En Sıcak Konular

BBC Operasyon mu yapıyor?

14 Eylül 2010 13:49 tsi
BBC Operasyon mu yapıyor? Be Be.. Ceeee! iyibilgi Ankara

Aslında uluslararası oyuncu olan devletlerin hepsinin resmi radyo ve televizyonları operasyon yapar. Yapar ama bu propaganda teknikleri kullanarak olur veya çok çok şu veya bu istihbari etki yaratmak amacıyla olur.

Ve tabi her ne yapılıyorsa bu bir takım ‘estetik’ kurallara göre yapılır. “Voice of America” da yapmıştır, zamanında SSCB kızıl radyosu da. BBC de yapmıştır elbette.

Ancak özellikle son yıllarda İngilizler’in-bağımsızlığıyla ögünen-BBC radyo ve televizyonu sanki daha aşikar işler yapmaya başladı.

Konuyu bugün gündeme getiren en taze vaka, “Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’ya hafta sonu Selanik’te ayakkabı fırlatılmasında BBC’nin parmağı olduğu iddiası. edildi. BBC’nin eylemden bir gün önce ayakkabı atma provası yapan saldırganın görüntülerini çektiği ortaya çıktı satırları.

‘Milliyetçi” saldırganın eylem sırasında İngilizce sloganlar atması da aynı şüpheye eklenebilir. Bu başlı başına ilginç bir vaka olmakla beraber, pekala işgüzar ve aşırı hevezli gazetecilere de her ülkede (!) rastlanıyor.. Fakat kurum olarak BBC’nin atikliği de diğer olayları akla getiriyor.

Son İran genel seçimleri sırasında yaşanan olaylarda tüm dünyanın dikkati bu ülkeye çevrilmişken, Batı basını konusunda tümden hassas olan Tahran BBC’ye kafayı takmış durumdaydı ve ülkeden atmaktan başka, yayınlarının bile sınırlarını aşmaması için akla gelen herşeyi yapıyordu. Tahran, eylemler sırasında hayatını kaybeden ve dünyada İran direnişinin sembolü olan Nida'nın da BBC tarafından parlatıldığını düşünüyordu.

Daha yakın örnekler de verelim.. Örneğin Mavi Marmara olayını işlediği belgeselde suçu aktivistlere yükledi.  Artık terör örgütü ile Kandil’de yapılan röportajların (bizden var yapanlar, malum.) ballı börekli anlatımlarını küresel mönüye sunuşlarını hiç söylemiyoruz.

Kısaca, BBC’nin farklı bir tarafı var gibi! İlginç bir örnekle bitirelim. Referandum sonuçlarını tüm dünyanın medya kuruluşları izledi.

Bugün hemen tüm ülkelerden basın kuruluşlarının yorumları bizim gazetelerde vardı. Hepsinden farklı bir dil kullanan yine BBC oldu.

Diğer ülkeleri boş verip, sadece İngiliz basınından olanlarla birlikte BBC’yi verelim, düşünceli kıyası siz yapın.

Financial Times: Yatırımcılar yüreklenecek - Sonuç, AKP’yi güçsüz koalisyondan daha olumlu değerlendiren uluslararası yatırımcıları yüreklendirecek.

Guardian: Kılıçdaroğlu için yenilgi - Referandum kampanyası bölücü, sonuç Kılıçdaroğlu için kişisel yenilgi oldu.

Daily Telegraph: Türkiye’nin AB hedefi güçlendi, ancak İslami Başbakanın dengelenmemiş yetkileri, biriktirdiği korkuları da artırdı.

Independent: Seçim için gösterge - Referandumun sonucu gelecek seçimler için kilit gösterge. Kılıçdaroğlu laiklik için büyük gayretle kampanya yaptı.

BBC: Batı’dan destek - Türk reform oyu, Batı’dan destek aldı. Kökleri İslam’da olan iktidar partisi, yargı üzerinde tehlikeli denetim arayışında.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,890 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,936 µs