En Sıcak Konular

'Evet' kararı çıktı sivil toplum kuruluşları Adliye'ye akın etti

13 Eylül 2010 13:28 tsi
Başkent'te çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri referandum oylamasında 'evet' çıkmasının ardından 12 Eylül darbesini yapan Kenan Evren ve o dönem görevli olan kuvvet komutanları ve bürokratlar hakkında Ankara Adliyesi'ne suç duyurusunda bulundu.

Konuyla ilgili açıklama yapan İHD Başkanı Öztürk Türkdoğan, "Bugün tarihi bir gün, 30 yılın utancının silineceği bir gün." dedi.

12 Eylül 2010 Anayasa değişiklik paketi referandum oylamasında sandıktan 'evet' çıkmasının ardından sivil toplum kuruluşları bu sabah soluğu Ankara Adliyesi'nde aldı. Mazlumder, 'Yetmez Ama Evet Platformu' ve İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri, 12 Eylül 1980 darbecileri ve o dönemde insanlık suçu işleyenler hakkında Adliye'ye suç duyurusunda bulundu.

Cumhuriyet savcılığına yapılan suç duyurusunda şüpheliler kısmında dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile birlikte o dönemde görev alan kuvvet komutanları, diğer bakan, bürokrat, vali, kaymakam ve emniyet müdürü yer aldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan İHD Başkanı Öztürk Türkdoğan bugünü tarihi ve 30 yılın utancının silineceği bir gün olarak nitelendirdi. 12 Eylül askeri darbesinin üzerinden 30 yıl geçtiğini hatırlatan Türkdoğan, "Geçici 15. madde dünkü referandumla birlikte kalktı ve böylece darbeyi yapan cuntanın özel olarak korunduğu dokunulmazlık maddesi de kalkmış oldu." dedi.

İnsan hakları savunucuları olarak bugün suç duyurusunda bulunduklarının altını çizen Türkdoğan, bunu insanlığın gereği olarak yaptıkların söyledi. Türkoğlu, "Çok büyük insanlık suçları işlendi. Suçluların cezasız kalmaması adına bu suç duyurusunda bulunuyorum." şeklinde konuştu.

İnsan hakları savunucularının Türkiye'deki tüm adliyelerde aynı işlemi yapması gerektiğini savunan Türkoğlu, adliyelerin de mutlaka darbeyi gerçekleştirenleri yargı önüne çıkararak, bir hukuk pratiği sergileyeceklerine inandığını söyledi.
 
cihan



Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,186 µs