En Sıcak Konular

Referandum sonucu neleri değiştirdi?

13 Eylül 2010 08:11 tsi
Referandum sonucu neleri değiştirdi? Türkiye'yi kutuplaştıran referandum bitti. Çıkan onca gürültü ve kavganın ardından halkın yüzde 30'u sandığa gitmezken giden yüzde 70'den yüzde 58'i evet dedi ve bakın ne değişti?

MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞMEYECEK Parti kapatma davalarında, milletvekilliğinin düşürülmesi kararı verilemeyecek. (Madde 84)

HSYK'YA 22 ÜYE Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) halen 7 olan asıl üye sayısı 21'e, 5 olan yedek üye sayısı ise 10'a çıkarılacak. Kurulun Başkanı, Adalet Bakanı olmaya devam edecek. Kurul üyelerinin belirlenmesinde tüm hakim ve savcılar oy kullanacak. (Madde 159)

YAŞ'A SINIRLI YARGI YOLU Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları yargıya götürülebilecek. Yargı, bu yetkiyi, idari eylem ve işlemin hukuka uygunluğunun denetimiyle sınırlı kullanacak, yerindelik denetimi yapamayacak. (Madde 125)

ASKERİ YARGIYA KISITLAMA Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve düzenin işleyişine karşı suçlara ait davalar, her durumda adliye mahkemelerinde görülecek. (Madde 145)

MEMURA TOPLU SÖZLEŞME Memura toplu görüşme yerine toplu sözleşme hakkı getirilecek. Ancak, memura yine grev hakkı tanınmıyor. (Madde 53) - Memura verilen uyarma ve kınama cezaları da yargı denetimine açıldı. (Madde 129)

KİŞİSEL BAŞVURU HAKKI Kişiler, "Anayasa şikayeti" başvurusunda bulunabilecek. Yüce Divan kararlarına karşı yeniden inceleme başvurusu yapılabilecek. (Madde 148)

OMBUDSMANLIK Kamu Denetçiliği Kurumu (ombudsmanlık) oluşturulacak. Kurum, TBMM Başkanlığı'na bağlı olarak kurulacak ve idarenin işleyişi ile ilgili şikayetleri inceleyecek.

POZİTİF AYRIMCILIK "Kadınlar ve erkekler eşik haklara sahiptir" şeklindeki maddeye "bu maksatla alınacak tedbirler, eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz" cümlesi eklenerek, pozitif ayrımcılık getirildi. (Madde 10)

SEYAHAT HÜRRİYETİ Yurt dışına çıkma hürriyetini kısıtlamak, hakim iznine bağlanıyor. Değişiklik, özellikle vergi cezaları nedeniyle getirilen yasakları etkileyecek. (Madde 23)

ÇOCUK HAKLARI "Ailenin korunması" başlıklı maddenin başlığı "ailenin korunması ve çocuk hakları" şeklinde değiştirilerek, çocuk hakları genişletiliyor. (Madde 41)

12 EYLÜL'E YARGI YOLU Anayasanın, 12 Eylül yöneticilerinin yargılanmasını önleyen geçici 15. maddesi, yürürlükten kaldırıldı.

referans



Bu haber 874 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,279 µs