En Sıcak Konular

Kıbrıs müzakerelerine rota değişikliği

12 Eylül 2010 16:26 tsi
Kıbrıs müzakerelerine rota değişikliği BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un, Kıbrıs müzakerelerinde izlenen süreçte sorunun çözülemediği için rota değişikliği olması gerektiğini liderlere bildireceği iddia edildi.

Rum basınında yer alan haberine göre, BM Genel Sekreteri Ban, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'la Eylül ayında New York'ta gerçekleştireceği ayrı görüşmelerde, Kıbrıs sorununda BM'nin olacaklara ilişkin niyetlerini netleştireceği iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi, "Ban Ki-moon'dan Hayat Öpücüğü... Genel Sekreter Eroğlu ve Hristofyas'a ne diyecek" başlığıyla güvenilir kaynaklara dayandırdığı haberine göre Ban'ın, Kasım raporu arifesinde muhataplarına prosedürde değişiklik konusunu açacağını yazdı.

Gazeteye göre BM Genel Sekreterinin, KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas'a müzakerelere küçük bir uzatma yapılmasını ve Ekim ayı itibarıyla başka seçeneklerin incelenmesi konusunu açacak. Haberde ayrıca Kıbrıs müzakerelerinin, mevcut prosedür olarak BM için döngüsünü tamamlamış olduğu ve iki yıldan sonra rota değişikliği olması gerektiğinin liderlere bildirileceği iddia edildi.

Gazete, BM'den güvenilir bir kaynağa dayanarak verdiği haberinde, Ban Ki-moon'un Hrtistofyas'ın mektubuna ve Eroğlu'ndan ve Ankara'dan gelen mesajlara atıfta bulunarak, Kıbrıs sorununda bir uluslararası konferans konusunda müdahil bütün taraflardan yeşil ışık aldığı görüşünde olduğunu da belirtti.

Fileleftheros, "Birleşmiş Milletler halen uluslararası konferans şekillerine ilişkin formüller üzerinde çalıştı ve bu istikamette hareket edecek. Aynı zamanda; Şubat ayına kadar her şeyin; yani uluslararası konferansın da, halk oylamalarının da tamamlanması gerektiğine de inanıyor. Dolayısıyla Ban (Kasım) raporunda yeni prosedüre işaret edecek, müzakerelerin gidişatını ve çözüm bulunmasındaki başarısızlığı değerlendirecek." denildi.

Hükümet kaynaklı habere göre ise Hristofyas, Genel Sekreter'den 'prosedürün Kıbrıs aidiyetinin korunmasını' isteyecek, ayrıca Lefkoşa'nın, sunduğu tezlerden de ortaya çıkan çözüm iradesine ilişkin iyi niyetini tescil etmesini Ban'a sunacak. Eroğlu'nun da Ban Ki-moon'dan iki istekte bulunacağını yazan gazete bunları; 'Prosedürün değişerek uluslararası konferansın düzenlenmesi ve BM'nin hakemlik uygulaması' olarak değerlendirdi.

CİHAN



Bu haber 469 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,030 µs