En Sıcak Konular

15 Eylül 2010 10:25 tsi
Bir daha oku: 'İSRAil-FİListin'

iyibilgi Ankara

Beyaz Saray’ın ağır baskısı, Mısır ve Ürdün’ün desteği ile Washington’da biraraya gelen İsrail-Filistin’in el sıkışması ihtimaline hâla büyük şans verilmiyor.

Genel kanı; İsrail’in yeni yerleşim yerleri yapılmasını durduran-ki iki ülke arasında temel sorunlardan birini oluşturuyor-morataryumun bitimine çok az kalmış olması ve..

İki, Barack Obama’nın geleceğinde önemli bir yeri olacağı anlaşılan, demokratlar tarafından riskli bulunan Kasım seçimlerinin de kapıya gelip dayanması nedeniyle Başkan’ın bu görüşmeleri iteklemesiydi.

Bir yıl içinde bir sonuca varacağına ilişkin iddia zaten pek naif bulunuyor ama “ya olursa” diyenlerin korkuları daha çok! Çünkü-işte bu nokta önemli-aslında uzun uzun üzerinde konuşulması gereken konular yok!

17 yıl önce yapılan Oslo anlaşması aslında iki kesimin anlaşamadığı noktaları mutabakatla sonlandırmıştı. Burada yeni adımlar atılmasına da gerek yok ve biraz ince ayarlı adımlar biraz da-ama çok değil-fedakarlıklar tarihi bir sonuç getirebilir.

Asıl sorun da burada başlıyor! Çünkü bugüne kadar herkes kangren olmuş ve artık on yıllara yayılmış sorunlardan bahsediyor ama bir de İsrail’in “derin devleti” meselesi var.

Fazla uzatmaya gerek yok; İsrail’in önemli gazetelerinden birinde bu ay başında çıkan bir makaleden kısa bir paragraf aktaralım, mesele anlaşılsın…

“Barış söz konusu olduğunda İsrail’in gerçekliğin görünüşünü farklılaştıran dört lideri vardı. İkisi başladıkları işi bitirdi: Devleti kuran David Ben-Gurion ve Mısır’la barış yapan Begin. Diğer ikisi ise başladıklarını bitiremedi; “Oslo anlaşmalarını imzalayan İzak Rabin ve tek taraflı adımlardan yana olan Şaron. Şaron, Gazze yerleşimlerini boşaltmış ve büyük İsrail hedefini rafa kaldırmıştı. Ama Rabin ve Şaron sahneden birdenbire yok oldu”.

Gayet açık değil mi?

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,288 µs