En Sıcak Konular

Kamuda çalışan 500 kişi işinden olacak

14 Eylül 2010 13:09 tsi
Küba'da kamuda çalışan 500 bin kişi işini kaybedecek...

Küba'da devlet toplam 5,1 milyon olan çalışanın yüzde 85'ini istihdam ediyor.

Küba İşçi Federasyonu, zor durumdaki ekonomiye yardımcı olmak için uygulamaya konulacak planla gelecek yıl Mart ayı itibariyle yaklaşık yarım milyon kişinin işini kaybedeceğini, ancak toplamda bu sayının 1 milyon olduğunu bildirdi.

İşten çıkarılanlar, mevcut kısıtlamalar azaltılarak serbest çalışmaya veya yeni özel girişimlere katılmaya özendirilecek.

İşçi Federasyonu, Küba devletinin, şişkin maaşlara sahip çalışanları olan ve zarar eden şirketlere, işletmelere ve hizmetlere sahip olmayı sürdüremeyeceğini ve sürdürmemesi gerektiğini belirtti.  

Federasyon, istihdam seçeneklerinin artırılacağını ve devlet dışı istihdamın yeni formlarının ile serbest çalışmanın genişletileceğini ve gelecek yıllarda binlerce çalışanın bu şekilde işe kavuşacağını bildirdi. 

Kamu dışında çalışanlar için mevcut kısıtlamalar hafifletilirken, serbest çalışanlar, sosyal güvenlik sistemine girebilecek, banka hesabı açabilecek ve işlerini büyütmek için kredi alabilecekler. Küba'da kuaför, taksi şoförü veya küçük aile lokantalarını işletenler gibi küçük bir azınlık kendi adına çalışıyor.

Küba'nın devlet kontrolündeki ekonomisi geçen iki yıl içinde ciddi bir krize girdi. Ülke ekonomisinin krize girmesinde temel ihracat hammaddesi nikelin fiyatının düşmesi ve turizm gelirlerinin azalması etkili oldu.

Küba ekonomisi 48 yıldır devam eden ABD ambargosundan da ciddi şekilde yara alıyor.

Küba Devlet Başkanı Raul Castro, geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmada işten çıkarmaların sinyalini vermişti. Castro, hükümetin küçük işletmeler üzerindeki kontrolünü azaltacağını, ihtiyaç fazlası çalışanları işten çıkaracağını ve serbest mesleği teşvik için önemli adımlar atacağını ifade ederek, işten çıkarılacakların işsiz kalmaması için yeniden eğitileceğini ve yeniden atanacağını, ancak bazı sektörlerin işçi çıkarmadan muaf olacağını kaydetmişti.



Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,844 µs