En Sıcak Konular

Anayasa reformu, referandum testini geçti

13 Eylül 2010 10:47 tsi
Referandumun sonuçları dünya medyasında geniş yankı bulurken, Çin medyasında referandum sonucuyla, Türkiye'nin anayasa değişiklik paketi ve Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) popülarite testini geçtiğini belirtildi.

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua'nın abonelerine geçtiği referandum haberi, Çin'in basınında geniş yer buldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın referandum sonrası, halkın yüzde 58'inin ''Evet'' yüzde 42'sinin ''Hayır'' oyu kullandığı açıklamasına ve burada verdiği mesajlara yer veren Çin medyası, Erdoğan'ın yeni bir anayasa hazırlıklarına başlayacağı söylemine değindi.

AK Parti'nin değişmesinin teklif ettiği anayasanın 1980 askeri darbesinin ürünü olduğu kaydedilen haberde, Avrupa Birliği'nin (AB), birliğe girmeye çalışan Ankara'ya, sivil hakların genişletilmesi ve askeri gücünü kesmesi için anayasayı yenileme çağrısında bulunduğu da ifade edildi.

Haberde, AK Parti tarafından teklif edilen değişiklik paketinin yargı ve muhalefetin büyük tepkisini çektiği ve muhalefetin, "Bu, AK Parti'nin yargı ve diğer devlet kurumlarını ele geçirerek, bunları daha çok kontrol etme girişimi" iddialarına yer verildi. AK Parti'nin de, AB standartlarına uyum çerçevesinde Türkiye'deki demokrasi ve insan haklarının geliştirilmesi için yürürlükteki anayasayı değiştirmesi gerektiğini savunduğu anlatılan haberde, AB'nin Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten'in pazar günü yapılan referandum sonucunu memnuniyetle karşıladığı sözleri yer aldı.

Analizcilerin, sonuçların gelecek yaz yapılacak seçimler öncesi halkın AK Parti'ye verdiği desteği gösterdiğini yorumuna da yer verilirken, Erdoğan'ın "Şimdi üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü dönemi başlamıştır." sözüne vurgu yapıldı.

Haberde, referandumda CHP ve MHP'nin ''Hayır'', BDP'nin de boykot kampanyası yürüttüğü ifade edilirken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Erdoğan'ı ve referandumu eleştiren ifadelerine değinildi. Çin basınında ayrıca yeni anayasanın getirdiği değişikliklerden de bahsedildi.

ÇİN RADYOSU: TÜRKİYE DEĞİŞİKLİĞE 'EVET' DEDİ

Çin Uluslararası Radyosu'nun internet sitesindeki referandumla ilgili haberde ise "Türkiye'de anayasa değişikliği paketine "Evet" dendi" başlığı kullanıldı.

Haberde, Erdoğan'ın referandum sonucunu demokrasinin zaferi olarak nitelediği kaydedilirken, AK Parti'nin, Anayasa'da yapılan değişikliklerin, Türkiye'deki demokrasi ve insan hakları mevzuatının AB kriterlerine uyumlu hale getirmeyi amaçladığı dile getirildi. Radyonun haberinde, yeni değişikliğin neler getirdiğine de değinildi. Anayasada adalet sistemi, sendikaların hak ve özgürlükleriyle yükümlülükleri, kadın, çocuk, yaşlı ve bedensel engellilerin haklarının korunması da dahil olmak üzere toplam 26 maddede değişiklikler yapıldığı hatırlatılan haberde, "AK Parti, yapılan değişikliklerin çoğunun, AB'nin ilgili mevzuatıyla uyumlu olacağını ve böylece Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin hızlandırılmasına yardım edeceğini öne sürüyor. Başbakan Erdoğan, anayasada yapılan değişikliklerle, yoksulların hak ve çıkarlarını korumanın ulusal ve toplumsal istikrara yarar sağlayacağını söylüyor. " denildi.

cihan



Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,856 µs