En Sıcak Konular

OECD: Türkiye altın fırsat yakaladı

15 Eylül 2010 16:19 tsi
OECD: Türkiye  altın fırsat yakaladı Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), Türkiye'nin yapısal reformlar başlatıp makroekonomik politikalarını güçlendirerek küresel krizden güçlü şekilde çıkmak için 'altın bir fırsat' yakaladığını açıkladı.

2010 Türkiye İnceleme Raporu'nun açıklayan OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, "Toparlanmanın yaşanması ve uluslararası yatırımcıların Türkiye'nin güçlü temel göstergelerini daha fazla farkına varmasıyla, yapısal reformlar için altın bir fırsat yakalanmış durumda" dedi.

Raporda, "Makroekonomik politikaların daha da güçlendirilmesi, ani yükseliş ve düşüş senaryosu riskini en aza indirmek için zorunlu olacak” ifadelerine de yer verildi.

Türkiye'nin birinci çeyrekteki 11.7'lik büyüme performansının ardından ikinci çeyrekte de yüzde 10.3 ile çift haneli rakamlarda bir büyüme göstermesi yıl sonu beklentilerini de yukarı çekti.

Hükümet daha önce 2010 için yüzde 3.5 büyüme hedefi öngörmüştü ancak ilk iki çeyrekteki büyüme oranları bu hedefin iki katına çıkacağına yönelik öngörüleri güçlendirdi.

Türkiye 2009'daysa yüzde 4.7 oranında küçülmüştü. 

MALİ SIKILAŞTIRMA ÖNERDİ

OECD ayrıca, hükümetin kredibilitesini artırmak ve uzun dönemde karşılaşacağı zorluklara çözüm bulmak adına mali politikasında sıkılaştırmaya gitmesi, bütçesini daha şeffaf hale getirmesi ve kamu harcamalarını azaltmayı hedefleyen Mali Kural Yasası'nı onaylaması gerektiğini belirtti.

MERKEZ'E FAİZ MESAJI

OECD diğer taraftan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nı (TCMB), krizden çıkış stratejisi gereğince daha hızlı adımlar atmaya çağırdı. OECD bu çerçevede, enflasyonu idare etmek adına Merkez Bankası'nın 2010 yılı bitmeden faizleri artırması tavsiyesinde bulundu.

Banka, küresel kriz döneminde piyasaya sürdüğü ek likiditeyi Nisan ayında çekmeye başlamış ancak dış talepteki düşüklüğe vurgu yaparak faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmemişti. Banka, kısa vadeli faiz oranlarını Kasım'dan beri yüzde 7'de tutuyor.

OECD'nin raporunda bu konuyla ilgili olarak, "Normalleşme politikası yılsonundan önce faizlerin artırılmasında tarafında atılacak adımlarla hızlandırılmalı. Teşviklere son verme süreci enflasyon beklentilerinin güçlü biçimde çapasız hale gelmesini engellemek için hızlı olmalı" ifadelerine yer verildi.

İSTİHDAM PİYASASI ESNEK OLMALI

Kurum ayrıca Türkiye'nin büyüyen işgücü kapasitesini kullanması için iş gücü piyasasını daha esnek hale getirme ve çalışanları eğitme yönünde adımlar atması gerektiğine işaret etti.

Raporda, Türkiye'nin yüzde 44.7 olan istihdam seviyesinin OECD ülkeleri arasında en düşük seviyede olduğu belirtildi. Ülkede işsizlik Mayıs-Temmuz dönemini kapsayan üç aylık süreçte yüzde 10.5 olarak gerçekleşti.

Hürriyet

* Bu yazı AFP'nin geçtiği, "OECD urges Turkey to pursue structual reform after recovery" başlıklı haberden derlenmiştir.



Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,190 µs