MARAŞ: Hımm, bir düşünelim... Yok, çok düşünelim! | " /> iyibilgi Ankara " /> MARAŞ: Hımm, bir düşünelim... Yok, çok düşünelim! | "/> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

MARAŞ: Hımm, bir düşünelim... Yok, çok düşünelim!

10 Eylül 2010 11:45 tsi
MARAŞ: Hımm, bir düşünelim... Yok, çok düşünelim! Atina: 'Maraş'a karşılık 8 başlık açarız'! iyibilgi Ankara

12 Eylül’ü zor hatırlıyor insanlarımız onun için önce Maraş’ı ve 1974’ü kabaca da olsa hatırlatmak lazım.

Maraş, Kıbrıs’ta Magosa şehrinin bir mahallesi. Ama sıradan bir mahalle değildi. Kıbrıs’ın en şöhretli bölgesiydi. Akdeniz’in en bilinen eğlence/tatil merkezlerinden biri.

1974 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri Kıbrıs Barış Harekatı sırasında burayı ele geçirdi. Sonra anlaşmalar yapıldı ve burası iskana kapatıldı.

Bugün Birleşmiş Milletler tarafından denetleniyor ve adayı ayıran "Yeşil Hat"ın içinde kalıyor. Kısaca bir tür hayalet şehir durumunda.

Kıbrıs Türkleri tarafından kabul edilen Rum kesimi tarafından reddedilen Annan Planı Maraş’ı güneyin denetimine bırakacaktı. Fakat Rumlar reddedince olmadı.

Şimdi, Yunanistan Dışişleri Bakanı Druças, Kıbrıs’ta devam eden görüşmelerde gündeme gelen Maraş'ın iadesi maddesinin kabulü halinde, Türkiye'nin AB ile müzakerelerde dondurulan 8 başlığının açılacağına ilan etti.

Ve Rum tarafının bu önerisinin “gerçekçi” algılanmasını istemiş! Yunanistan özellikle hükümet değişikliğinden beri-ki adı geçen bakanın da çiçeği burnundadır-Kıbrıs konusunda sanki daha sıcak davranıyor. Keza Türkiye de bir yıl içinde sonuç alınmasını istiyor. Fakat tabii olarak sorunun çözülmesi isteyenler AB ve ABD. Onlar da bastırıyor.

Bir başka gerçek Ankara’nın, “bu yıl içinde sorun çözülse iyi olur sonrasını zor” diyerek süreci hızlandırması! Yani burada “çoklu bir sıkışıklık” var.

Atina diyor ki şimdi, "Maraş'ın iadesi, Kıbrıs sorununun çözüm müzakerelerinde büyük bir dinamizm yaratacaktır. Türkiye'nin AB yolundaki engellerinin de kaldırılması ve AB'ye tam üye olması hem Türkiye hem Yunanistan hem de Kıbrıs'ın yararınadır".

AB müzakerelerinde bir başlığı bile binbir eziyetle yine açmayan Yunanistan’ın bu 8 adımının ardında AB’nin Türkiye’ye yakınlaşma politikaları da var elbette.

Şimdi bu taze teklifin Ankara’da düşünülmesi gerekiyor. Kıbrıs sorunu çözülmek isteniyor ama Rum kesiminin bu dönmüş kararı ile arkasında duracağını belirten Yunanistan’ın açıklaması iyice gözden geçirilmeli. İyice.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,513 µs