En Sıcak Konular

Papa neden İngiltere'de?

16 Eylül 2010 10:40 tsi
Papa neden İngiltere'de? 'Ne var bunda' derseniz, 'daha önce gitmişliği var mı' derler! iyibilgi ANKARA

Papa’nın İngiltere ziyareti her zaman önemli oldu demek mümkün değil. Değil çünkü ilk kez bir Papa ‘Birleşik Krallık’a gidiyor. Yani daha da önemli! (Papa'nın ilk gidişleri hep önemlidir. Mesela, 2 buçuk ay önce, 4 Haziran'da da Güney Kıbrıs'a gitmişti!)

Aslında 1982 yılında meşhur Papa 2. John Paul bu ülkeye gitmişti ama o sayılmaz! Neden sayılmaz? Çünkü o papalık ziyareti değildi. Paul, İngiltere’ye “papaz” olarak ziyaret etmeyi yeğlemişti. Resmi değildi. Ve tabii bunların hepsinin bir sebebi var…

Ama bundan önce, bugünden başlayarak 4 gün sürecek (16-19 Eylül tarihleri arasındaki ziyaretinde Papa, sırasıyla İskoçya'da Edinburgh ve Glasgow ile İngiltere'de Londra ve Birmingham şehirlerinde temaslarda bulunacak) İngiltere ve Avrupa basınının yoğun ilgisine mazhar olan ziyaretin Türkiye’de anımsanması gereken ilk bilgisini size hatırlatalım.

‘Papa'nın İngiltere ziyareti sırları barda unutuldu’ başlığıyla yayınlanan haberler, Papa 16. Benediktus’un  yapacağı ziyaretin ‘çok gizli’ güvenlik birlilerini içeren dosyanın bir barda unutulduğu ve garsonlar tarafından bulunduğunu” bildiriyordu.

Dosya inanılmaz önemde güvenlik bilgiler içeriyordu; “Eski İngiltere başbakanı Tony Blair’inde bulunduğu VİP misafirlerinin araçlarının park edileceği alan ve oturacakları yerlerin yanı sıra, Papa’nın açık havada halkla temasta bulunacağı yerin detaylı bilgilerinin yer aldığı..”

Öyle ki gizli dosyası bulan restonanın müdürü, “Eğer kötü niyetli birileri bunu doyayı bulmuş olsaydı, her türlü kötü planı rahatlıkla yapabilir” demişti.

Olayın garipliği devam etmiş, gizli bilgileri unutanlar geri gelip dosyayı istediklerinde restoran yetkilileri “polise teslim etmeyi daha uygun gördüklerini” anlatlmıştı.

Ve bu olaydan geriye veya ileriye doğru gidilsin skandallar ve soru işaretlerinin ancak minik bir bölümünü oluşturuyor.

Resmi olarak Papa’ya alay etmek

Daha öncesinde, örneğin Nisan ayında meydana gelen bir başka skandalın da buna göre aşağı kalır yanı yoktu.

Sunday Telegraph gazetesi, Başbakanlıkla diğer bakanlıklara gönderilen resmi evraklarda, Papa'nın eşcinsel bir evliliği kutsaması, İngiltere Kraliçesiyle birlikte bir yardım kuruluşu için şarkı söylemesi ve Katolik Kilisesi markalı prezervatiflerin satışa çıkarılması gibi öneriler bulunduğunu ortaya çıkardı. Majestelerinin hükümeti resmen özür dilemek zorunda kaldı!

Görüldüğü gibi İngiltere Papa’yı çok da bağrına basmıyor ama Vatikan’da Londra’ya aşık değil… Kardinal Walter Kasper'in bir Alman gazetesine verdiği mülakatta İngiltere'yi bir üçüncü dünya ülkesi olarak tanımlaması bunun iyi bir örneğin.

“Eskiden Anglikan Kilisesi ile ilişkilerden sorumla olan Kardinal, İngiltere'nin yeni ve saldırgan bir ateizmin pençesinde olduğunu da dile getirmişti.” Tabii hemen ardından Kardinal rahatsızlandı ve geziye katılamayacağı açıklandı!

Bu aleni hakaret bile İngilizleri Katolik Kilisesi din adamlarının gerçekleştirdiği çocuk istismarı konusundaki kızgınlığını aşamaz. Çünkü aynı zamanda Papa’nın gerekeni yapmadığını düşünüyor Britanya halkı. Çocuk istismarı meselesini İngilizler kafaya takmış durumda ve Papa ziyareti sırasında meydana gelecek tatsızlıkların olayı protesto gösterilenden kaynaklanacağı anlaşılıyor.

Neden?

Peki Papa bu kadar gerilimli ve ilişkilerin pek sıcak olmadığı bir dönemde ve tekrarlayalım “ilk kez” İngiltere’ye resmen gidiyor?

“Vatikan’ın durumu sıkışık, para lazım” diyerek, ziyaret sırasında  halka hitap edeceği etkinliklerin paralı olduğuna, Kilise’nin ücreti "haç bağışı" olarak nitelemesine 70 bin kişinin katılacağı ayin için 25 sterlin istenmesine bağlayan naif iddialar bulunsa da (bu arada ziyaretin İngiltere maliyetinin 20 milyon Euro olduğunu belirtelim) gerçekler biraz daha farklı.

Resmi beyanlar “neden” konusunda şunu söylüyor, “Kraliçe'nin İskoçya'daki rezidansı Holyrood House Sarayında karşılanacak olan Papa, ziyareti sırasında Anglikan kilisesinin lideri Canterbury Başpiskoposu, Başbakan David Cameron ve Başbakan Yardımcısı Nick Clegg ile bir araya gelecek.

İngiliz hükümeti, "Papa'nın ziyaretinin sadece Vatikan ile güçlü ilişkileri derinleştirmek konusunda değil, ortak politikalar geliştirmek ve küresel konular için de önemli olduğuna" işaret ediyor.”

Bunların hepsi doğru ve böyle bir siyasi arayış mevcut. Ancak belki önemli bir nokta da, “19. yüzyıl kardinali John Henry Newman‘ın aziz ilan edilecek olması.”

Anglikan Kilisesi ile ilişkilerde yeni bir adım anlamına geliyor bu. Çünkü, 2008 yılından günümüze kadar Anglikan Kilisesi’nin bir tür dağılma süreci yaşadığına ilişkin bilgiler geliyor.

Roma ve Anglikan kiliselerinin birbirinden kopuşu VIII. Henry dönemine (16.yy) denk düşüyor. (Şu sıralar güncel olan ‘Boleyn Kızları’ filmi zamanın Krallık ve kilise denklemleri için ipuçları sunuyor.) Yani dargınlık eski.

Kilisenin evrenselleştirilmesi!

Anglikan Kilisesi öyle küçük veya küçümsenecek bir kilise değil Vatikan açısından. Üçüncü büyük kilise ve 80 milyon gibi bir kitleyi elinde tutuyor!

Ve tabi Katolik bir şeceresi de var Kilise’nin. Yine Anglikan Kilise’de Vakitan’a yakın duran, Katolik tarafa geçmek isteyenler olduğu da biliniyor. Bu nedenle Vatikan bazı vaadlerde bulunuyor! Evlilik (evli olanların) ve inançlarını koruyabilme gibi!

Kardinal Tarcisio Bertone’nin (Vatikan Devlet Sekreteri) ziyaretin hemen öncesinde euronews’a verdiği bir beyanattan alıntılayalım; “Katoliklikle tamamen uyumlu olan Anglikan geleneğine büyük bir saygı var. Anglikan Kilisesi ile Katolik Kilisesi arasındaki kiliselerin evrenselleşmesi ile ilgili diyalog devam edecek. Ekümenik diyaloğun ana konuları üzerinde çalışmaya devam etmek için çok taraflı komisyon üyelerini tekrar gözden geçireceğiz.”



Bu haber 2,714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,451 µs