En Sıcak Konular

Dinçerler: Sonları ANAP gibi olur

15 Eylül 2010 15:24 tsi
Özal'ın kurmaylarından eski bakanlardan Vehbi Dinçerler, referandumda halkın partileri değil, demokratikleşmeyi ve sivilleşmeyi oyladığını söyledi.

Ortaya çıkan tabloda halkın, hem iktidara hem de muhalefete açık ikaz ve ihtarda bulunduğunu kaydeden Dinçerler, "Halk iktidara, 'demokratikleşmeye katkı verdiğin sürece senin yanındayız', muhalefete de iktidar ve demokratikleşme projen yoksa sana da oy yok' mesajı verdi." dedi.

Tecrübeli siyasetçi, halkın verdiği mesajı almamaları halinde ise 'hayırcı'CHPve MHP'nin, tıpkı ANAP gibi tarih olacakları uyarısında bulundu.

12 Eylül günü yapılan referandumun sonuçlarına ilişkin CİHAN'a değerlendirmelerde bulunan eski Milli Eğitim Bakanı Dinçerler, ortaya çıkan tablonun her kesime çok anlamlı mesajlar verdiğini ifade etti. Dinçerler, "Evet oylarının beklentilerin üzerinde çıkmış olması, bütün parlamentoya bir işaret ve bir emirdir. Anayasanı demokratikleştir. Darbecilerin yazdığı anayasayı aynı maddeler de olsa siz yazın dedi. Silin yeniden siz yazın diyor. Bu, demoklesin kılıcı gibi güzel bir emir olarak asılı duruyor. Milletin gösterdiği bu istikamet ve beklenti sadece iktidara değil, bütün muhalefet partilerine bir açık ikaz ve ihtardır. Bunu yapmazsanız size hesap sorarım ve bunun hesabını veremezsiniz diyor. Bir nevi ilerideki seçimler için de bir uyarıdır." ifadelerini kullandı.

Burada en çok iktidar partisinin ders alması gerektiğinin altını çizen Dinçerler, şunları söyledi: "İktidar, halkın hissiyatını görüyor, bu da sevindiricidir. İktidar, sonucun ne çıkacağı belli değilken, köklü bir anayasa değişikliğini seçimden sonra yapacağını vaat etti. Ben beklerim ki hukuk alanında, demokratikleşmede, ekonomide çok iyi adımlar atan AK Parti, bu krediyi çok daha iyi değerlendirerek adımlar atar. Anayasa hazırlıklarını bir an önce tamamlayarak 2011 seçimleri öncesi halkın karşısına çıkmalı." diye konuştu.

"HALK, PARTİLERİ DEĞİL DEMOKRATİKLEŞMEYİ OYLADI"

Dinçerler, Türk milletinin referandumda partileri değil, anayasayı ve demokratikleşmeyi oyladığını söyledi. "Evet diyen de hayır diyen de hemen herkes anayasayı oyladı. En az yüzde 90 vesayetçi anayasadan kurtulmak için oy verdi." diyen Dinçerler, "Türk halkının demokratikleşme projesi olmayan ya da engel olan partiler tarihe gömülecek. Halkın verdiği bu açık mesajı almayan, demokratikleşmeyi kendi partisinin kaybına rağmen göz ardı edene artık kesin prim verilmeyecektir. Görmeyenlere bir şey denemez. Hiçbir parti bu oylar bizim partimizindir diyemez. Kazanılan da kazanan da benimdir diyemez. Bu oyları, demokratikleşmeyi vesile ederek alabilirler. Bu oyları bir partiye değil demokratikleşme adına kaybettiler."

"MUHALEFET KONUNUN ANAYASA MESELESİ OLDUĞUNU ANLAYAMADI"

Dinçerler, muhalefetin halkın ezici bir çoğunlukla kabul edilen referandumdan ne istediğini kavrayamadığını ileri sürdü. Özellikle CHP'nin kendi değişmez tavrını sergilediğine dikkat çeken Dinçerler, "CHP, 'ben iktidar partisi olmak istemiyorum, muhalefette ve itirazda kalacağım. Doğruya da eğriye de muhalefet edeceğim' dedi. Yine 'Benim iktidar olma ve demokratikleşme projem yoktur' mesajı verdi. Millet de dedi ki 'demokratikleşme ve iktidar projesi olmayana da oy yoktur.' Çünkü bu anayasa meselesiydi. Ama CHP bu tavrından vazgeçerse halk ona da sahip çıkacaktır." şeklinde konuştu.

Vehbi Dinçerler, referandumda en çok kaybeden partininMHPolduğunu söyledi. MHP'nin Evet yanında yer almak yerine CHP ile paralel hareket ederek tarihi bir strateji hatası yaptığını kaydeden Dinçerler, "MHP çok büyük stratejik hata yaptı. CHP ile paralel davrandı. MHP tabanı CHP ile paralel davranmaya kesinlikle hiçbir zaman prim vermemiştir. MHP muhalefette değil, iktidara talibim diyen bir parti olduğunu 2007'deki Cumhurbaşkanlığı seçiminde gösterdi. Ancak ben iktidara talibim mesajını bu referandumda veremedi. CHP ile paralel hareket ederken Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel af konusundaki açıklamasına da çok açık ve net olarak tavır koyamadı. Referandumda ilkeler bazında en çok kaybedeni MHP oldu. Zaten eski ülkücülerin tavrından anlamak mümkün. Eğer MHP evet yanında olsaydı kendi ölçüsünde AK Parti'ye rakip olabilirdi. Bu şansı yakalayabilirdi ama bunu yapamadı." değerlendirmesini yaptı.

"CHP VE MHP'NİN SONLARI ANAP GİBİ OLUR"

Dinçerler, demokratikleşmeyi ve sivilleşmeyi hedeflemeyen siyasi partilerin artık ülkede yaşama şansını bulamayacağını ifade etti. Siyasi partilerin gelinen noktada devlet yerine değil, insan odaklı projeleri çıkarmamaları halinde tarih sahnesinden silineceklerini anlatan Dinçerler, bu duruma Mesut Yılmaz yönetimindeki ANAP'ın akıbetini hatırlattı.

Tecrübeli siyasetçi Vehbi Dinçerler, CHP ve MHP'ye şu uyarılarda bulundu: "Bir siyasi parti bunu görmeye görmeye sonu ANAP gibi olur. Mesut Yılmaz'ın ANAP'ı da bu gerçekleri bütün uyarılara rağmen dikkate almayarak, Mesut Yılmaz kafası statükoculuğu muhafaza ettiği için (şimdi de Cindoruk ile devam ediyor) ANAP'ın kaderi ne olduysa o kafayı muhafaza edenler de aynı durumuna düşer. Eğer, özellikle CHP ve MHP önümüzdeki süreçte anayasa ve demokratikleşme projelerini, devleti değil de insanı öne çıkaran projelerini öne çıkarmazlarsa, devletin insanlar için üretilmiş bir alet olduğunu kabul edip insanı öne çıkarmazlarsa yok olurlar."
 
cihan



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,577 µs