En Sıcak Konular

33 mahsur madenciye iş teklifi

16 Eylül 2010 13:30 tsi
Şili'de bir ay 10 gündür 700 metre yerin altında mahsur bulunan işçilere yeni iş teklifleri geldi.

Şili'de yerin 700 metre altında 40 gündür mahsur bulunan 33 madenciye, kurtulduktan sonra güvenli bir işte çalışmaları için iş teklifi yağıyor.

Şili'de faaliyet gösteren onlarca şirketten, dünyanın en uzun süre yeraltında kalan ve daha aylarca kalacağa benzeyen madencileri için şimdiye kadar bin 188 iş teklifi geldi.

Bunların arasında buldozer operatörü, tamirci, elektrikçi gibi klasiklerin yanı sıra "risk azaltma uzmanı" veya "kaçış tüneli kazıcı" gibi tecrübelerine uygun iş teklifleri yer alıyor.

Madencilerin mahsur kaldığı çöken madenin sahibi San Esteban Madencilik Şirketi, çökmeden bu yana iflas korumaya alınmış ve mahsur madencilerin maaş ücretlerini ödeyemeyeceğini açıklamıştı.

Bu arada, 5 Ağustos'tan beri mahsur madencileri kurtarmak için yürütülen çalışmalarda "B Planı" çerçevesinde kullanılan sondaj makinasının kı rılan ve tüneli tıkayan parçası çıkarıldı.

Delme makinasının da tamiriyle birlikte 6 günü aşkın süredir ara verilen delme işlemine kısa zamanda yeniden başlanması bekleniyor. T-130 adlı sondaj makinası, 268. metrede durdurulmuştu.

Kurtarma çalışmaları çerçevesinde çalıştırılan diğer makina Strata 950'nin ise 283 metre derinliğe ulaştığı ve daha önce açıklandığı gibi bak ım ve onarım için durdurulmadan çalıştırılmaya devam edileceği belirtildi.

"C Planı" çerçevesinde çalıştırılacak diğer sondaj makinası "RIG-422"nin ise montajı sürüyor ve pazartesi devreye girmesi bekleniyor.

Öte yandan, madencileri 66 ila 70 cm genişliğindeki tünelden dışarı çıkarırken kullanılacak çelik kapsülü, tasarlama ve üretme çalışmasına da Şili Deniz Kuvvetleri tarafından başlandı.

4 mm kalınlığında çelikten yapılacak kapsül, 2,5 metre uzunluğunda ve 54 cm çapında olacak. 250 kilo ağırlığındaki kurtarma kapsülünün, 3 saat s üreyle yetecek oksijen ve acil durumda kaçışın yanı sıra ses ve görüntü sistemi bulunacak.

Tek tek yapılacak kurtarma işlemi sırasında madenciler koruma gözlükleri, eldiven, kaska monte fener, güvenlik botları ve yansımalı özel kıyafetler giyecek. Bir işçinin yukarı çekilmesinin 1,5 saat kadar sürmesi bekleniyor.

dunyabulteni



Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,113 µs