En Sıcak Konular

'Avrupalı' Türkler AB'ye 'hayır' dedi

15 Eylül 2010 10:57 tsi
'Avrupalı' Türkler AB'ye 'hayır' dedi Referandum haritası Türkiye’de Avrupalılaşma ve modernleşme projesinin yönetim merkezinin, Anadolu’da sanayinin gelişmesiyle birlikte yeni güçlere taşındığını teyit ediyor.

Türkiye’nin referandum haritası, siyasi otoritenin yargı ve ordu üzerinde daha etkili olabilmesi için
yeni bir formül ortaya koyan anayasa değişikliği paketine ‘evet’ ve ‘hayır’ diyen illeri gösteriyor. Balkanlar’a yakın kuzey illeri ve İstanbul’u dışarıda bırakıp İzmir’i kapsayan Batı illerinin, Türkiye’nin Avrupa projesiyle uyumlu olması öngörülen anayasa reformlarına ‘hayır’ oyu kullandığı gözlemleniyor. Ankara ve İstanbul’la birlikte, Asya kıtasında bulunan Anadolu’nun ortası, güneyi ve doğusundaki iller sınırlı istisnalar dışında reformlar lehinde oy kullandı.

Referandum haritası Türkiye’de Avrupalılaşma ve modernleşme projesinin yönetim merkezinin, Anadolu’da sanayinin gelişmesiyle birlikte yeni güçlere taşındığını teyit ediyor.

İstanbullu liberal ve solcu seçkinlerin, aydınların ve iş adamlarının çoğunluğunun da bu reformların yanında olduğu şüphe götürmez. Bu durum Erdoğan’a sadece Asyalı muhafazakâr kesimlerden değil, orta ve soldaki bazı laik seçkinlerden de destek sağlıyor. Türkiye’nin sancısı sürüyor, ancak soru şu: Erdoğan’ın bu zaferi Atatürkçü rakipleriyle ilişkilerinde daha ılımlı bir üslup kullanmasına olanak sağlar mı? Ancak böyle bir üslup onları ve bazı başka ülkeleri projesinin siyasi ‘İslamlaşma’ yönünde bir adım teşkil etmediğine ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ‘ikinci laikliği’nin teyit edilmesi olduğuna inandırabilir.

İkinci soruysa şu: Acaba Erdoğan bu zaferden sonra Türkiye içinde stratejik öneme sahip tek sorun olan Kürt sorunuyla mücadelede daha güçlü olacak mı? Bu sorun hâlâ, Türk ordusunun Güneydoğu’da daimi suretle kışladan çıkmasını gerektiriyor. Kürtler arasında boykot oranının yüksek olmasına rağmen, makul bir oran değişikliler lehinde oy kullandı. Bu noktada şu soru sorulmalı: Acaba Erdoğan bugünden sonra oyların çoğunluğunu almış bir parti lideri gibi mi hareket edecek, yoksa kelimenin tam anlamıyla Türk milletinin lideri gibi mi davranacak?

(Lübnan gazetesi Nehar, 14 Eylül 2010)

Radikal



Bu haber 828 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,571 µs