En Sıcak Konular

Amerika, 11 Eylül törenlerini beklenenden daha rahat atlattı

12 Eylül 2010 10:31 tsi
Amerika 11 Eylül terör saldırılarını cami inşaatı ve Kur'an-ı Kerim yakma tartışmaları arasında andı. New York'ta düzenlenen anma töreninde teröre kurban gidenlerin isimlerinin yakınları tarafından okunduğu anlarda duygu yüklü anlar yaşandı. 11 Eylül ku

Daha önce 11 Eylül saldırılarının 9. anma yıl dönümünde Kur'an-ı Kerim yakacağını ve aynı günü Kur'an yakma günü ilan edeceğini duyuran Florida'daki Dünya Sosyal Yardımlaşma için Yardım Merkezi (Dove World Outreach Center) adlı kilisenin aşırı dinci lideri papaz Terry Jones, cuma akşamı New York'a geldi. Havalimanında çıkışında gazetecilerin sorusunu yanıtsız bırakan Jones, katıldığı televizyon programında kendisinin asla Kur'an-ı Kerim yakmayacağını söyledi. 50 kişilik aşırı dindarların mensup olduğu kilisenin papazlığını yapan Jones, New York'ta Sıfır Noktası'na iki blok uzakta yapılması planlanan İslam Kültür Merkezi projesinin mimarı olan imam Faysal Abdülrauf ile görüşmeyi umduğunu da dile getirdi. İslam Kültür Merkezi ve Camii projesinin sahibi olan Kordoba Enstitüsü yetkilileri ise Abdülrauf'un aşırı dinci lider papaz Jones ile görüşüp görüşmeyeceği konusunda henüz bir açıklama yapmadı.

New York'ta Sıfır Noktası'na iki blok uzakta İslam Kültür Merkezi ve Cami inşaatı tartışması Amerika'da son ayların en önemli tartışma maddesi olurken, özellikle muhafazakâr kesimin tepkilerine maruz kalıyor.


TÖRENLERDE HÜZÜN VARDI

Tüm bu tartışmaların yaşandığı bir günde 11 Eylül terör saldırıların 9. yıldönümü Amerika'nın çeşitli yerlerinde düzenlenen törenlerle hüzün içinde anıldı. 11 Eylül 2001'deki terör saldırılarıyla yerle bir olan New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'nin (World Trade Center-WTC) bulunduğu yerde yapılan anma töreninde hüzün vardı. Sabahın erken saatleriyle WTC'in bulunduğu ve Sıfır Noktası (Ground Zero) olarak anılan yerin hemen yanında bulunan Zuccoti Parka gelen kalabalık, önce saygı duruşu ardından da okunan milli marş ile törene katıldı.

11 Eylül saldırılarında yakınlarını kaybedenlerin daha ziyade katıldığı New York'taki anma törenine ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, yine New York belediyesi eski başkanlarından ve saldırıların olduğu tarihte görev başında olan Rudolph Giuliani ile eyaletin valisi David Paterson katıldı.

İlk uçağın Kuzey Kulesi'ne çarptığı yerel saat ile 08:46'da (TSİ 15:46) çalan çanın ardından konuşma yapmaya başlayan Belediye Başkan Bloomberg, alandaki duygu dolu anların yaşandığını ve 11 Eylül'ün asla unutulmayacağını kaydetti.

Bloomberg, WTC'ye yapılan saldırılarda hayatını kaybeden 2752 kişinin isimlerinin yer alacağı "11 Eylül'ü Anma Müzesi"nin açılışının gelecek yıl 10.'su düzenlenecek olan anma törenlerine yetiştirileceğini söyledi.

İkinci uçağın Güney Kulesi'ne çarptığı saat olan yerel saatle 09:03'te tören alanında yine çanlar çalınıp, teröre kurban gidenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Törene eşiyle birlikte katılan Joe Biden kürsüde duygulu bir şiir okudu. Daha sonra kulelerden ilk olarak yıkılan Güney Kule'nin çöktüğü 09:59'da da çanlar bir kez daha çaldı ve yine bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saldırıların yapıldığı tarihte New York belediye başkanlığını yürüten Rudolph W. Giuliani kürsüye geldi. Giuliani'de Başkan yardımcısı Biden gibi kürsüden duygu yüklü şiir okuyarak, saldırıların acısının hala çok taze olduğunu söyledi.

Tören daha sonra saldırılarda hayatlarını kaybeden 2752 kişinin isimlerinin okunmasıyla devam etti. İsimler, yakınları ve Dünya Ticaret Merkezi'nin yeniden inşasında görev alan işçiler, mühendisler tarafından, ikişerli gruplar halinde alfabetik sırayla okunurken, zaman zaman alanda duygu yüklü anlar yaşandı. Saldırıda ölen çocuğunun ismini okuyan yaşlı bir Amerikalı anne, "Üzülme evladım çok yakında baban da ben de yanında olacağız." sözleri alanda gözyaşlarına neden oldu.

Törenin isimlerin okunmasına Kuzey Kule'nin çöktüğü an olan 10:28'de ara verilip çanlar çaldı ve yine saygı duruşunda bulunuldu.


OBAMA DC'DE MICHELLE İSE PA'DAKİ TÖRENE KATILDI

Başkan Yardımcısı Joe Biden New York'taki anma töreninde bulunurken ABD Başkanı Barack Obama da Pentagon'daki törene katıldı. Başkan Obama'nın eşi Michelle Obama da eski Başkanlardan George W. Bush'un eşi Laura Bush ile Pennsylvania'daki törende yer aldı.

Pentagon'da yapılan anma töreninde Obama, yine Amerika'nın İslam ile değil El Kaide terör örgütü ile savaş içinde olduğunu söyledi. Obama buradaki konuşmasında ayrıca 11 Eylül saldırısını İslam dininin değil El Kaide terör örgütünün yaptığına dikkat çekti.

11 Eylül saldırılarında, iki uçak New York'taki WTC ikiz gökdelenlerine çarparak yıkılmasına neden olmuş, bir uçak Pentagon'a çarparken dördüncüsü yolcuları tarafından Pennsylvania'da araziye düşürülmüştü.


BLOOMBERG İSLAM KÜLTÜR MERKEZİNE YİNE SAHİP ÇIKTI

11 Eylül anma törenlerinin ardından MSNBC televizyonunun haber programına katılan New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, İslam Kültür Merkezi ve Camii inşaatı projesine yine sahip çıktı. Başkan, devlet yetkililerinin ve kendilerini ilgilendiren durumun İslam Kültür Merkezi projesinin yapılıp yapılmayacağı değil önemli olanın halka doğruları olduğu şeklinde anlatmak olduğunu kaydetti. "Doğrular nedir?" sorusuna Bloomberg, "Bizler insanlarımıza bizi biz yapan değerleri anlatmakla yükümlüyüz. Anayasamızın en temel maddelerinden olan dini özgürlükler maddesi hepimiz için geçerlidir." diye cevap verdi.

Başkan Bloomberg ayrıca verdiği mülakatta farklı din ve kültürden insanların haklarına saygılı olunmasını istedi. Bloomberg, "Bugün Müslümanların hakkı olan bu projeye (İslam Kültür Merkezi ve Cami) bizler sahip çıkmaz isek, yarın bizim haklı, değer verdiğimiz haklara da sahip çıkacak kimseleri bulamayız." dedi.
 
cihan



Bu haber 679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,209 µs