En Sıcak Konular

Günay: 'Ayine izin yok'

16 Eylül 2010 18:15 tsi
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul'a gelerek Ayasofya Müzesi'nde ayin yapacaklarını açıklayan 'Uluslararası Ayasofya Koalisyonu' adlı sivil toplum örgütü üyelerine izin vermeyeceklerini söyledi.

Günay, "Orada toplu gösteriye izin verirsek, başka imkan verirsek başka dinlerin, başka toplulukların da benzer taleplerini aynı şekilde karşılamamız gerekir" dedi.

Washington'da 'Uluslararası Ayasofya Koalisyonu' adlı sivil toplum örgütünün kurucusu Chris Spirou, yarın 40 kişilik Yunan asıllı ABD'li bir grupla Türkiye'ye gelerek, Ayasofya Müzesi'nde ayin yapacaklarını açıklarken, Antalya'nın Demre İlçesi'nde bulunan Bakan Günay ise buna izin vermeyeceklerini söyledi. Ayasofya Müzesi'nde herkesin dua edebileceğini ancak toplu gösteri şeklindeki ayinlere izin veremeyeceklerini belirten Bakan Günay, şunları söyledi:

"Ayasofya Müzesi 1500 yıldan bu yana insanlığa, hıristiyanlığa, müslümanlığa büyük hizmetler yapmış, özel bir mabet, özel bir mekan. Artık son yüzyılda Ayasofya'ya biz hizmet etmeye başladık. Geleceğe, gelecek bin yıllara Ayasofya'yı aynı görkemiyle, aynı özgünlüğü ile taşımak istiyoruz. Elbette bu özel mabette insanlar hangi dinden olursa olsunlar, hangi inançtan olursa olsunlar kendi kişisel ibadetlerini içlerinden bir dua okuyarak yapabilirler. Ama orada toplu gösteriye izin verirsek, başka imkan verirsek başka dinlerin, başka toplulukların da benzer taleplerini aynı şekilde karşılamamız gerekir. Bu zaten Yunan asıllı olduğu söylenen Amerikalı grubun Türkiye'de olup bitenlerden, Türkiye'deki yönetimden haberi yok. Diyanet İşleri Başkanımıza mektup yazmışlar. Halbuki Türkiye'deki müzelerin yönetim ve denetimi bakanlığımıza bağlıdır. Biz esas itibariyle müzelerde bu tür gösterilere imkanlar vermiyoruz."

İMAJIMIZI GÖLGELEMEYE ÇALIŞIYORLAR

Türkiye'nin dünyada dinler arası diyalog açısından iyi anıldığı için, bu tür grupların gerginlik yaratarak ülkenin olumlu imajını gölgelemeye çalıştıklarını belirten Bakan Günay, sözlerine şöyle devam etti:

"Ramazan içinde Türkiye'den bazı yurtaşlarımız bayram namazı için böyle bir talebi dile getirdiler. Kendilerine izah ettim. Ayasofya dünyada özel mekanlardan birisidir. Böyle bir gösteri yapılması uygun olmaz. Çevrede ibadet yapılabilecek çok mekan var İstanbul'da. Bu alanları kullansınlar dedik. Arkadaşlar anlayış gösterdiler. Aynı anlayışı, aynı dikkati gelen topluluktan rica ediyoruz. Biz gereken dikkati ve önlemi almış vaziyetteyiz. Bir sevimsizlik yaşamadan yarını atlatmayı bütün kalbimle diliyorum."

Bakan Günay, "Kısacası izin yok mu?" şeklindeki soruya, "Bize yapılmış bir başvuru yok. Buna izin vermemiz de söz konusu değildir" cevabını verdi.

milliyet



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,887 µs