En Sıcak Konular

MÜSİAD: Rakamlar umut verici

16 Eylül 2010 11:38 tsi
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, son birkaç ayda ulaşılan oranları, 'ileriye dönük olarak olumlu ve sevindirici bir gelişme' olarak niteledi.

Haziran ayında açıklanan işsizlik oranı beklenenden daha düşük olan yüzde 10,5 seviyesinde gerçekleşti. Aynı rakam mayıs ayında yüzde 11, nisanda yüzde 12 idi. MÜSİAD Başkanı Vardan, söz konusu rakamları, "2010'un ilk aylarından beri gözlemlenen, işsizlikteki düşüş trendi devam etmekte ve beklentilerin üzerinde gitmektedir. Bu da ileriye dönük olarak olumlu ve sevindirici bir gelişmedir." ifadeleriyle değerlendirdi.

Çift haneli büyüme oranının ardından açıklanan yüzde 10,5'luk işsizlik rakamının ekonomideki olumlu gelişmeleri açıkça ortaya koyduğunu vurgulayan Ömer Cihad Vardan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu noktada, kriz sonrası çok kısa bir zamanda sağlanan bu ivmenin kalıcı olmasını ve sürdürülebilirliğini sağlamak öncelikli hedef olmalıdır. Bu hedefin sağlanması yönünde ulusal istihdam stratejilerinin etkin olarak uygulanması son derece önemlidir. Bu sayede, ülke nüfusumuzun büyük çoğunluğunu oluşturan gençlere yeni iş bulma imkanları oluşturulurken, bu potansiyele müteşebbis bir ruh da kazandırmak gerekmektedir. Ayrıca, işsizliği tek hanelere düşürecek ve tek hanede sabit tutacak mikro düzeyde projelere önem verilirken, TOKİ, otoyol ve liman projeleri gibi ülke kalkınmasına ve yeni yatırımlara katkı sağlayacak mega projelerin tekrar gündeme alınması gereği de ortadadır."

Türkiye'nin büyüme ve istihdamı arttırma hızında diğer ülkelere nazaran açık ara önde olduğuna işaret eden Vardan, benzer şekilde 2. çeyrek büyüme oranıyla G-20 ülkeleri içinde ilk sırayı aldığını ve Çin ile aynı başarıyı yakaladığını kaydetti. MÜSİAD Başkanı, "Avrupa Birliği ülkelerinin ekonomik göstergeleriyle ülkemizin yakaladığı yükselme trendi kıyaslandığında, Türkiye'nin ekonomik açıdan AB'ye yük değil, tam aksine AB ekonomisin motor gücü olabileceğini görmek mümkündür." dedi.

Bütçe açığındaki düşüşe de değinen Vardan, 'sevindirici bir gelişme' diye nitelediği düşüşle ilgili şöyle konuştu:

"Bu durum, aslında mali kuralın bir süredir zaten uygulana geldiğini ortaya koymaktadır. Cari açıktaki artış ise büyümenin de beraberinde getirdiği bir sorun olmakla beraber, özellikle imalat sanayinin ithalata bağımlılığından ileri gelmektedir. Ayrıca, dış ülkelere olan enerji bağlılığımız bu soruna katkıda bulunmaktadır. Dolayısıyla bu meselelere karşı uzun vadede tedbirler aramak gerekmektedir."

CİHAN

 



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,264 µs