En Sıcak Konular

ABD, Osmanlı gibi batabilir

16 Eylül 2010 08:45 tsi
ABD, Osmanlı gibi batabilir "Sonbahar'da çöküş" korkusu gerçek mi oluyor?

"Sonbahar'da çöküş" korkusu gerçek mi oluyor? ABD ve Avrupa'dan gelen son işaretler, aslında ertelenmeye ve örtbas edilmeye çalışılan o korkunun ne kadar gerçek ve yakın olduğunu bir kez daha gösterdi. Yunanistan, Portekiz, İtalya, İspanya gibi Güney Avrupa ülkelerini vuran krizin bu sonbaharda çok daha şiddetli hissedileceği, Merkez ve Kuzey Avrupa'yı da etkisi altına alacağı, sadece şirketlerin değil devletlerin batışının bile muhtemel olduğu gerçeği, son birkaç ayda maharetle gündemden uzaklaştırıldı. 2009'da ABD'yi vuran krizin üstesinden gelindiği gibi gerçeklikten uzak söyleme de aynı maharetli çalışmayla inandırıldık. Oysa gelişmeler bunun tam tersiydi ve bu artık gizlenemez boyuta ulaştı.

İki habere dikkat çekelim: ABD Genelkurmay Başkanı Amiral Mike Mullen, İngiltere ve Almanya'nın savunma bütçesini yüzde yirmi kısmasına işaret ederek, önümüzdeki dönemde aynı durumla karşı karşıya kalabileceklerini, bunun için harcamaların kısıtlanması gerektiğini açıkladı. Bunun çok tehlikeli bir durum olduğunu söyleyen Mullen, ABD için öncelikli ulusal güvenlik tehdidinin kamu borcu olduğunu söyledi ve "hükümet, elindeki kaynakların yüzde ellisini bizim harcadığımızın farkına varmalı" dedi.

İkinci haber İngiltere'den. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn Allister King, İngiliz bankalarının durumunun iyi olmadığını duyurarak; "Bütçe açıklarını azaltmak için bir yol bulmalıyız. Sözlü açıklamalar bunu yapmak için yeterli değil. Açıkların azaltılmasını geciktirmek kabul edilemez" dedi. Bu sözlerin; "Sonbahar şoku"nun vuracağı ülkelerden biri olarak gösterilen İngiltere'den gelmesi oldukça dikkat çekici. Önümüzdeki günlerde, benzer açıklamaların sıklaştığına tanık olabiliriz.

ABD'nin önümüzdeki yıl, savunma bütçesi 567 milyar dolar olacak ve bunun içinde Irak ve Afganistan savaşlarıyla ilgili harcamalar yok. Sadece Irak işgali için 3 trilyon dolar maliyet hesapları yapılıyor. ABD'nin bu yılki bütçe açığı 1.3 trilyon dolar. Geçtiğimiz yıl bu rakam 1.41 trilyon dolardı. Gelecek yıl ise 1.42 trilyon dolar olması bekleniyor. ABD'nin borcu resmi rakamlara göre 13.3 trilyon dolar. 2018 yılında borcun gayri safi milli hasılanın yüzde doksanına ulaşması bekleniyor.

...

Önümüzdeki on yıla bütçeyi dengeleyecek bir planla giremezse Amerikan gücünün çökebileceği söyleniyor. Bu tür hesapları yapanlar, bugünkü ABD yönetiminin içinde bulunduğu şartları Habsburg ve Osmanlı imparatorluklarının ekonomik çöküşüyle kıyaslıyor. Daha doğrusu bugünler imparatorlukların (İngiliz, Fransız, İspanya ve Osmanlı) çöküş hikayeleriyle birlikte tartışılıyor.

İbrahim Karagül / Yeni Şafak'daki köşesinden ilgili kısım



Bu haber 1,458 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,808 µs