En Sıcak Konular

Genç kalmanın on dokuz yolu!

0 0 0000 00:00 tsi
Genç kalmanın on dokuz yolu! Hapı, kremi unutun… Eğer genç kalmak istiyorsanız size farklı bir önerimiz var… Tek yapmanız gereken, yaşam biçiminizi değiştirmek… Neşelendiğinizde kahkaha atmak, üzüldüğünüzde ağlamak bile genç kalmanız için yeterli.

Yaşlı sağlığı üzerine araştırmalar yapan Hacettepe Üniversitesi Geriatrik Bilimler Araştırma Merkezi Müdürü ve Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal’a göre, yaşlanma sürecini yavaşlatmak mümkün. Ancak bunun için uymanız gereken bazı şartlar var: Birincisi hareketli bir yaşam tarzının benimsenmesi. Diğeri ise sağlıklı beslenme ve kalori kısıtlaması.
Prof. Kutsal, ‘ Hayvanlar üzerinde yapılan araştırma sonuçları gösterdi ki kalori kısıtlaması; yaşam sürecini uzatıyor. Ayrıca yaşlanma ile görülme sıklığı artan hastalıklara yakalanma oranı azalıyor’ diyor.

Alman Anti-Ageing Tıbbi Cemiyeti Başkanı Alfred Wolf da, Prof. Kutsal’ı destekler yönde açıklama yapıyor. Wolf’un gençlik reçetesi; sağlıklı beslenmek, bol su içmek, her gün bisiklete binmek ve hafta sonları koşu yapmak. Anti-ageing ve vitaminlere gelince; Acıbadem Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Koptagel İlgün, gençlik vaat eden anti-ageing ürünlerine kuşkuyla yaklaşılması gerektiğini söylüyor: ‘ Vitaminler bile doktor kontrolünde alınmalı.’

Yaşlanma sürecinin durdurulması, uzmanlara göre mümkün değil. Ancak kaliteli yaşlanmak için yapılabilecek çok önemli şeyler var. Alınabilecek önlemler ise hiç de zor değil. İşte genç kalmanın yolları…

Cildinizi şımartın
Cilt; vücudun gıdalarla, vitamin-minerallerle ve hormonlarla ne kadar beslendiğini gösterir. Eğer sağlıklı besleniyorsanız, kan dolaşımı ve hormonlar düzgün çalışıyorsa, cilt sert ve pembemsidir. Estetik operasyonlarının etkisi, genellikle iyi bir bakımdan çok daha az sürüyor.

Sigara ve alkolü bırakın
Sigara; erken yaşlandırıyor, hücre yenilenmesini engelliyor, ömrü kısaltıyor. Kalp, damarlar, beyin başta olmak üzere tüm vücudu olumsuz etkiliyor. Genç görünmek için sigarayı bırakmak şart. Sigarayı bıraktıktan sonra alınabilen kilolardan ise düzenli egzersiz ile kurtulmak mümkün. Alkol de yaşlanmayı hızlandıran en önemli faktörlerden; başta damar sağlığını bozuyor.

Vitamin ve mineral depolayın
Sağlıklı beslenmeye ek olarak, doktora başvurmak şartıyla vitamin ve mineral takviyeleri alabilirsiniz. Özellikle vücudu zararlı maddelerden koruyan C ve E vitamini gibi antioksidanlar çok önemli. Sağlıklı bir yaşlılık için ayrıca selenyum, Coenzim Q 10, folik asit ve alfa lipoik asit kullanılabilir. Bağışıklık sistemi için çinko, metabolizma için bakır, kemikler için kalsiyum, kas ve sinirler için de magnezyum takviyeleri doktor kontrolünde alınabilir.

Gene de unutmayın, vitamin ve mineralleri almak için en iyi kaynaklar doğal besinlerdir.

Kilolardan uzak durun
Araştırmalara göre, aşırı kilolar pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor. ‘ Gençlik diyetinin’ formülü ise bol taze sebze-meyve tüketmek, haftada 1-2 kez balık veya et yemek. Ayrıca her türlü süt ürünü tüketilmeli (Pastörize edilmemiş olanları tercih edin). Bilim adamları, zayıf insanların vücutlarını daha az yorduklarına, dolayısıyla daha uzun ve kaliteli yaşadıklarına dikkat çekiyorlar.

Beyin ‘ egzersizi’ yapın
Beynin işlevini yerine getirebilmesi için bol sıvı ve karbonhidrata ihtiyacı var.  Beynin ‘yaşlanmaması’ için düzenli ‘beyin egzersizi’ de önemli. Bunun içinse sürekli yeni şeyler öğrenmek, yaratıcı olmak, sinir hücrelerini çalıştırmak gerekiyor. Ayrıca görme, duyma, dokunma, tatma, hissetme gibi duyular da hareket halinde olmalı. Bilim adamları, örneğin sağ elini kullananların zaman zaman sol elleriyle de çalışmaları gerektiğini söylüyor.

Saçlarınızı besleyin
Saçların vitaminlere, minerallere ve hormonlara ihtiyacı var. Saçlar beslenme eksikliğinden hemen etkilenir. Sigara da kan dolaşımını bozduğu için saçlara zarar vererek, saç köklerinin yeteri kadar beslenmemesine yol açıyor. Böylece saçlar inceliyor, parlaklığı gidiyor ve dökülüyor.

Gözlerinizi koruyun
Gözbebeğinin içindeki jelimsi tabaka çok hassastır. Göz lensinin saydam kalması için antioksidan tüketimi çok önemli. Yaş ilerledikçe görme kusurları ortaya çıkabilir. Göz sağlığını korumak için uzmanlar bol sebze-meyve tüketimi öneriyorlar.

Hareketli bir yaşam sürün
Sağlıklı yaşlanmak için hareketli bir yaşam sürmek şart. Vücudu yormayan ve hücreleri ‘yaşlandırmayan’ egzersiz türlerinden yana olan bilim adamları özellikle yürüyüş, yüzme, jimnastik, hafif ağırlık kaldırma, bisiklet gibi egzersizleri öneriyorlar. Haftada üç kez yarım saatlik tempolu yürüyüş ise yetiyor da artıyor. Sporun yanı sıra ev işleri, bahçe işleri ve çocuk bakımı da hareket etmenize imkan sağlayan faaliyetler arasında.

Bakkala yürüyün
Normal hayatta hareketli olmak sağlık açısından çok önemli. Örneğin asansör yerine merdiven kullanın, bakkala otomobille değil de yürüyerek gidin, ev işlerini kendiniz yapın, otomobilinizi kendiniz yıkayın…

İyi, kaliteli uyuyun…
Uyku sırasında vücuttaki hücreler kendini yeniliyor. Dolayısıyla düzenli ve kaliteli bir uyku; hücrelerin yenilenmesini, vücudun güçlenmesini ve genç kalmasını sağlıyor. Yetişkin bir insanın ortalama 8 saat uyuması yeterli. Ancak aşırı uyku, bir hastalık belirtisi olabilir. Bu durumda doktora başvurmanızda yarar var. Uyku sırasında salgılanan, vücudun rahatlamasını sağlayan uyku hormonu melatonin ise, ayrıca bağışıklık sistemini güçlendiren bir hormon.

Dostlarınızı unutmayın
Sosyal olmak ruh sağlığı açısından çok önemli. Ruhun genç kalması açısından uzmanlar iyi bir arkadaş çevresinin dışında, iyi bir iş çevresi ve yanında kendinizi mutlu hissettiğiniz bir eşin de çok önemli olduğunu vurguluyorlar.

Aşka vakit ayırın
İyi bir ilişki ve düzenli cinsel yaşam genç tutuyor. Bu bilimselliği kanıtlanmış bir gerçek. Eğer cinsel isteksizlik ya da sertleşme sorunu yaşıyorsanız, bir hekime danışarak dolaşım veya hormonal bir sorun olup olmadığını tespit ettirebilirsiniz. Amerikan Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi’ne göre, sağlıklı bir ilişkiyi ya da evliliği olan insanlar, strese bağlı hastalıklardan daha fazla korunuyorlar.

Pozitif olun, gülün
Hayata olumlu yaklaşan insanların olumlu hormonlor salgılandıkları için pek çok hastalıktan uzak kaldıklarını söyleyen uzmanlar, bu insanların ayrıca negatif insanlara göre daha uzun yaşadıklarına da dikkat çekiyorlar. Araştırmalara göre her kahkaha, bağışıklık sistemini yüzde 25 oranında güçlendiriyor.

Stresle başa çıkın
Yaşlılıkla savaşta stresle başa çıkmak şart. Stresli olduğunuzda mutlaka ağlayın. Ağlayarak stres hormonlarını dışa atmış, stresin dozunu hafifletmiş, stresten daha az zarar görmüş olursunuz.

Haplardan uzak durun!
Piyasada ‘gençlik vaat eden’ binlerce ürün var. Bilim adamları bunların hiçbirinin bilimselliğinin kanıtlanmadığına dikkat çekiyorlar. Bu ürünlere kuşkuyla yaklaşın ve kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Kaynak: Tempo



Bu haber 400 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,220 µs