yüzde 42 kavgası | " /> yüzde 42 kavgası | "/>

En Sıcak Konular

CHP ve MHP'nin yüzde 42 kavgası

14 Eylül 2010 08:57 tsi
CHP ve MHP'nin yüzde 42 kavgası 
Referandum sonucunda çıkan yüzde 42'lik oy oranı MHP ve CHP arasında gerilime neden oldu.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, referandumdan çıkan yüzde 58'lik 'Evet' oyunun; 'gökkuşağı koalisyonu' olduğunu iddia ederek, "Bu 'Evet' oyu, bir anlamda Başbakan'ın ve AK Parti Hükümeti'nin dağıtmış olduğu rüşvetlerin peşinde giden insanların oluşturduğu 'Evet' oyudur" dedi.

Şandır, partisinin Mersin İl Başkanlığı Hizmet Binası'nda düzenlemiş olduğu toplantıda, halk oylaması sonuçlarını değerlendirdi. İl Başkanı Mahmut Tat ve çok sayıda partilinin de katıldığı toplantıda konuşan Şandır, 'Anayasa Değişiklik Paketi'ni, milletin birliği ve Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü açısından bir tehdit ve tehlike olarak gördüklerini vurgulayarak, tüm endişe ve korkulara rağmen Anayasa değişikliğinin hayırlı sonuçlar getirmesini diledi.

Ortaya çıkan referandum sonuçlarına herkesin saygı göstermesinin, aynı zamanda da demokrasinin gereği olduğunu kaydeden Şandır, söz konusu oylamanın MHP açısından oldukça başarılı geçtiğini savundu.

Şandır, "MHP'nin 'Hayır' gerekçelerini halkımızın Türkiye genelinde yüzde 42'si, Mersin genelinde de yüzde 62'si kabul etmiştir. Aynı endişeleri paylaşmıştır. Bu sonuç önemlidir. MHP'nin bu Anayasa değişikliğine 'Hayır' deme gerekçesi önemlidir ve milletimiz tarafından da kabul edilmiştir. Özellikle AKP tarafından bu yüzde 42 oyu dikkate alınmalıdır. Tüm endişe ve hassasiyetler, ülkemizin geleceği açısından önemli bir husustur. Hükümet bundan sonraki politikalarında bu hususları dikkate almalıdır" ifadesini kullandı. Yüzde 42'lik 'Hayır' oyunun doğru değerlendirilmesi uyarısında da bulunan Şandır, bu oyun Türkiye'nin geleceği ve milletin dirliği açısından çok önemli bir endişeyi ifade ettiğini dile getirdi.

"YÜZDE 58'LİK 'EVET' OYU BİR GÖKKUŞAĞI KOALİSYONUDUR"

Tıpkı 'Hayır' oylarında olduğu gibi 'Evet' oylarının da doğru okunması gerektiğini vurgulayan Mehmet Şandır, "Yüzde 58 oranında 'Evet' oyu, bir gökkuşağı koalisyonudur ve tek anlamlı değildir. Toplumun birçok kesimi kendi sebeplerinden dolayı bu Anayasa değişikliğine 'Evet' demiştir. Bu gökkuşağı koalisyonu içerisinde hükümetin yoğun baskısı, tahdidi, şantajı, rüşveti, yaptığı propaganda ve vaatleri etkili olmuştur. Bu yüzde 58'lik 'Evet' oyu; devlet imkanları kullanılarak, toplum kesimlerinin mecburiyeti sonucu oluşan bir çoğunluktur. Hükümetin kontrolündeki medyanın yoğun propagandası ile oluşmuş bir çoğunluktur. Bu oy, cemaatlerin kendi mensupları üzerindeki yoğun baskıyla oluşturdukları bir sonuçtur. Yoksullaşan, işsizliğin pençesinde kıvranan vatandaşlarımızın hükümetin tehdit ve şantajına boyun eğmesi ile oluşmuş bir 'Evet' oyudur. Bize göre yüzde 58'lik oy, Başbakan'ın; 'Hayır oyu gelirse ülkede istikrarsızlık olur, kriz çıkar, borçlarınızı ödeyemezsiniz' tehdidinin sonucudur. Bu tehdidi yoksul vatandaşlarımız göğüsleyememiştir. 'Hayır' demeye cesaret edememişleridir. Bu 'Evet' oyu, bir anlamda Başbakan'ın ve AK Parti Hükümeti'nin dağıtmış olduğu rüşvetlerin peşinde giden insanların oluşturduğu 'Evet' oyudur" diye konuştu.

"HÜKÜMET YÜZDE 42'LİK BİR KESİMİN ENDİŞESİNİ DİKKATE ALMALI"

Yüzde 58'lik 'Evet' oyunun tek bir anlamı olmadığını, aksine birçok farklı anlamların bir araya gelmesinden oluştuğunu belirten Şandır, bunun yanında yüzde 42'lik 'Hayır' oyunun tek bir anlam taşıdığını ve Anayasa değişikliğine karşı bir duruşu sergilediğini anlattı.

Verilen 'Hayır' oylarının Türkiye'nin geleceği açısından oldukça önemli olduğunu kaydeden Şandır, bundan sonraki süreçte hükümetin, 'Kürt Açılımı' doğrultusunda adım atmaya devam edip, Anayasa'yı değiştirme çalışmalarını sürdürmesi halinde halkın endişe ve korkularıyla birlikte yüzde 42'lik 'Hayır Bloku'nu da hızla büyüteceğini öne sürdü. Şandır, yapılan Anayasa değişikliğini bir 'yıkım projesi' olarak gördüklerini ve hükümetin bunun devamını getirmemesi beklentisi içinde olduklarını açıkladı. Referandum sonucunun aynı zamanda milletin iradesi olduğuna dikkat çeken Şandır, bu nedenle de buna herkesin saygı göstermesi, söz konusu sonuçların da doğru okunması, doğru anlaşılması gerektiğini gibi hükümetin de yüzde 42'lik bir kesimin endişelerini dikkate alması gerektiği çağrısında bulundu.

"CHP'NİN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE NEDEN KARŞI ÇIKTIĞINI BİLEN YOK"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Şandır, hükümetin yaklaşımını parti olarak samimi bulmadıklarını, ancak önümüzdeki süreçte atılan adımlara dikkat edeceklerini ve AK Parti'nin 'Kürt Açılımı' sürecine devam etmemesi halinde yeni bir Anayasa yapılması konusundaki çalışmaları destekleyeceklerini söyledi.

Bu konuda takip edilmesi gereken yolun belli olduğunu belirten Şandır, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı nezaretinde kurulacak olan; 'Uzlaşma Kurulu' vasıtasıyla 1982 Anayasası'nın tümünün gözden geçirilmesi gerektiğini ancak bu yapılırken de devletin kuruluş hukukuna bağlı kalınarak yapılmasının kendilerinin de talebi olduğunu hatırlattı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun referandumla ilgili açıklamalarının kendisine hatırlatılması üzerine Şandır, "MHP, çok başarılı bir kampanya yürütmüştür. MHP'nin endişeleri doğrultusunda, 'Hayır' gerekçeleri doğrultusunda bu yüzde 42'lik oy oranı ortaya çıkmıştır. CHP'nin söylediği net bir şey yoktur. Bu Anayasa değişikliğine neden karşı çıktıklarını kimse bilmiyor. Ama MHP'nin 'Hayır' gerekçesi nettir ve toplum da bunu benimsemiştir."

"SAYIN BAHÇELİ MEYDAN OKUYARAK 'ERKEN SEÇİM' ÇAĞRISI YAPTI"

Referandum sürecinde MHP'nin tabanında herhangi bir kayma olup olmadığı yönündeki sorulara da yanıt veren Şandır, söz konusu ifadelerin laftan, dedikodudan ibaret olduğunu dile getirdi.

MHP'nin yönetici ve tabanıyla bir bütünlük içinde olduğunu ve hep birlikte 'Hayır' denildiğinin altını çizen Şandır, "Bizim tabanımızda, aramızda bulunan ve sebebi kendine ait olmak kaydıyla bazı kişilerin bizim kararımız dışında davrandıkları doğrudur. Ama bunların sayıları, bir elin parmakları kadardır. MHP, milyonlarca seçmeni olan bir partidir. Mersin'de MHP'li olup da bu Anayasa değişikliğine 'Evet' oyu veren 85 kişi bulamazsınız. Ama birileri AK Parti'nin şov sahnesinde boy göstermektedir. MHP'nin tabanının kaydığı, oy kaybettiğini söylemek abartıdır ve doğru değildir. Bu nedenle de Sayın Genel Başkanımız Devlet Bahçeli meydan okumaktadır ve erken seçim çağrısı yapmaktadır" dedi.

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'da referandum sonuçlarının netleşmesi üzerine MHP'yi suçlayarak alınan hayır oylarının kendi partisinin çabalarıyla oluştuğunu ifade etmişti.

Basın açıklamasından sonra gazetecilerin"MHP'nin güçlü olduğu illerde "Hayır" sonucunun çıkmadığı MHP'nin kampanyaya yeterince katkı sağladığını düşünüyor musunuz?" şeklindeki soruya Kılıçdaroğlu dolaylı yoldan MHP'yi kendileri kadar çalışmamakla suçladı. Kılıçdaroğlu, "CHP olarak biz AK Parti dahil bütün siyasi partilerden daha yoğun çalışma sergiledik. Bunu kamuoyu da biliyor. Hiç bir siyasi parti 70 ile ve 200'ü aşkın ilçeye gitmedi ama biz gittik" dedi.

bugün



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,881 µs