En Sıcak Konular

Ahtisaari 'arabulucu' iddialarını yalanladı

16 Eylül 2010 19:05 tsi
Ahtisaari 'arabulucu' iddialarını yalanladı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Nobel Ödüllü eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari başkanlığındaki Bağımsız Türkiye Komisyonu ile yaptığı görüşmenin detayları açıklandı.

Görüşmede Nobel Barış Ödüllü eski Cumhurbaşkanı'nın Başbakan Erdoğan'a medyada yer alan 'arabulucu' ifadelerinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdiği öğrenildi. Ahtisaari'nin sadece Kürt meselesini görüşmeye gelmediklerini, toplumun bir çok kesimiyle görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledikleri belirtildi. Görüşmede, İspanya eski Dışişleri Bakanı Marcelino Oreja Aguirre'nin ise yeni Anayasa çalışmasını sadece profesörlere bırakmak yerine geniş katılımla siyaset mekanizması içinden çözme yönteminden duyduğu memnuniyeti dile getirdiği belirtildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu gün öğleden sonra gerçekleştirdiği Finlandiya Eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari ve barebarindeki heyeti kabulü ile ilgili detaylar ortaya çıktı. Başbakanlık kaynaklarından verilen bilgiye göre, Nobel ödüllü eski Cumhurbaşkanı Ahtisaari, görüşmeye medyada yer alan 'arabuluculuk' iddialarıyla ilgili duyduğu rahatsızlığı ifade ederek başladığı öğrenildi. Ahtisaari'nin görüşmede arabuluculuk iddialarını kesin bir dille yalanladığı ifade edildi. Ahtisaari'nin arabuluculuk yakıştırmalarının geçmişteki kariyerinden dolayı yapıldığını belirttiğini, kendilerinin ise sadece gözlemci olarak Türikye'de bir rapor hazırladıklarını ifade ettiği bildirildi.

Ahtisaari'nin görüşmede Hakkari'de meydana gelen ve 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan mayın patlamısından duyduğu üzüntüyü dile getirdiğini ve terörü ise açık ve kesin bir dille lanetlediği belirtildi.

Başbakanlık kaynakları, heyetin görüşmede özellikle Anayasa Değişklik Paketi ile ilgili referandum ve yapılması planlanan Yeni Anayasa süreci ile ilgili soruları Başbakan Erdoğan'a ilettiği belirtildi. Sorular üzerine Başbakan Erdoğan'ın, Köksal Toptan'ın meclis başkanı olduğu dönemde izlenen yolu hatırlatarak, yeni süreçte de tıpkı eskisi gibi Meclis Başkanlığı'ndan uzlaşma komisyonu oluşturulmasını isteyeceklerini söylediği öğrenildi. Başbakan Erdoğan'ın bütün siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ile yaptıkları görüşme yapacaklarını, kamuoyunda yaşanan tartışmaları da göz önüne alarak oluşturdukları Anayasa taslağını uzlaşma komisyonuna sunacaklarını, yeni Anayasa'nın en geniş kapsamlı uzlaşma ile hazırlanacağını belirttiği öğrenildi.

Bu açıklamanı ardından Bağımsız Türkiye Komisyonu üyesi İspanya eski Dışişleri Bakanı Marcelino Oreja Aguirre'nin de söz aldığı, İspanya'da benzer çalışmaları yakında izlemiş birisi olarak, Türk hükümetinin izlediği yol haritasının doğruluğunu vurguladığı öğrenildi. Aguirre'nin Anayasa konusunun genellikle profesörlere havale edildiğini belirterek, bu işin siyaset mekanizması içinden, geniş bir toplumsal katılımla, çözülmesinin düşünülmesinin takdire şayan olduğunu vurguladığı ifade edildi.

cha



Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,047 µs