En Sıcak Konular

Netekim yağmur gibi suç duyurusu

14 Eylül 2010 08:11 tsi
Netekim yağmur gibi suç duyurusu
Darbecilere rahat yok...

Referandumda yüzde 58 evet oyunun çıkmasıyla darbe yapan askerlere yargı yolunun açılması yurt  genelinde suç duyurusu patlamasına neden oldu.

Önceki gün yapılan referandumda halkın 26 maddelik anayasa değişiklik paketine 'Evet' demesinin ardından 12 Eylül darbecilerinin yargılanması için ilk suç duyuruları yapıldı.

İstanbul'da BDP Milletvekili Ufuk Uras, Adalet Ağaoğlu, Baskın Oran, yazar Emre Aköz, aktivist Eren Keskin, yazar Ferhat Kentel, Hüseyin Hatemi, Kezban Hatemi, Mustafa Şentop, Osman Can, Ömer Laçiner, şarkıcı Rojin, şarkıcı Teoman ve Yücel Sayman'ın da aralarında bulunduğu 'Yetmez Ama Evet Platformu' üyesi 80 kişi referandumun hemen ardından dün sabah saatlerinde, 1980 darbesini yapan Kenan Evren başta olmak üzere zamanın devlet yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. 3 sayfalık suç duyurusu dilekçesinde, şüpheli olarak dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, Kara kuvvetleri eski Komutanı Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri eski Komutanı Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Nejat Tümer, Jandarma eski Genel Komutanı Sedat Celasun, Harp Akademileri eski Komutanı Bedrettin Demirel, Genelkurmay eski 2. Başkanı Ali Haydar Saltık, eski Başbakan Bülend Ulusu'nun adı yer aldı.

9 AYRI SUÇ SIRALANDI 

Dilekçenin 'suç' bölümünde 'darbe yapmak, anayasayı değiştirmek, hükümeti yıkmak, sistemli bir şekilde planlayarak ve tasarlayarak adam öldürmek, kasten yaralamak, işkence yapmak, eziyet etmek, hürriyetten yoksun bırakmak ve cinsel saldırıda bulunmak' suçları sıralanırken 'suç tarihi' ise '12 Eylül 1980 ve devam eden tarihler' olarak ifade edildi.

12 Eylül sonrası 6 yıl 4 ay cezaevinde kalan Ramazan Akgün, haksız tutuklandığı gerekçesiyle darbeyi gerçekleştiren MGK üyeleri aleyhine tazminat davası açtı. Bakırköy Adliyesi'ne gelen Akgün, tazminat talebini içeren dava dilekçesini nöbetçi mahkemeye verdi.

Diyarbakır'da, HAKPAR Genel Başkanı Bayram Bozyel ve partililer ile Diyarbakır Cezaevi'nde kalan Van Genç İşadamları Derneği Başkanı Kadri Salaz ve Yılmaz Elçi, 12 Eylül darbesini yapanlar hakkında suç duyurusunda bulundu. İnsan Hakları Derneği adına Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Türkdoğan;  Evren, Tümer ve Şahinkaya için suç duyurusunda bulundu. BDP Grup Başkanvekili ve Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Batman Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Genç Siviller, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na, 'Yetmez Ama Evet Platformu' üyeleri, İzmir'de suç duyurusunda bulundular.         

Mamak Cezaevi'nde 1987'de 17 yaşındayken kafasına aldığı dipçik darbesiyle öldürüldüğü öne sürülen Hüseyin Kurumahmutoğlu'nun Samsun'da yaşayan ağabeyi, Balıkesir'de de 12 Eylül mağduru       13 kişi adına, dönemin Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları adına suç duyurusunda bulunuldu.

akşam



Bu haber 998 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,938 µs