En Sıcak Konular

İşadamına 'evet' cezası

16 Eylül 2010 11:57 tsi
Referandumda 'evet' oyu vereceğini açıklayan Kürt işadamı Raif Türk'ün Diyarbakır'daki mermer ocağı PKK'lılarca oylamadan bir gün önce basılmış.İş makinaları ve bina ateşe verilirken duvarlara boykot yazıları yazıldı. Olayları doğrulayan Raif Türk ke

Türkiye’nin altıncı büyük mermer ihracatçısı Diyarbakırlı Dimer Mermer’in sahabi Raif Türk aynı zamanda Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanı. Raif Türk referandum öncesinde Vatan gazetesinde yayımlanan söyleşisinde halk oylamasında ‘Evet’ oyu kullanacağını açıklamıştı. Bu açıklamadan sonra işadamına yönelik tehditler başladı.

Radikal Gazetesi'nden Dinçer Gökçe'nin haberine göre, Raif Türk’e ait mermer ocağının, referanduma bir gün kala bir grup PKK mensubu tarafından baskına uğradığı ortaya çıktı. 300 kişinin çalıştığı Diyarbakır’a bağlı Hani ile Kocaköy ilçeleri arasında bulunan mermer ocağına 12 Eylül referandumundan bir gün önce akşam saatlerinde PKK’lı üç kişi geldi. Ocakta bulunan işçiler ile 2 saat kadar konuşan ve propaganda yapah PKK’lılar iş makinaları ve binaları ateşe verdi ve duvarlara ‘boykot’ yazısı yazarak ayrıldı.

Referandum öncesi “Evet” oyu kullanacağını dile getirdiğini ifade eden Raif Türk’ün baskının da bu kararı ile ilgili olduğunu söyledi. Türk şunları ifade etti: “Anayasa paketindeki kimi maddeleri demokratikleşme sürecinde önemli gördüğüm için evet oyu vereceğimi açıklamıştım. Ben bugüne kadar artık insanlar ölmesin, barış için güvenli bir ortam için ne gerekiyorsa bunu yapalım diyen biriyim. Olay sonrası BDP’nin de aralarında bulunduğu pek çok siyasi parti ve şahsiyetten ‘geçmiş olsun’ telefonları aldım. Raif Türk, olayın daha da alevlenmesi riski taşıdığını söyledi.

‘AĞIRLIKLI EVET ÇIKAR’ DEMİŞTİ

Vatan Gazetesi’nde 5 Eylül’de manşette yer alan açıklamalarında Raif Türk, referandum sürecinden, son siyasal gelişmelere dek bir dizi konuda görüşlerini açıklamıştı. “Ülkeye tek bayrak yeter!” açıklaması yapan Türk’ün öne çıkan açıklamalarından bazıları şunlar olmuştu: “Çift bayraklı bir ülkede yaşamak istemiyorum. Eşitlik olduktan sonra tek bayrak hepimize yeter! Halkın ayrılmak gibi bir talebi yok, ikinci bayrak da istemiyor kimse. Bu talepler Kürt siyasetçileri tarafından yaratılıyor. Bakın Habur’dan gelenlerin istekleriyle bugünkü taleplere... Arada dağlar kadar fark var. Diyarbakır’da ağırlıklı olarak oylar ‘Evet’ çıkar. Çünkü boykotun yararına inanmıyor vatandaş. ‘Evet’in de, ‘Hayır’ın da anlamı var ama boykotun anlamı yok çünkü. Bence de boykot barışa hizmet etmez. Bugün burada bir ekonomik faaliyeti sürdürebiliyoruz, ama yarın sürdüremez hale gelebiliriz. Yarın burada bir sanayi kuruluşumuz olamayabilir. Çatışmalar gelişir, çatışmalar büyürse, tabii ki herkes bir yere kaçar. Kim burada durabilir ki!”

Raif Türk, referandumda yüzde 35 ‘Evet’ oyun çıktığı Diyarbakır için ‘Evet’ oylarının yüzde 55-60 seviyesinde çıkacağı tahmininde bulunmuştu.

BİNGÖL’DEKİ MADENİNİ KAPATTI

Referandumda ‘Evet’ oyu kullanacağını açıkladıktan sonra tehditler alan Raif Türk son zamanlarda bir demir cevheri ocağını kapatmak zorunda kaldı. Türk kendisini güvende hissetmediğini şöyle anlatıyor: “Kendimizi güvende hissetmediğimiz için bundan 15 gün önce Bingöl’de bulunan demir cevheri ocağımızı kapattık. Bu ocakta 30 kadar kişi çalışıyordu. Bölgedeki işsizlik durumu zaten ortada... Geçenlerde Tarı Bakanı Mehdi Eker ile DİSİAD’da görüştük. Ben bakanın kendisine ‘Yeterki güvenli demokratik bir ortam olsun biz bölge işadamları borçlanarak dahi yatırım yaparız’ dedim. Ama ben kendimi güvendi hissetmediğim bir ortamda bölge dışından başka yatırımcıları yatırıma nasıl çağırabilirim.”

 



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,995 µs