En Sıcak Konular

Talat uyardı: Rumlar blöf yapıyor, Brüksel'e dikkat

15 Eylül 2010 16:49 tsi
Talat uyardı: Rumlar blöf yapıyor, Brüksel'e dikkat Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun Brüksel ziyaretini ve Türkiye'de yapılan anaysa referandumunu KKTC 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat "Rumlar blöf yapıyor, Brüksel boş bırakılmamalı"

Türkiye'deki siyasi partilerin ideolojilerine göre hareket etmediği söyleyen Talat, sosyal demokrat ve halkçı partilerin tavrını, "Ayaklar baş, başlar ayak olmuş." şeklinde değerlendirdi.

Mehmet Ali Talat, Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün Kıbrıs Türkünün hakkı olduğunu ve yakın bir zamanda bu yasanın yürürlüğe geçeceğini inandığını kaydetti.

"RUMLAR BLÖF YAPIYOR"

Brüksel'in boş bırakılmaması gerektiğine dikkat çeken Talat, Rumların tehditlerini blöf olarak değerlendirdi. Talat "Rumlar tehdit ediyor, şu bir gerçek ki hiçbir şey yapamazlar. Rumların, Ticaret Tüzüğü geçmesi halinde Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecini bloke edeceği tamamen safsatadır, blöftür. Rumların hareketini içi boş bir tehdit olarak bile algılayamıyorum." dedi.

"BRÜKSEL BOŞ BIRAKILMAMALI"

Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun Doğrudan Ticaret Tüzüğü ile ilgili olarak Brüksel'e gitmesinin gayet olumlu bir adım olduğunu belirten Talat, "Eroğlu'nun Brüksel'e gitmesi isabetli oldu. Kıbrıs Rum tarafı var gücüyle engellemeye çalışıyor. Bir sürü tehdit şantaj uyguluyor. O yüzden Brüksel'in boş bırakılmaması gerekiyor." dedi. Bugüne kadar Brüksel'in boş bırakılmasını eleştiren Talat, "Brüksel ziyareti geç kalınmış bir tavırdır. Geç olsun da güç olmasın diyorum." yorumunda bulundu.

"EROĞLU KENDİ HATASINI DÜZELTİYOR"

KKTC'nin Doğrudan Ticaret Tüzüğüne ihtiyaç duymasını, Avrupa Toplulukları Adalet Divanı'nın 1994'te aldığı karara bağlayan Talat, yaşanan sorunun Eroğlu'ndan kaynaklandığını iddia etti. Eroğlu'nun başbakanlık yaptığı dönemde Magosa limanından KKTC mührü ile gümrükleme yaptığını ve Rumların bunu fırsat bilerek Magosa limanını kapattırdığını vurgulayan Talat, "Ticaret ambargosunu getiren, referandumda hayır diyen Eroğlu bugün hatalarını telafi ediyor. Bu ilginç bir gelişmedir." şeklinde konuştu.

"RUMLAR ESNEME GÖSTERDİ, BU HAYRA ALAMETTİR"

Rum lider Hristofyas ve Eroğlu arasında devam eden müzakerelerde, ele alınan mülkiyet başlığını da değerlendiren Talat, yeni önerilerin eskisinden fazla bir farkının olmadığını iddia etti. Talat Rum basınına sızan önerilerle ilgili olarak, "Dikkatimi çeken en önemli husus Rum tarafının önerilerinde hafif bir esneme vardır. Bu önemlidir, diye düşünüyorum. Rumlar mülkiyetle ilgili katı olduğu noktalardan bazı esnekli gösterme noktasına gelmiştir. Bu hayra alamettir." dedi.

"İLERLEME OLMAZSA, MÜDAHALE KAÇINILMAZ"

Yılsonuna kadar ilerleme olmaması durumunda uluslararası toplumların müzakere sürecine müdahale etme ihtimali olduğunu belirten Talat, "Eğer ilerleme olmayacaksa uluslararası toplumun değişik boyutta müdahalesi kaçınılmaz olacaktır." diye konuştu.

"HİÇBİR GEREKÇE YENİ ANAYASAYA HAYIR DEMEYİ GEREKTİRMEZ"

Türkiye'de yapılan anaysa referandumunu da değerlendiren Talat, Türkiye adına önemli bir adım atıldığını ve yeni gelişmeden büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Talat, kendilerini sol, demokrat ve komünist olarak nitelendiren partilerin hayır oyu kullanmasını ya da süreci boykot etmesini de eleştirdi. Talat, "Hiçbir gerekçe bu anayasa değişikliklerine hayır demeyi gerektirmiyor." dedi.

"AYAKLAR BAŞ BAŞLAR AYAK OLMUŞ"

Hayır propagandası yapan partileri de değerlendiren Talat, "Çok ilginç bir tezat yaşanıyor, muhafazakar bir parti Türkiye'de demokratik bir anayasa için çalışırken, kendine solcu diyen sosyal demokrat diyen, ilerici diyen güçler, komünistler karşı çıkıyor antidemokratik anayasayı savunuyor. Ayaklar baş başlar ayak olmuş bu inanılır gibi değil." ifadelerini kullandı.

(Cihan)



Bu haber 778 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,509 µs