En Sıcak Konular

Danimarka'nın faşist hastaneleri

12 Eylül 2010 14:46 tsi
Danimarka'nın faşist hastaneleri Danimarka'nın başkent Kopenhag'ın banliyölerinde bulunan Hvidovre Hastanesi'nin dil bilmeyen yabancılara obezite ameliyatı yapmayı reddettiği ortaya çıktı.

Hastane Başhekimi Anders Gotfredsen dil bilmeyenleri ameliyat etmemelerinin altında, obezite ameliyatında tehlikeli komplikasyonlar meydana gelebildiğinden dolayı, sorunların hastaya net olarak anlatılmaması yattığını söyledi. Başhekimin bu savunması, diğer hastaneler ve Sağlık Bakanı Bertel Haarder'i tatmin etmedi. Danimarka'da hükümet 2011 yılından itibaren dil bilmeyen yabancılara ücretsiz tercümanlık hizmetini kaldırma kararı aldı. Dil bilmeyenler, bu tarihten sonra tercümanlık hizmetinin ücretini ceplerinden ödeyecek.

Bu uygulamanın hayata geçmesine aylar olmasına karşılık Hvidovre Hastanesi'nin dil bilmeyen yabancılara obezite ameliyatı yapmadığı ortaya çıktı. Ülkede obezite ameliyatı gerçekleştiren diğer hastaneler dil bilen – bilmeyen ayrımı yapmadan herkesi ameliyat ederken, Hvidovre Hastanesi'nin bu ayrımcı uygulaması tepki çekti. Ayrımcı hastanenin Başhekimi Anders Gotfredsen, yasağın altında 'dil bilmeyen hastalarla iyi iletişimin sağlanamaması yattığını' söylerken, profesyonel tercümanlarla sorunun ortadan kalkmadığını iddia etti.

Başhekim Anders Gotfredsen, "Burada risk değerlendirmesi söz konusudur. Obezite ameliyatında tehlikeli komplikasyonlar meydana gelebildiğinden olası sorunlarla ilgili hastayla net bir şekilde konuşabilmemiz çok önemlidir." diyerek ayrımcı uygulamalarını savundu. Hvidovre Hastanesi'nde geçen yıl 130 obezite ameliyatı gerçekleştirilirken, 5 hastanın dil bilmediği gerekçesiyle ameliyat edilmediği ortaya çıktı.

Ayrımcı kararın hastane yönetimiyle ortak alındığına belirten Gotfredsen, dil bilmeyen hastaların aile bireylerinin tercümanlık yapmalarını da kabul etmediklerini söyledi. Hvidovre Hastanesi, hayati bir konuda hastalarına dil bilmiyor gerekçesiyle ayrımcılık yaparken, ülkenin diğer hastaneleri dil bilmeyenleri tercüman aracılığıyla ameliyat etmeye devam ediyor. Aalborg Hastanesi Başhekimi Jens Peter Kroustrup, bu yıl hiç dil bilmeyen 5 hastayı ameliyat ettiklerini ve ameliyatların sorunsuz geçtiğini açıkladı. Başhekim Kroustrup, dil bilmemenin bazı sorunları doğal olarak beraberinde getirdiğine işaret ederek, "Dil bilmeyen hastalarımızın durumunu önceden bildiğimiz için daha fazla vakit ayırıyoruz.

Ameliyattan önce hasta ve yakınlarıyla tercüman aracılıyla iletişim kurup, her şeyi detaylı bir şekilde anlatıyoruz. Ameliyat aynen Danimarkalı hastalar gibi sorunsuz geçiyor." diyerek Hvidovre Hastanesi'nde uygulanan ayrımcı tutumun gerekçesiz olduğunu ortaya koydu. Sağlık Bakanı Bertel Haarder, Hvidovre hastanesinin Danimarkaca konuşamayan hastalarda obezite cerrahisi uygulamak istememesini kabul edilemez olarak niteledi. Bakan Haarder, 'Doktorlar Hipokrat Yeminine sadık kalsın.

Hvidovre Hastanesi'nin gerekçesini doğru bulmuyorum. Eğer bir doktor hastayla konuşamadığından ameliyatı uygulayamıyorsa, o zaman iletişim kurmak için elinden geleni yapmak zorundadır. Ayrıca bir hastayı tamamen reddetmek yasalara aykırıdır' açıklamasını yaptı. Bakan Haarder, doktorların dille ilgili engelleri tercüman yardımıyla kolaylıkla aşabileceği kanısında olduğunu sözlerine ekledi.

Sağlık sektöründe ayrımcılık ve kültür anlayışıyla ilgili dersler veren Dr İmran Raşhid, hastanenin bu şekilde ayrımcılık yapmaması gerektiğini belirterek, "Danimarka'da genelde ayrımcılıkla ilgili büyük sorunlar yok. Bu nedenle bu dava çok şaşırtıcı geliyor. Tabii ki bir tercüman kullanmak her zaman mümkündür ve ameliyatla ilgili komplikasyonlar her zaman meydana gelebilir." dedi.



Bu haber 1,227 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,819 µs