En Sıcak Konular

“Sivil iradeye karşı oyun kuruluyor!”

0 0 0000 00:00 tsi
“Sivil iradeye karşı oyun kuruluyor!” Geçtiğimiz hafta Nokta dergisinde yayınlandıktan sonra tartışma çıkaran darbe günlüğü ile ilgili nihayet Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Ancak konu ile ilgili ilk konuşması gereken Genelkurmay susuyor. iyibilgi’ye konuşan emekli asker D

Geçtiğimiz hafta Nokta dergisinde yayınlanan darbe günlüğü ile ilgili tartışmalar sürüyor. Dün Bakırköy Cumhuriyet savcılığının Emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’in isteği üzerine Nokta dergisine karşı soruşturma açması şaşkınlık yaratmıştı. Bugün Akşam gazetesi “darbe gazetecileri patladı” başlığı kullandı. Ancak şimdi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı darbe iddialarına karşı soruşturma açtı. Kamuoyu soruşturmanın ne yönde gelişeceğini merakla bekliyor.

Peki, emekli bir asker ve siyaset bilimci Dr. Erdoğan Günal, konu ile ilgili ne düşünüyor? Erdoğan Günal öncelikle geçmişteki benzer bir olayı anımsatıyor. 1959 yılında Samet Kuşçu isminde bir askerin ihtilal yapılacağını haber verdiğini, dokuz subay olayı olarak anılan dava sürecinde olayın üstünün örtüldüğünü ve Samet Kuşçu’nun cezalandırıldığını belirtiyor.

Günal’a göre, bugün de durum pek farklı olmayacak. Çünkü “darbe hazırlığının ispatı zordur.” Konu ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı’nın suskunluğuna dikkat çeken Günal, Genelkurmay’ın bu konuda tavrını ortaya koyması gerektiğini, aksi takdirde kamuoyunun “sükut ikrardandır” şeklinde algıladığını belirtiyor. Hükümetin de benzer bir tutum takındığını belirten Günal, “hükümet mezarlıktan geçerken ıslık çalıyor” diyor. Günal’a göre iki kurumun suskun tavrı yüzünden bu konuda “sonuna kadar” gitmek mümkün değil.

“Hükümetin arkasında kamuoyu var”

14 Nisan’da Ankara’da yapılacak miting ile ilgili görüşlerine baş vurduğumuz Erdoğan Günal, Şener Eruygur’un mitingin etkin isimlerinden olduğunu, günlükte de ismine sık sık rastlandığını, bunun sürpriz olmadığını belirtiyor. Aylardır asker-siyaset geriliminin yükseleceğinin konuşulduğunu belirten Günal, askerin AKP’li bir cumhurbaşkanını istemediğini belirtiyor. “Askerin de bir kamuoyu var, onlara mesaj vermek zorunda” diyen Dr. Günal, Çankaya sürecinin problemli geçeceğini düşünmüyor. Emekli asker ve siyaset bilimi uzmanına göre asker başörtülü eşi olmayan bir adaya sıcak bakacak. Hatta bunu 10 Nisan’daki MGK toplantısında Başbakan’a ileteceklerini düşünen Günal, “Sivil iradeye karşı bir oyun kurulmaya çalışıldığını” belirtiyor.

Ancak her şeye rağmen Günal demokrasinin yeterince güçlü olduğuna ve Çankaya sürecinin sorunsuz atlatılacağına inanıyor. “Sebebi çok basit” diyor Günal ve ekliyor: Bir oyun kurulmaya çalışıyor. Ancak hükümet çok güçlü. Arkasında ciddi bir kamuoyu desteği var. Türk demokrasisi en güçlü olduğu dönemde. İktidar boşluk kaldırmaz. Ancak hükümet demokrasi dışı güçlere yer bırakmıyor. Bu süreçten demokrasi kazançlı çıkacak. Geçmişte yapılan hatalar bugün yapılmıyor. Tehlike yok.”

Günal’a son olarak darbe iddialarına muhatap eski kuvvet komutanlarının yargılanıp yargılanmayacaklarını soruyoruz. Günal’ın yanıtı şöyle: “Darbe girişimi varsa yargılanmalı. Ama somut deliller olmalı. Bu konuda hukukun tamamen işletilmesi gerekir.”

iyibilgi.com



Bu haber 310 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,945 µs