İran'a çağrı | " /> İran'a çağrı | "/>

En Sıcak Konular

Başbakan Erdoğan'dan İran'a çağrı

16 Eylül 2010 13:43 tsi
Başbakan Erdoğan'dan İran'a çağrı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin daha üst düzeye çıkarılması için iki ülkenin politikacılarına görev düştüğünü söyledi.

İlişkilerimizi bürokratik oligarşiye kurban etmeyelim

Türkiye-İran ilişkilerinin bürokrasiye bırakılmayacak kadar önemli olduğunu aktaran Erdoğan, "İlişkilerimizi bürokratik oligarşiye kurban etmeyelim. Bizzat takibini biz yapalım." çağrısında bulundu.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen 'Türk-İran İş Forumu' İstanbul Ceylan İntercontinental Otel'de gerçekleştirildi. Foruma Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İran Ticaret Bakanı Mahdi Ghazanfar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve çok sayıda iş dünyası temsilcisi katıldı.

Forumda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran ve Türkiye'nin münasebetlerinin yüzyıllar öncesine dayanan köklü dostluk ve kardeşlik ilişkilerine dayandığını söyledi. Yaklaşık 10 ay önce İran'a yaptığı ziyarette iki ülke arasındaki ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkarılması yönünde niyetlerin karşılıklı bildirildiğini aktaran Başbakan Erdoğan, bu sözün mutlaka yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti. İran'da 'Oturdular, konuştular ve dağıldılar' diye bir söz olduğunu ifade eden Erdoğan, "Eğer bunu gerçekleştirmezsek o zaman İranlı kardeşlerimiz güzel bir sözü var, ki o benim işime gelmez. 'Oturdular, konuştular ve dağıldılar' Biz oturup konuşup dağılmayacağız ve iş bitireceğiz." diye konuştu.


"BİZ İRAN'IN AVRUPA'YA AÇILAN KAPISIYIZ, İRAN'DA BİZİM ASYA'YA AÇILAN KAPIMIZ"

İki ülke arasındaki ilişkilerin önemine vurgu yapan Başbakan Erdoğan, Türkiye ve İran'ın zor bir coğrafyada yaşadığını ve birbirlerine komşu olduklarını aktardı. Bölgede barış ve istikrarın varlığı için iki ülkenin de büyük gayret sarf ettiğini belirten Erdoğan, "Tüm bir bölgenin refaha huzura istikrara ve güven zeminine kavuşması için birlikte yapabileceğimiz girişimler olduğunu düşünüyorum. İki ülkenin ekonomi alanında kavuştuğu başarılar tüm bölgenin refahına huzuruna katkı sağlayacaktır. Biz İran için nasıl Avrupa'ya açılan kapı isek İran da bizim için Asya'ya açılan en önemli kapımızdır." İfadelerini kullandı.

Türkiye ile İran arasındaki ticaretin serbestleştirilmesinin gereğine işaret eden Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin 1996 yılında imzaladığı Gümrük Birliği Anlaşması ve o dönemde yaşanan tartışmalardan örnek verdi. Gümrük Birliği Anlaşması imzalandığı dönemde Türkiye'de bazı kesimlerin "Anlaşma Türkiye sanayisini çökertir" eleştirilerinde bulunduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin bu senaryoların tam tersine Gümrük Birliği anlaşmasından sonra Türkiye sanayisinin büyük bir aşama kaydettiğini ifade etti. İran ve Türkiye'nin ticaretinin önündeki engellerin kaldırılmasının da aynı sonucu oluşturacağını bildiren Erdoğan, "Bunları şunun için anlatıyorum. Ticaretin serbestleşmesinden, gümrüklerin, tarife dışı kotaların kaldırılmasından hiçbir zaman korkmamak. endişe duymamak lazım. Biz bunu yaşadık. Kendi insanımıza biz güvendik, güven aşıladık. Sonunda hem Avrupa hem Türkiye kazanmış oldu. " diye konuştu.

Türkiye – İran ilişkileri arasındaki engellerin en kısa zamanda kaldırılması gerektiğini belirten Başbakan Erdoğan, bu konunun bürokrasiye bırakılmayacak kadar önemli olduğunu belirtti. Erdoğan, " Aramızdaki ilişkileri bürokratik oligarşiye kurban etmememiz lazım. Bunu çözmemiz lazım. Bu işi bürokrasinin eline bırakırsak bu iş yürümez. Biliyorum ki İran'da bürokrasi var bizde de var. Öyleyse ne yapacağız bu işi bizzat biz yakından takip edeceğiz. Bürokrat halka bedel ödemez. O sadece masasında kendisine verirsin. talimatı takip edersen netice alırsın, takip etmezsen 50 dereden su getirir. Kova dolu gidersin boş dönersin. İnanın düşüncelerimi eyleme geçirdiğimiz takdirde, tasarladıklarımız uygulamaya dökme kararlılığını taşıdığımız takdirde önümüzde hiçbir engel kalmayacaktır." şeklinde konuştu.

cihan

 



Bu haber 939 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,706 µs