En Sıcak Konular

Topuğunuzu koparmakla kalmayabilir!

0 0 0000 00:00 tsi
Topuğunuzu koparmakla kalmayabilir! Türkiye topraklarında 1 milyon mayın var. Terör örgütünün koyduğu mayınlar ve şehitlerimiz hariç!  2014'e kadar temizlenmeleri lazım. Fakat bir sorun var… Daha doğrusu birçok sorun!

2006 yılında-büyük çoğunluğu güvenlik görevlisi-37 kişi bu mayınlar yüzünden hayatını kaybetti. 2005’te ise 43. Geçtiğimiz Çarşamba günü “4 Nisan Dünya Kara Mayın Bilinci ve Mayınla Mücadeleye Destek Günü”ydü.

Birçok sivil toplum örgütü biraz eksik noktalar bırakmakla birlike bugüne destek verdi. Bu noktalardan biri mayınların kötülüğünden bahsederken, Türkiye’de en çok can alan ve sakat bırakan mayınların terör örgütü PKK tarafından yerleştirildiğini unutmaktı.

Nasıl temizlenir?

Türkiye’deki kara mayınlarının temizlenmesi meselesi gerçekten çetrefilli bir konu. Bir kere gerçekten çok fazla sayıda mayın var ve bunların temizlenmesi işlemi hem çok uzun sürecek, zahmetli bir iş hem de oldukça pahalıya patlayacak.

“Nasıl temizlenir”i zaten bir mesele ama “kim temizler” meselesi de bulunuyor. Askeri bir malzeme olduğu için ve bu alanda yetişmiş çok sayıda personel barındırdığı için ilk akla gelen silahlı kuvvetler.

Kim temizler?

Ancak TSK, yukarıdaki nedenlerden dolayı bu işe soyunmak istemeyebilir. Bu halde devreye, bu alanda şöhre yapmış ve uzmanlaşmış uluslararası firmaların girmesi gerekecek.

Bu da tabii bir inhale açılması ve özel firmaların yeterliklerinin incelenmesi, nihayetinde de ortaya bir faturanın getirilmesi demek. Ancak bu faturanın dolar bazında çok sıfırlı olacağı kestiriliyorsa da, toplamda ne kadara patlayacağı bilinmiyor.

Neden temizler?

Bir başka durum daha var ki, o da Türkiye’nin meselenin üzerine bugüne kadar apar topar gitmesini engelliyor olmalı. Zira işin bir de politik ve uluslararası boyutları var. Örneğin Suriye sınırındaki mayınların temizlenerek organik tarımda kullanılmaları düşünülmüştü.

Bu akıl İsrail’den gelmişti ve organik tarım meselesinde uzmandılar. Kaldı ki mayınları da bir İsrail firması temizleyebilirdi. Akılcı bulunduğu için gidip bakıldı ve gösterilen bölgelerde petrol olduğu anlaşıldı! Bu işin bir kısmı. İkinci kısmı isme sınır boylarındaki bu mayınlarınz “gelecekte” ortaya çıkabilecek bir güvenlik sorunu durumunda “temizlenmiş” olmalarının yaratabileceği sakınca.

Çünkü burası Ortadoğu ve geçmişte yıllarca size karşı terörist beslemiş bir ülkeyle bugün futbol maçı yapabilir ama gelecekte sınıra mayın döşemek isteyebilirsiniz!

www.iyibilgi.com




Bu haber 287 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,820 µs