En Sıcak Konular

'New York'ta camiye izin yok'

13 Eylül 2010 12:29 tsi
'New York'ta camiye izin yok' Hollanda'daki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, New York'ta Dünya Ticaret Merkezi'ne iki blok ötede yapılması planlanan "İslami Kültür Merkezi"nin inşasına karşı çıkmak için protesto gösterisine katıldı.

New York'ta 11 Eylül terör kurbanlarının anıldığı törenin ardından önce Kültür Merkezi'ni destekleyenler, ardından da projeye karşı çıkanlar iki ayrı miting düzenledi.

Kültür Merkezi'ne karşı çıkanların protesto gösterisine katılan Hollandalı siyasetçi Wilders, Kültür Merkezi'nin kesinlikle İkiz Kulelerin yıkıldığı ve "Sıfır Noktası" olarak bilinen yerde yapılmaması gerektiğini savundu. Sözlerine "Buraya Cami Yok" sözleriyle başlayan Wilders'ı dinlemeye gelen Amerikalılar da aynı sloganı birkaç kez tekrarladılar.

ABD'nin ve New York'un 11 Eylül'deki terör saldırılarını hak etmediğini belirten Wilders, şöyle konuştu:

"Atlantik'in öbür tarafından burada 9 yıl önce ölenleri anmak ve acınızı paylaşmak için yanınıza geldim. Cihatçılar New York'a saldırdıkları zaman tüm dünyaya saldırdılar. Onlar İslamiyetin yasal düzenini bize dayatmak istiyorlar. Ama New York ve şeriat hiçbir zaman bağdaşamaz. New York, özgürlük, açıklık ve hoşgörü demek. Zaten böyle olmasaydı, özgür olmayan Mekke kenti gibi olurdu. Mekke'de dininiz İslam değilse, hoş görülmezsiniz. İmam Faysal Rauf da bu kutsal yerde, bir şeriat evi, cami inşa etmek istiyor."

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'in İslami Kültür Merkezi'ni inşa etmek isteyenlere hoşgörülü davrandığını, ancak açıklığın ve hoşgörünün bir sınırı olduğunu savunan Wilders, "ABD kendini karanlık güçlere, nefretin gücüne karşı savunmalı, ABD'yi zaptetmek isteyenlere elini uzatmamalıdır. Amerika ve Müslüman dünyanın dışındaki ülkelerdeki çoğunluk caminin inşasına karşı çıkıyor, çünkü bunun bir kışkırtmaca ve aşağılama olduğunu biliyor. İmam Rauf, terörizmi kınamıyor, Usame Bin Ladin'in ABD tarafından yaratıldığını, terörizmin ancak Batının Müslümanlara verdiği zararı anlamasının ardından biteceğini söylüyor. Oysa Batı olarak biz İslam bize zarar vermeden ona zarar vermedik" dedi.

Wilders, New York'ta pek çok cami ve namaz kılınacak mescit bulunduğunu, ancak bu caminin Müslümanlar için sembolik önemi olduğunu da savundu. 11 Eylül 2001'de Avrupa'da Müslüman gençlerin sokaklarda dans ettiğini ileri süren Wilders, Hollanda'daki Müslüman göçmenlerin üçte ikisinin saldırıları düzenleyen teröristleri kısmen ya da tamamen anladıklarını belirttiklerini de iddia etti.

Wilders, "Sıfır Noktasında ya da yakınında bir camiye hoşgörü gösteremeyiz, New York yeni Mekke olamaz, özgürlük adına buraya cami yok" diye konuştu.

İslam karşıtı "Fitne" filminin yönetmeni olan aşırı sağcı Wilders'ın konuşması sırasında, kalabalık Amerikalı gruplar tarafından sık sık alkışlanması dikkati çekti. Bu arada Wilders sahneye çıkınca Hollanda asıllı bir Amerikan vatandaşının Flemenkçe kendisine seslenmesi üzerine, Amerikalı göstericiler Hollanda asıllı kadını Amerikan bayraklarıyla susturmaya çalıştılar ve onu polise şikayet ederek alandan çıkarttılar.

ABD'nin eski BM Daimi Temsilcisi John Bolton da gösteride konuştu. Bolton, İslami Kültür Merkezi'nin kurulmasının gerçek nedeninin ortaya çıkması gerektiğini, İmam Rauf'un vaktini ABD'de bulunmaktan ziyade Arap ülkelerinde geçirdiğini savundu ve bu caminin böyle hassas bir yerde yapılmaması gerektiğini söyledi.

İki saat süren protesto gösterisindeki bazı konuşmacılar caminin arkasında İran'ın olduğunu iddia ettiler ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın 22 Eylülde New York'a BM'de konuşma yapmak için gelecek olmasını da protesto etti. Konuşmacılar, Obama yönetimini de eleştirerek Obama'nın bir sonraki seçimlerde "ne olacağını göreceğini" söylediler.

Gösteride protestocular ellerinde, "Bloomberg Camisine, Obama Camisine, Zafer Camisine Hayır", "Bizim Mezarlığımızda Camiye İzin yok", "Amerika'nın İslamileştirilmesine Son" gibi pankartlar taşıdılar. Bazı Amerikalıların Kur'an-ı Kerim'i küçük düşürücü pankartlar taşıdıkları da gözlemlendi.

 



Bu haber 859 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,761 µs