En Sıcak Konular

Türk korkusu

12 Eylül 2010 11:36 tsi
Türk korkusu Batılılar, Türkler'i ve İslamiyet'i asırlardan beri şeytanla bir tutuyorlar.

ABD'de İslam'ı şeytan dini olarak gösteren papaz tartışılıyor. Ancak bu durum yeni değil. Batılılar İslam'ın temsilcisi Türkler'i ve İslamiyet'i asırlardan beri şeytanla bir tutuyorlar.

Amerika'da Papaz Tery Jones, 11 Eylül'de Kur'an yakacağını söyleyerek gündeme damgasını vurdu. "İslam şeytan işidir" adlı bir kitap yazan Papaz Jones, İslam'ın şeytanın dini olduğunu savunuyor. Papaz Jones Kur'an-ı Kerim'i hiç okumamış ama herhalde kültürel genlerinden dolayı bu kanaati taşıyor. Nitekim 16. Yüzyıl'dan itibaren Batılılar, İslam'ın temsilcisi olan Türkler'i şeytan, dinsiz ve barbar olarak görmüşler, Şeyhülislâmı şeytanın hocası olarak gösteren resimler bile yapmışlardı.

HAÇLI SEFERİ HAYALLERİ

Yıldırım Bâyezid'in 1394'ten itibaren İstanbul'u kuşatma altına alması üzerine, Batı Avrupalı Hıristiyanlar gözlerini bize çevirdiler. İstanbul'un 1453'teki fethi Avrupa'da büyük bir yankı yaptı. İtalya'dan Sırbistan'a herkes sıranın kendilerine geldiğine inanıyor ve korkuyordu.

Kanunî'den itibaren Osmanlı İmparatorluğu, Avrupa için gerçek bir tehlike oldu. 1522'de Rodos'un fethedilmesiyle Batı ve Orta Avrupa'daki devletlerin gözleri tekrar Türkler'e çevrildi.

Kanunî'nin 1529'daki Birinci Viyana Kuşatması ile tehlikenin nefesini iyice enselerinde hisseden Avrupalılar'ın, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı ilgisi ve korkuları daha da arttı. Avrupa'da Haçlı birlikleri kurulup, Türk ilerleyişini durdurmak için papalık başkanlığında yapılmadık toplantı kalmadı ancak Osmanlı fetihleri durdurulamadı.

TÜRK İSMİ AVRUPA'DA HER TÜRLÜ OLUMSUZLUKLA BİRLİKTE ANILDI

16. Yüzyıl'da özellikle İtalya, Almanya ve Avusturya'da Türkler'le ilgili imaj, bitip tükenmek bilmeyen savaşlar ve Osmanlılar'ın durdurulamaz ilerleyişinin verdiği dehşetle oluştu. Türk ilerleyişinin bir türlü durdurulamaması ve savaşlarda ardı ardına başarısız olunması Avrupa'da "Türkler'in yenilmez" olduğu anlayışını doğurdu.

Din adamları Türkler'in, işlenilen günahlar yüzünden Allah tarafından gönderilmiş bir ceza, Tanrı'nın gazabı veya Tanrı'nın laneti olduğunu söylüyorlardı. Osmanlılar, Tanrı'nın kırbacıydı. Bu yüzden Avrupa'da "Türkler'e karşı savaşmak Tanrı'yla savaşmaktır" diyenler çıkmıştı. Avrupalılar üzerinde öyle bir yılgınlık havası doğmuştu ki, bu dünyanın Türkler'in, ahiretin ise Hıristiyanlar'ın olduğu söyleniliyordu. Türk korkusu tam bir kâbusa dönüşmüştü. Osmanlılar'ın ilerlemesi yaklaşan kıyametin habercisiydi.

Bu dönemde Türk ismi Avrupalılar için şeytan, dinsiz ve barbar manasına gelmekteydi. Avrupalılar düşüncelerini kitaptan resme her şeye yansıttılar. Türk askerlerinin şeytana benzetildiği veya Osmanlı İmparatorluğu'ndaki en büyük dini yetkili olan Şeyhülislâmın şeytanın hocası olarak gösterildiği resimlere rastlanılır. Türkler bu dönemde Avrupa'da "Korkunç Türk", "Müthiş Türk", "Dinsiz Türk", "Hain Türk", "Çağımızda Avrupa'nın Karabasanı" gibi sıfatlarla da nitelendirildiler.

TÜRK KORKUSU

Türkler Avrupa'da bale, tiyatro, opera eserlerine, halk şarkılarına, şiirlere, hikâyelere de konu oldular. Bunun sebeplerinden biri, Osmanlı tehlikesine karşı halkı canlı tutmak ve Hıristiyanlığa karşı olan tehdidi bertaraf edebilmek için siyasi bir kalkan yaratmak iken, diğeri Türkler'in gündemden hiç düşmeyen ve merak uyandıran bir konu olmasından dolayıydı.

Avrupalı aydınlar yazdıkları eserlerde Türk korkusunu azaltmak için uğraştılar. Erasmus bu konuda "Osmanlı İmparatorluğu'nun büyüklüğü insanları korkutmamalıdır. Roma ve Büyük İskender'in imparatorlukları da çok büyüktü ve yenilmez oldukları sanılırdı. Hâlbuki bugün yoklar. Yıkılıp gittiler" der.

Erhan Afyoncu / Bugün

 



Bu haber 920 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,091 µs