En Sıcak Konular

Engelli vatandaşa şok sözler

12 Eylül 2010 17:27 tsi
Kastamonu'da bedensel engelli bir vatandaş oy kullanmak için gittiği okulda tekerlekli sandalyenin yürüyüş yolu olmadığı için oy kullanamadı.

İlçe Seçim Kurulu'nu arayan vatandaşa, "Engeliler oy kullanmasa da olur." dedi. Seçim kurulunun tavrına tepki gösteren engelli vatandaşlar basın açıklaması yaptı. Oy kullanamayan bir engelli de yetkililerin omuzlarında tekerlekli sandalyeyi kaldırıp oy kullandırıldı.

Metin Recepoğlu, oy kullanacağı sandık okul binasında engelli yürüyüş yolu olmadığı için oy kullanmadan geri dönmek zorunda kaldı. Mustafa Yalçın, oy kullanmak için okula gitti. O da oy kullanamadı. Bunun üzerine ilçe seçim kurulunu aradı. Yetkililer kendisine "Engeliler oy kullanmasa da olur" dedi. Babasının sırtında salona giren Yalçın, oyunu kullandı. Bu gelişmeler üzerine Sakat ve Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Serhat Yolasığmaz, okul önünde basın açıklaması yaparak engelli vatandaşlar olarak anayasal haklarını kullanmak istediklerini açıklayarak gerekli önlemi almayan YSK'yı sert bir dille eleştirdi.

12 Eylül 2010 26 maddelik anayasa değişikliği referandumunda bütün Türkiye'de olduğu gibi Kastamonu'da da sabah saatlerinden itibaren oy kullanma işlemi başladı. Ancak Kastamonu'da çoğu okulda engelli merdiveni olmadığı ve engellilere 3 ve 4. katlar yazıldığı için engelliler oy kullanmadan evlerine dönmek zorunda kaldı. Merkez ilçe Mustafa Kaya Anadolu Lisesi'nde referandum için oy kullanmak isteyen Metin Recepoğlu, ile birlikte oy kullanmaya gelen oy kullanacağı sandık zemin katta olmadığı için oyunu kullanamadı. Bunu üzerine salon başkanından yardım isteyen özürlü vatandaş kanunen sandığın salon dışına çıkışının yasak olması nedeniyle oy kullanamadan geri döndü. Bunun üzerine bir gurup engelli ile birlikte okulun önüne gelen Sakatlar ve Engeliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Serhat Yolasığmaz, okulun önünde bir basın açıklaması yaparak, anayasal hakkı olan oy verme işleminde yaşadıkları sıkıntı nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu'nun gerekli önlemi almamasını sert bir dille kınadı. Kendi durumlarını izah etmek için İlçe seçim kurulunu telefonla aradıklarını anlatan Yolasığmazoğlu, kendilerine yetkililerin 'Engeliler oy kullanmasa da olur' dediklerini bu yetkili hakkında yasal işlem yapılmasını istedi.

Yolasığmaz, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Engelli vatandaşlarımız da bugün anayasal hakları olan oy kullanmak istiyorlar. Ancak bina engellerinden dolayı anayasal haklarını yerine getirememişlerdir. Bizden kaynaklanmayan bu nedenlerden dolayı oy kullanamayan engelli vatandaşlarımız sırf bu yüzden ceza ödemek zorunda kalacaklar. YSK'nın bununla ilgili düzenlemeyi yapmadığı için oy kullanmak istediğimiz halde oy kullanamıyoruz. Mustafa Yalçın arkadaşımız durumunu anlatınca ona yetkililerin Engelliler oy kullanmasa da olur gibi bir ifade kullanıyor. Bu anlayışı biz kınıyoruz. Ve kabullenemiyoruz. Biz 2010 yılında babalarımızın oy kullanmak zorunda kalıyoruz. Biz oy kullanmak istiyoruz. Bize özel sandık kurulmalı veya özel önlem alınmalı. Biz oy kullanacağız. Bizim oy kullanmamızı hiç kimse engelleyemez. Bu engellemeler burada olduğu gibi tüm Türkiye'de varsa anayasal eşitlik ilkesi uygulanmıyor demektir. Buradan tüm yetkililere suç duyurusunda bulunuyoruz."

Yapılan açıklamadan sonra salon başkanını oy kullanamayan vatandaşın ayağına sandık getirmek istedi. Bunun yasal olarak mümkün olmadığı kendisine telefonla belirtilince olay yerine gelen ilçe seçim kurulu başkanı, Sakatlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Serhat Yolasığmaz ile görüşerek, engelli vatandaşın oy kullanmasının hakkı olduğunu bunu bir şekilde çözeceklerini söyledi. Sandığın salondan çıkarılmasının yasal olarak suç olduğunu söyleyen başkan, engelli vatandaşı yetkililer ve vatandaşların yardımıyla oy kullanacağı salona getirtmesini sağlayarak oy kullandırdı. 2011 seçimlerinde mağdur olmamak için gerekli düzenlemeyi yapacaklarını açıklayan ilçe seçim kurulu başkanı, engelli vatandaşlara engelliler oy kullanmasa da olur diyen personelle ilgili gerekli incelemeyi yapıp soruşturma açacağını açıkladı.

cihan



Bu haber 755 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,631 µs