En Sıcak Konular

'Türkiye, tüm AB’den daha etkili'

12 Eylül 2010 01:02 tsi
'Türkiye, tüm AB’den daha etkili' Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb: 'Türkiye bugün uluslararası kamuoyunda bütün üyelerimizin toplamından daha etkili!'

Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülkelerin dışişleri bakanları Cumartesi bir araya gelerek Türkiye’nin üyeliğiyle ilgili anlaşmazlıklarını bir kenara bırakmaya ve bu dev komşuyla dış politika işbirliğinin nasıl olması gerektiğini belirlemeye çalıştı. Toplantı sonrası konuşan Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb, 'Türkiye bugün uluslararası kamuoyunda bütün üyelerimizin toplamından daha etkili' dedi.

AB ülkeleri Türkiye’nin üyeliği konusunda tam anlamıyla ikiye bölünmüş durumda.

FRANSA VE ALMANYA SICAK BAKMIYOR
Kuzey ülkeleri ve İngiltere Ankara’nın birliğin bir parçası olmasını şiddetle desteklerken, Fransa ve Almanya bu fikre karşı çıkıyor.

Türkiye’nin uluslararası bir güç olarak yükselişinin ardından AB, Ankara’yla daha yakın işbirliği geliştirmek için yollar aramaya başladı.

AB Dışişleri Bakanı Catherine Ashton, gayrı resmi toplantı için geldiği Brüksel’de “Bugünkü toplantının amacı Türkiye’nin sadece bir aday ülke değil aynı zamanda dünya genelindeki birçok konuda ortağımız olduğunu göstermektir” dedi.

Belçika Dışişleri Bakanı Steven Vanackere de Türkiye’nin en önemli rol oynadığı üç alanın İran, Ortadoğu barış süreci ve Bosna olduğunu ifade etti.

"TÜRKİYE BÜTÜN ÜYELERİMİZDEN DAHA ETKİLİ"
Türkiye AB’yle üyelik müzakerelerine 2005 yılında başladı. Ancak Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye’nin üye olmasına asla izin verilmemesi gerektiğine inandıklarını açıkladı. İki ülke de Türkiye için “imtiyazlı ortaklık” seçeneğinin gündeme gelmesi gerektiğine inanıyor.

Bu durum AB içinde bölünmeye neden oldu. İngiltere, Finlandiya ve İtalya gibi ülkeler Türkiye’nin diğer adaylarla eşit muameleye tabi tutulması gerektiğini ifade ediyor.

Deutsche Presse Agentur'dan derlenen habere göre Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb, “Türkiye’nin bugün uluslararası arenada bütün üyelerimizin her birinden ya da toplamından daha etkili olduğu söylenebilir. Burada imtiyazlı ortaklıktan bahsetmiyoruz, derin bir bütünleşme ve işbirliğinden bahsediyoruz” dedi.

timetürk



Bu haber 707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,638 µs