MHP'yi bitirdi | " /> MHP'yi bitirdi | "/>

En Sıcak Konular

CHP sevdası MHP'yi bitirdi

15 Eylül 2010 10:39 tsi
CHP sevdası MHP'yi bitirdi 

12 Eylül mağduru ülkücülerin 'Evet'ini dışlayarak CHP'nin ulusalcı söylemini tercih eden Bahçeli, sandıkta büyük hezimete uğradı.

Oyları baraj altına düşen MHP, şimdi de yüzde 42'lik 'hayır' pastasını paylaşmak için CHP'yle kavgaya tutuştu.

Anayasa değişikliği referandumu yüzde 58'le kabul edilirken, "Hayır" kampanyası yürüterek ülkücü camiayla ters düşen MHP, referandumun en başarısız partisi olarak ilan edildi. Doğal lideri Alparslan Türkeş ve ülkücü camiama ile ters düşme pahasına CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun peşine takılan Devlet Bahçeli MHP'yi referandumdan en zararlı çıkan parti konumuna düşürdü. Tarhan Erdem'in koordinatörü olduğu KONDA Araştırma Şirketi'nin referandumdan kısa bir süre önce yaptığı kamuoyu araştırmasında MHP'nin oy oranı yüzde 8.9'a geriledi. 12 Eylül mağduru olan ülkücülerin Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi için çalışan ülkücüleri her konuşmasında eleştiren Bahçeli, Başbakan Erdoğan'a yönelik eleştirilerinde ise Kılıçdaroğlu ile yarışmıştı. Partinin CHP çizgisine kaymasının sorumlusu olarak genel başkan yardımcıları Deniz Bölükbaşı ve Oktay Vural'ı gören MHP tabanı ise bu iki isme tepki gösteriyor.

ÜLKÜCÜLERE HAKARET EDİLDİ

Milliyetçi-maneviyatçı ülkücüleri dışlayarak CHP'nin "ulusalcı" söylemini tercih eden Bahçeli, 12 Eylül'de başta Mamak Cezaevi olmak üzere cezaevlerinde yatan ve ağır işkencelere maruz kalan ülkücülerin seslerine ise duyarsız kalmıştı. MHP Muğla İl Başkanı Mehmet Korkmaz ise referandumda evet diyen ülkücülere, "Kemik yalayıcılar" diye hakaret etmişti. Referandumda Kılıçdaroğlu'nun peşine takılmak Bahçeli'ye pahalıya mal oldu. Yüzde 42'lik hayır oylarına CHP sahip çıkınca, MHP referandumun en zararlı çıkan partisi konumuna düştü. Ülkücü tabandan tepki toplayan ve MHP'li bazı Belediye Başkanlarının partilerinden istifa etmesine yol açan, "Hayır" kampanyasında CHP'nin peşine takılmak MHP'yi barajın altına düşürdü.

HAYIR CEPHESİ KAYBETTİ

Öte yandan özgürlüklerin ve demokrasinin önünü açan Anayasa değişiklik referandumunda, halkın yüzde 58'i 'evet' derken değişime karşı ve statükoyu savunan hayır cephesinin toplamı ise ancak yüzde 42'ye ulaşabildi. Referandumda hayır çıkması için CHP, MHP, DSP, İP, BTP, DP, YARSAV ve Süleyman Demirel ittifak yapmalarına rağmen vatandaş yine de 'evet' dedi.

CHP: MHP BECEREMEDİ

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, referandum çalışmasını tek başına sırtladıklarını iddia etti. 'Hayır' kampanyasına katkı verdiğini düşünen partilerin arkalarına dönüp bakmasını isteyen Ersin, "CHP dışındaki partilerin dönüp bir arkalarına bakması lazım. Bana göre CHP, bu kampanyadan yüzünün akıyla çıkmıştır ve bana göre başarılıdır" dedi.


CHP SAĞA MHP SOLA KAYIYOR

CHP'nin Kılıçdaroğlu liderliğinde sağa kaydığı bir dönemde MHP ise Baykal döneminin CHP misyonununu üstlenerek sola kayıyor. Ülkücü camanın ileri gelen isimleri, özellikle partide etkili Deniz Bölükbaşı'nın yeni dönem söyleminin mimarı olduğunu belirtiyor .


Osmaniye'de bile kaybetti

Anayasa değişikliğine "Hayır" kampanyası yürüterek tabanının büyük eleştirisine sebep olan MHP, referandumda büyük bir şok yaşadı. MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin memleketi olan Osmaniye başta olmak üzere MHP'li belediyelerin görev yaptığı 9 ilin 6'sında evet oyları fazla çıktı. Isparta, Gümüşhane, Kastamonu, Karabük, Bartın ve Osmaniye'de millet tercihini "Evet" yönünde kullanırken, Uşak, Balıkesir ve Manisa da ise seçmen tercihini hayırdan yana kullandı.


Anketlerde barajı aşamadı

Referandum sonuçlarını en yakın tahmin eden KONDA Araştırma Şirketinin Eylül ayına ilişkin yaptığı kamuoyu araştırmasında MHP'nin oy oranı yüzde 8.9 olarak tespit edildi. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde yüzde 14.27 oranında oy alarak üçüncü sırada parlamentoya giren MHP'nin oy oranı, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yolundan gidince, araştırmaya göre barajın altına gerileyerek yüzde 8.9 oldu.

yenişafak



Bu haber 756 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,299 µs