En Sıcak Konular

Gemiler İzmir'in ciğerini söküyor!

0 0 0000 00:00 tsi
Gemiler İzmir'in ciğerini söküyor! Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi, "Türkiye'de sökülen gemilerin ülkeye yalan beyanla sokulduğunu, tesislerin çevreye verdikleri zarar kadar çalışanlarına da zarar verdiğini" açıkladı. Oluşan ölümcül atığın 300 bin tonu İzmir'de kalıyor. 

2006 yazında Türkiye'ye getirilerek, İzmir-Aliağa'da sökülmek istenen Otapan gemisi, Türkiye'deki gemi söküm sanayisinin durumunu görülür hale getirdi.

"Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi", sökülmek üzere Türkiye'ye getirilen gemilerin ülkeye yalan beyanlarla ve denetimsiz olarak sokulduğunu açıkladı.

Girişim yaptığı basın açıklamasında, bir ton olarak beyan edilen sökülecek asbest miktarının en az 54,7 ton olduğunun tahmin edildiğini, Otapan geriye yollandıktan sonra Hollanda Çevre Bakanı'nınsa bu miktarın 77 ton olduğunu açıkladığını anımsattı.

Söküm sırasında çevreye ölümcül kirleticiler veriliyor

Bu tür gemilerin sökümlerinin hiçbir çevresel önlem alınmadan yapıldığını belirten Girişim, "gemi sökümü sırasında çevreye verilen, polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH), poliklorlu bifeniller (PCB), organatinler, asbest, ağıryağlar, dioksin, furan gibi ölümcül kirleticilerin denetlenmediğini" ifade etti.

Girişim'in açıklamasına göre, Türkiye'de yılda 2 milyon ton bu tür atık oluşuyor. Bu tehlikeli atıkların 300 bin tonu İzmir'de oluşuyor. Gemi söküm tesisleri, çevreye verdikleri zarar kadar, hatta daha da fazlasını çalışanlarına veriyor.

"Gemi sökümü yapılacaksa, Türkiye Cumhuriyeti'nin yasalarına, Basel Sözleşmesi'ne, AB standartlarına uygun olarak ve denetimi saydamlaştırılarak yapılmalıdır. Gemi söküm tesisleri, devletçe denetlendiği gibi, Türki Mimar ve Mühendis Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı odalar, işkolunda örgütlü işçi sendikaları, gönüllü çevreci ve uzman örgütler ve Aliağa halkının temsilcilerince de denetlenebilmelidir."

Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi ayrıca, "Otapan örneği bize Basel Sözleşmesi'nin tehlikeli atık ticaretinin önlenmesi için yeterli güvence yaratmadığını gösterdi. Bu nedenle, sözleşmenin tehlikeli atıkların ihracını önleyecek güvenceler yaratacak şekilde yeniden düzenlenmesi için uluslararası düzeyde girişimlerde bulunulmalı" dedi.

"Böylesine bir girişim, grubumuz ve yurtdışındaki paydaşlarımız tarafından sonuna kadar desteklenecek.

Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi olarak, böyle sökümlere, hukuk içinde kalarak izin vermeyeceğimizi açıklarız."

Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi şu bileşenlerden oluşuyor:

Greenpeace, ÇHD İzmir Şubesi, İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, Doğal ve Kültürel Çevre İçin Yaşam Girişimi, DİSK-Limter İş Sendikası, TÜRKİŞ-Petrol-İş Aliağa Şubesi, İzmir Tabip Odası, TMMOB Çevre Müh.Odası İzmir Şubesi, TMMOB Gemi Müh.Odası İzmir Şb., TMMOB Kimya Müh.Odası Ege Şb. TMMOB Ziraat Müh. Odası İzmir Şb.,TMMOB Elektrik Müh.Odası İzmir Şubesi, European Platform On Shipdreaking (Avrupa Gemi Söküm Platformu)

Bianet



Bu haber 356 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,966 µs