En Sıcak Konular

'Hayır'cılar da darbecilere hesap soracak

16 Eylül 2010 08:20 tsi
'Hayır' diyen 14 STK, darbecilerden hesap sormak için mahkemeye koştu...

Adana'daki sivil toplum kuruluşları (STK) ve partiler 12 Eylül darbesini gerçekleştiren Kenan Evren ve diğer sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

Referandumda 'hayır' denilmesi için var güçleriyle çalışan DİSK, KESK, TMMOB, Tabip Odası, Alevi Kültür Dernekleri, Tuncelililer Derneği, İnsan Hakları Derneği, EMEP, ÖDP ve BDP gibi 14 STK ve parti temsilcisi referandum sonrası darbecilerin yargılanması için adliyeye koşan ilk grup oldu. İnönü Parkı'nda bir araya gelen grup adına basın açıklaması yapan KESK Dönem Sözcüsü Güven Boğa, 12 Eylül'de topluma karşı suç işlemiş, işkence ve idam sehpalarında yüzlerce insanın ölümüne neden olmuş tüm sorumluların yargılanmasını istedi. Başta Kenan Evren olmak üzere tüm darbecilerin isimlerinin cadde ve okul tabelalarından silinmesini öneren Boğa, 12 Eylül'de yaklaşık 1 milyon kişinin gözaltına alındığını, bütün evlerin arandığını, binlerce ton kitabın yakıldığını, insanların işkencelerde, idam sehpalarında öldürüldüğünü ve bütün demokratik mekanizmaların ortadan kaldırıldığını hatırlattı. Ülkenin dışarısı ve içerisi ile büyük bir cezaevine çevrildiğini vurgulayan KESK Dönem Sözcüsü sözlerini şöyle sürdürdü: "Tutuklananlar aylarca ve hatta yıllarca duruşmaya çıkarılmadılar. Sistemli olarak cezaevlerinde yapılan işkencelerde yaşamlarını yitirenler oldu. İlhan Erdost kaba dayak yüzünden Mamak'ta beyin kanaması geçirerek yaşamını yitirdi. Yaşları küçük olmasına karşın, Erdal Eren ve Necdet Adalı ölüm cezası almış ve karar hiçbir aşamada düzeltilmeksizin ölüm cezaları infaz edilmişti. Daha başkaları aynı sonu paylaşırken çokları da sakat kaldı."

27 Mayıs'tan 12 Mart'a; 12 Eylül'den 28 Şubat ve 27 Nisan'a kadar tüm darbecilerin ve darbe girişimcilerinin sanık sandalyesine oturtulmasını beklediklerini dile getiren Güven Boğa, "12 Eylül'ü gerçekleştirenlerin yargılanması için bugün Adana'da da bir adım atmaktayız. Yargılanmalarının yanı sıra, darbecilerin adı sokaklarda, caddelerde, başta eğitim kurumları ve okullar olmak üzere var olan tüm yerlerden kaldırılmalıdır." şeklinde konuştu. Ellerinde 12 Eylül darbesinin suç listesini oluşturan pankart ve işkencelerle öldürülen kişilerin resimleriyle darbecilerin yargılanması için sloganlar atan grup, Adana Adliyesi'ne kadar yürüdü. STK ve parti temsilcileri daha sonra 12 Eylül darbesini yapan Kenan Evren, Nurettin Ersin, Tahsin Şahinkaya, Nejat Tümer, Sedat Celasun, Bülend Ulusu, dönemin bakanlar kurulu üyeleri, sıkıyönetim komutanları, valiler ile diğer görevliler aleyhine şikayet dilekçelerini cumhuriyet savcılığına sundu. Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Adana İl Teşkilatı da 12 Eylül darbecilerinin yargılanması için ayrıca Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Adana Adliyesi önünde toplanan partililer adına basın açıklaması yapan EDP İl Başkanı Avukat İsmail Başaran, 12 Eylül'de gerçekleştirilen referandum ile darbecileri ve işbirlikçilerini koruyan 1982 Anayasası'nın geçici 15. maddesinin yürürlükten kaldırıldığını vurguladı.

zaman



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,414 µs