Hukuk fakültelerinin öğretim üyeleri Ordinaryüs Profesör Sıddık Sami Onar, Ord. Prof. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Prof. Ragıp Sarıca, Prof. Naci Şensoy, Prof. Hüseyin Nail Kubalı, Prof. Dr. Tarık Zafer Tunaya, Doç. Dr. İsmet Giritli, Prof. İlhan Arsel, Prof. Bahri Savcı, Prof. Muammer Aksoy ve hocalarına yardım eden İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi asistanı (eski YÖK Başkanı) Prof. Erdoğan Teziç'i kabul etti.

Ord. Prof. Sıddık Sami Onar, heyet adına, "Bugün içinde bulunduğunuz durumu adi ve siyasi bir hükümet darbesi saymak doğru değildir." şeklinde konuşmuştu. Cemal Gürsel, 30 Mayıs 1960'da TBMM Genel Kurulu'nda okunan programda 'İkinci Cumhuriyet' tanımını ilk kez şu "İkinci Cumhuriyet'in Anayasa'sı, ilmin ve geçmiş uzun yılların acı tecrübelerinin ışığı altında, memleketin mümtaz ilim adamlarının geceli gündüzlü çalışmaları ile…" ifadesi ile bu durumu dile getirmişti. 

CİHAN

 



Bu haber 1,144 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,435 µs