En Sıcak Konular

Clinton'dan Ankara'ya telefon

12 Eylül 2010 00:05 tsi
Clinton'dan Ankara'ya telefon Yaz ayları ve referandum çalışmaları sebebiyle nispeten durgun günler geçiren Ankara'nın dış politika gündemiyeniden hızlanıyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, önceki gün ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clintonile konuşurken dün de Brüksel'de AB'nin Dış Politika Şefi Catherine Ashton ile buluştu. Görüşmelerinortak noktası İran'ın nükleer meselesi ve yeniden başlayan Ortadoğu barış süreci görüşmeleriydi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton önceki gün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir telefon görüşmesi yaptı. Konuşmanın ana konusunu Ortadoğu barış süreci oluşturdu. Diplomatik kaynakların Zaman'a verdiği bilgiye göre Clinton, 45 dakika süren telefon görüşmesinde Davutoğlu'na son sürece ilişkin gelişmeleri ayrıntılı bir şekilde aktardı. ABD'li bakanın Türkiye'nin barış sürecine şimdiye kadar verdiği desteği sürdürmesini istemesi üzerine Türk bakan bu desteği bir kez daha tekrarladı. Davutoğlu gelişmelerle ilgili Ankara'nın görüşlerini muhatabına aktarırken iki bakan Türkiye'nin sürece daha çok nasıl katkı yapabileceğini ele aldı.

Edinilen bilgiye göre İran'ın nükleer meselesi de görüşmede önemli yer tuttu. Ahmet Davutoğlu diplomatik çözüm yollarının zorlanması fikrini tekrarladı. Gayri resmi AB Dışişleri Bakanları toplantısı için dün Brüksel'e giden Bakan Davutoğlu AB'nin Dış Politika Şefi Ashton ile bir araya geldi. Gece saatlerinde Brüksel'e uçması planlanan Bakan, bu görüşme için seyahatini daha erkene çekti. İki yetkilinin görüşmesinde İran meselesi öne çıktı.

AHMEDİNEJAD'IN YARDIMCISI GELİYOR

Nükleer süreç iki kulvardan yürüyor. ABD, Rusya ve Fransa'dan oluşan Viyana grubunun Tahran ile masaya oturması ve İran'ın nükleer başmüzakerecisi Said Celili'nin Ashton ile uzun zamandan beri üzerinde çalışılan görüşmenin ilk fırsatta gerçekleşmesi. Dünkü görüşmenin amacı da Ashton ile Celili'nin bir an önce buluşmasını sağlamak ve detayların konuşulması için zemin oluşturmaktı. Bakan Davutoğlu tüm temaslarında yaptırımların gerçek çözüm yolu olmadığı ve barışçıl diplomatik çözüm yollarının aranması yönündeki Türkiye'nin telkinlerini tekrarladı. Nükleer mesai yeniden hız kazanırken Ankara haftaya İran'dan önemli bir konuğu ağırlayacak. İran Cumhurbaşkanı Birincisi Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi Türkiye'ye gelecek. Rahimi'nin Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile görüşmesi bekleniyor. Ankara'nın en son yapılan Clinton ve Ashton görüşmesindeki detayları İranlı yetkiliyle paylaşması ve masada kalması için Tahran'a telkinde bulunması bekleniyor. Rahimi'nin ziyaretinde Türkiye ve İran arasında bir süredir devam eden Iğdır'daki Boralan sınır kapısı ve serbest sanayi bölgesi görüşmelerinin bir neticeye kavuşturulması öngörülüyor.

Obama ve Clinton'a final daveti

FIBA Dünya Şampiyonası'nda Türkiye ile ABD bu akşam ayrı rakiplerle yarı final maçlarına çıkacak. İki takım da maçlarını kazanması durumunda yarın akşam İstanbul'da şampiyonluk için sahaya çıkacak. Clinton ile Davutoğlu'nun telefon konuşmasında basketbol maçları da gündeme geldi. İki bakan milli basketbol takımlarının şampiyonada elde ettikleri başarılar için de birbirlerini kutlayarak, finali iki ülke takımının oynaması temennisinde bulundular. Bakan Davutoğlu, Türkiye ile ABD'nin finale kalması durumunda maçı Clinton'la birlikte izleme arzusunu muhatabına aktardı. Finali iki ülkenin oynaması durumunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de ABD Başkanı Barack Obama'yı İstanbul'a davet etmesi bekleniyor. Gül ile Davutoğlu bu akşam Sırbistan ile oynanacak yarı final maçına Sırp muhataplarını davet etti.

ZAMAN



Bu haber 800 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,365 µs