En Sıcak Konular

MOBESE ile dünyaya örnek olduk

12 Eylül 2010 14:31 tsi
İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından beş yıl önce kurulan MOBESE sistemi bugün birçok ülkenin güvenlik birimleri tarafından örnek alınıyor.

Sistem 100'ün üzerinde ülkenin içişleri bakanlığı ve polis teşkilatları tarafından ziyaret edildi.İstanbul Emniyeti yerleşkesindeki MOBESE birimi, resmî ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği bölümler arasında yer alıyor.

Ziyaret ile yetinmeyen resmî konuklar, sistemin ülkelerinde de uygulanması için İstanbul polisinden yardım talebinde bulunuyor. ABD, Almanya, Hollanda gibi Batılı ülkelerin yanı sıra Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri de uygulamayı inceleyenler arasında. Alınan bilgilere göre Azerbaycan'da faaliyete geçirilen sistem, İnterpol, Europol ve Cepol gibi uluslararası polis teşkilatlarının da dikkatini çekti.

Resmi ziyaretçiler, benzer kamera sistemlerinin ülkelerinde de bulunduğunu; ancak ilk kez bu kadar fazla özelliğin entegre edildiği kameralar gördüklerini söylüyor. Komuta kontrol, bölge görüntüleme, araç takip, mobil araç sorgulama, plaka tanıma, nezarethane iyileştirme ve kontrol, mobil karakol, muhtarlık otomasyon, mobil operasyon yönetim merkezi ve İstanbul Emniyetibilgisayarağı gibi 10 ayrı bileşenden oluşan MOBESE sistemiyle, birçok önemli görev tek merkezden kontrol edilebiliyor. Sistem aracılığıyla toplumsal olaylarda kablosuz kamera kurulumu geçekleştirilip olay yeri görüntüleri, canlı olarak istenilen yere aktarılabiliyor.

Yabancı emniyet yetkilileri, sistemi detaylı olarak inceledikten sonra yetkililerine benzerlerinin ülkelerinde de kurulması talimatını veriyor. Türk yetkililerden de bu konuda destek istiyor.

Azerbaycan İçişleri Bakanlığı 'Şehir İzleme Projesi' kapsamında güvenlik sistemleri kurmak için Türk firmalarla anlaştı.AzerbaycanCumhurbaşkanı İlham Aliyev'in açılışını yaptığı, 45 günde tamamlanan MOBESE kompleks sistemi 300'ü hareketli 1300 kameranın şehrin yoğun bölgelerine, caddelerine konumlanması ve 20 karakolun kent güvenlik sistemine bağlanması ile kuruldu. 

zaman

 



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,971 µs