En Sıcak Konular

Güçlü: PKK'nın tehditleri sökmüyor

13 Eylül 2010 13:03 tsi
Kürt siyasetçi İbrahim Güçlü, referandumun bölgedeki sonuçlarına göre PKK'nın eskisi gibi tehditlerinin bölge halkına sökmeyeceğinin ortaya çıktığını söyledi.

Güçlü, medyanın Kürtleri sadece Güneydoğu Bölgesine sıkıştırarak bir anlamda BDP ve PKK'nın gücünü olduğundan büyük göstermek gibi bir yanlışa düştüğünü belirtti.

Cihan Haber Ajansı muhabirine konuşan Güçlü, kendisinin 'pasif bir evetçi' olduğunu ifade etti. Fakat son günlerde anketlerde sürpriz bir şekilde 'hayır' çıkacağının tartışılmaya başlanması, BDP daha doğrusu PKK'nın tehditlerinden sonra kendisinin pasif değil aktif evetçi haline geldiğini vurgulayan Güçlü, hayatı boyunca hiç sandık başına gitmemesine karşın dün sandık başına gidip oy kullandığını söyledi.

"Kemalist elitin ve12 Eylüldarbesinin, işte hayır çıkması halinde Kenan Evren'in televizyonlara çıkıp yaptığı işin meşru olduğunu, insanlık suçunun da halk tarafından onaylandığının ifade edilmemesi için bende aktif evetçi oldum." diyen Güçlü, sonuçtan da mutlu olduğunu ve Kenan Evren'e bu fırsatın verilmediğini kaydetti.Referandumsonuçlarıyla Kemalist elitin iktidarı ve 12 Eylül darbesinin gayri meşru olduğunun ilan edildiğinin altını çizen Güçlü, şöyle devam etti: "Bölgede BDP'nin otoriter baskısının, irade gaspının devam ettiği görüldü. Bu iradenin çok gönüllü bir irade olduğu düşüncesinde değilim. Bir erozyona uğradığını da bölgedeki oyları genel olarak ölçü aldığınız zaman görülüyor. Basında bir yanlış var; Kürtleri sadece Güneydoğu Bölgesine sıkıştırarak bir anlamda BDP ve PKK'nın gücünü olduğundan büyük göstermek gibi bir yanlışa düşülmektedir. Oysa Kürtleri sadece Güneydoğu ile değil Doğu'yu da içine alabilen bir sınırlandırma içine almak gereklidir. Kürtlerin yaşadığı başka illere bakmak gerekli."

PARTİLERİN ESKİ TARZ KÜRT SORUNU POLİTİKALARININ DEĞİŞMESİ GEREKTİĞİNİ ÖĞRETTİ

Bölgedeki sonuçlara göre PKK'nın eskisi gibi tehditlerini söktüremeyeceğinin ortaya çıktığını vurgulayan Güçlü, insanların her şeyi göze alarak oy kullandığını ifade etti. Diyarbakır'da beklediği katılımın olduğunu dile getiren Güçlü, Batman'da katılma oranının BDP'nin beklediğinden yüksek çıktığını söyledi. Siirt, Bitlis, Van, Şanlıurfa'da yüksek katılım olduğunu anlatan Güçlü, "Tam anlamıyla halkın iradesi referanduma çok demokratik bir tarzda yansımasa bile, en genel anlamda sınırlandırılmış iradenin yansı bulduğunu tespit ediyoruz. Demokrasinin gelişmesi için bir adım. Bir yönetim ve devlet tarzını, siyaset tarzını referandum mahkum etti. O da tekçi ve merkezci olan siyaset ve yönetim tarzıdır. Bu anlamda daAK Partidahil bu tarzın önümüzdeki dönemde bir farklılaşmaya geleceğini düşünüyorum. Demokrasiye uygun yeni bir yönetim şekli. Bütün bu gelişmeler, partilerin eski tarzdaki Kürt sorunundaki politikalarının değişmesi gerektiğini öğretiyor. PKK dışındaki Kürtlerin de bu otorite rejimden özellikle kurtulmak için, PKK'nın yarattığı otoriter sistemden, benim kanaatime göre devlet kaynaklı olan 12 Eylül rejiminin sonucu olan bu sistemden kurtulması için de Kürtlerin arayışının artacağı, güçleneceği bir sürece girdik diye düşünüyorum." dedi. 

cihan



Bu haber 790 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,099 µs