En Sıcak Konular

Meyvelerin karanlık yüzünde "parkinson" var!

0 0 0000 00:00 tsi
Meyvelerin karanlık yüzünde Meyve sizin için faydalıdır. Doğru! Ama her zaman değil. Herhangi bir beslenme uzmanı ya da herhangi bir doktor size bunu tavsiye edebilir. Vitamin depolanmıştır, elyaflıdır, antioksidantır ve birçok hastalıktan sizi korur. Fakat meyvenin bir de karanlık

Pekçok meyve veya meyve suyu içeren bir günlük diyet, kol ve bacakta titreme, kaslarda kasılma ile tanımlanan bir hareket düzensizliği olan, Parkinson hastalığı ile ilişkilendirilmektedir.

Tarımda zararlı kabul edilen her türlü böcek ve bitkilere karşı kullanılan ilaç maddelerine genel olarak pestisit adı verilmektedir. Meyvedeki pestisitler veya diğer bazı zehirler bu hastalığın oluşmasının sorumlusu olabilir. Bu sebeple, meyveyi hemen yemek yerine yıkayınız. Pestisitlerle ilişkilendirme sadece bir tahmindir. Fakat pestisit kullanımının bir damgasını taşıyan meyvedeki bu etkinliğini düşünmek mantıklıdır.

Parkinson hastalığı, Sinir sistemi arasındaki iletişimin kimyasal taşıyıcısı olan beynin bir bölümünde beyin hücrelerinin hasarını içerir. Hastalık herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir, fakat daha çok 30 yaştan sonra ve yaş ilerledikçe risk artmaktadır. Parkinson dünyanın bütün kesimlerinde gerçekleşmektedir. Erkekler kadınlara nazaran daha fazla etkilenmektedir.

Ziraatçiler neden parkinson oluyor?

ABD'li araştırmacılar, uzun süre düşük düzeyde pestiside maruz kalan insanların, böcek öldürücü ilaçlara fazla maruz kalmayanlara göre yüzde 70 daha yüksek oranda Parkinson'a yakalandığını açıkladılar. "Annals of Neurology" dergisinin Temmuz sayısında araştırmacılar, bu gruba çoğunlukla ziraatle uğraşan, çiftçi ve balıkçı gibi işçilerin dahil olduğunu belirttiler. Bu çalışma, Harvard Toplum Sağlığı Okulu'nun daha önce öne sürdüğü ve pestisidleri, anahtar beyin hücrelerinin tahrip edilmesine sebep oldukları gerekçesiyle Parkinson ile ilişkilendiren araştırma sonucunu destekler nitelikte. Dergi "Bulgular, pestiside maruz kalmanın Parkinson hastalığı için bir risk faktörü oluşturduğu hipotezini desteklemektedir" ifadesine yer verdi.

Beslenme ve epidemiyoloji alanında çalışan Doçent Dr. Alberto Ascherio ve çalışma arkadaşları, Amerikan Kanser Derneği'nin 2001 yılına ait143,325 kişi üzerinde gerçekleştirdiği incelemenin verileri üzerinde çalıştılar. Araştırmacılar, kendilerine Parkinson teşhisi konulduğunu belirten insanlarla temasa geçtiler.

Amerikan Kanser Derneği, insanların beslenme, yaşam tarzı alışkanlıkları ve çevrelerinde maruz kaldıkları etkenler hakkında belirttiklerine dayanarak kanser riski oluşturan faktörler üzerinde çalışıyor.

Araştırmaya katılan 5200'den fazla erkek, 2600'den fazla kadın pestiside maruz kaldıklarını beyan ettiler. Parkinson için yaş, cinsiyet, ve diğer risk faktörlerini de göz önüne alarak yapılan değerlendirme sonucunda, bu neredeyse 8000 insan içinde Parkinson'a yakalanma oranının pestiside maruz kalmayanlara nazaran % 70 fazla olduğu saptandı.

Kadınlardan daha fazla sayıda erkeğin hastalığa maruz kaldıklarını belirttiler; bu erkeklerin de pek çoğunun çiftçilik ve balıkçılık alanlarında çalıştıkları görüldü.Benzer araştırmalar Avrupa ülkelerinde yapılmakta, buralarda da benzer sonuçlar gözlemlenmektedir.

Gelecekteki çalışmaların riskle ilişkilendirilebilecek belirli bileşiklerin tanımlanması üzerine yoğunlaşması gerektiğini belirten araştırmacılar, diğer çalışmalarda, organofosfatlar olarak adlandırılan bir kimyasal sınıfının Parkinson riski ile ilişkilendirildiğini de ifade ediyorlar.

Kaynaklar:
news.bbc.co.uk/1/hi/health/4579021.stm
psychologytoday.com/articles/PTO-20030520-000002.html
news.bbc.co.uk/1/hi/health/4559051.stm
news.bbc.co.uk/1/hi/health/3998847.stm
bugday.org/article.php?ID=1451

www.iyibilgi.com



Bu haber 742 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,023 µs