En Sıcak Konular

ABD'li komutandan kongreye 'harcama' tepkisi

15 Eylül 2010 22:30 tsi
ABD genelkurmay başkanı, ilerde sorun yaşamamak için harcamalara dikkat edilmesini istedi, "bütçede kısıntı yapın" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri Genelkurmay Başkanı Mike Mullen, ABD Savunma Bakanlığının İngiltere ve Almanya'daki gibi kesintilere gitmek zorunda kalmaması için askeri bütçeyi kontrol altında tutması gerektiğini söyledi.

ABD’nin Avrupa’daki en önemli müttefiklerinin gündeme getirdiği yüzde 20’lik kesintilere atıfla konuşan Amiral Mullen, ülkenin ulusal borcundaki büyüme göz önünde bulundurulduğunda, Pentagon’un benzer değişiklikler zorunlu hale gelmeden hareket edebilmek için elinde kısıtlı bir zaman olduğunu ifade etti.

Financial Times gazetesine bir mülakat veren Mullen, "Eğer günden güne daha sert bir hale gelen kemer sıkma politikalarının içinde kendimizi nasıl yöneteceğimizi belirlemezsek, bu tür kesintilerin çok yakın bir zamanda bizim de karşımıza çıkacağını söyleyebiliriz. Bu da çok tehlikeli bir durum olacaktır" dedi.

ABD'NİN BORCU GSMH'NIN YÜZDE 90'INA ULAŞACAK

Hürriyet'in internet sayfasında yer alan habere göre, Mullen ABD’nin önündeki en büyük ulusal güvenlik tehdidinin kaynağının "artan kamu borcu" olduğunun bir kez daha altını çizdi. Ülkenin borcunun 2018 yılında gayrı safi yurtiçi hasılanın yüzde 90’ına ulaşması bekleniyor.

“Burada asıl bahsettiğim konu Pentagon’un bu soruna nasıl bir yaklaşım geliştirmesi gerektiği konusunda çok akıllı davranması ve hükümetin elindeki kaynakların yüzde 50’sini bizim harcadığımızın farkına varması” dedi.

ABD’nin önümüzdeki mali yıl için savunma bütçesinin 567 milyar dolar olacak ancak bu rakama Irak ve Afganistan’daki operasyonların maliyeti dahil değil.

"KONGRE BİZE DAHA AZ BÜTÇE AYIRSIN, HARCAMA ÇILGINLIĞI BİTSİN"

ABD ordusunun komutanı, çoğu zaman Pentagon’a talep edilenden fazla bütçe ayıran Kongre’deki harcama kültürü hakkında da eleştirilerde bulundu. Geçtiğimiz yıl ABD Savunma Bakanı Robert Gates Kongre’den F35 ortak vurucu uçağı için alınacak 2.4 milyar dolarlık ikinci parti üretimin iptal edilmesini istemişti.

Analistler Kongre’nin ne olursa olsun ülke genelinde yüzlerce kişi için istihdam yaratacak üretimi sürdüreceğini belirtti.

Amiral Mullen, “rütbelilerin tırmanışı”na da değinerek, Pentagon’un üst düzey kademelerinde çok fazla yığılma olduğunu belirtti. ABD Genelkurmay Başkanı ayrıca Pentagon çalışanlarının maaşlarına yüzde 1.4 zam yapılmasını istediklerini belirtti ancak Kongre’den çıkacak rakamın yüzde 1.9 civarında olması söz konusu.

Bunun Kongre’deki harcama çılgınlığının güzel bir örneği olduğunu belirten Amiral Mullen, “O fazladan yüzde 0.5’lik artış önümüzdeki dört-beş yıl içinde 5 milyar dolara ulaşacak. Kongre’yi savunma bütçelerini belirlerken kullandığı metodu değiştirmesi konusunda ikna etmeliyiz” dedi.



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,414 µs