En Sıcak Konular

"Silinen verileri geri getirmek mümkün"

0 0 0000 00:00 tsi
Darbe iddiaları gündemi sarsmaya devam ediyor. Günlük ile ilgili konuşan Emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, “bazı notlar almıştım, ancak sildim” diyor. Peki, bilgisayara girilen veriler silinse bile tamamen ortadan kalkar mı? Bilişi

İlk önce bir internet sitesinde yayınlanan, ardından Nokta dergisinde bir kısmı sunulan günlük tartışılmaya devam ediliyor. Emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’e ait olduğu ileri sürülen günlük için Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı dergi hakkında soruşturma başlattı.

Öte yandan günlüğün gerçek olup olmadığı da tartışma konusu. Örnek günlüğün kendisine ait olmadığını belirtiyor. Daha önce Star gazetesinden Şamil Tayyar’a yaptığı açıklamada Örnek, kimi notlar tuttuğunu ancak bunları sildiğini belirtmişti. Günlük olarak yayınlananların kısmen gerçeğe uygun olduğunu Tayyar’a anlatan Örnek, şu anda bu iddiaların gerçek olmadığını belirtiyor.

Diğer yandan Nokta dergisi, elinde bin sayfadan fazla belge bulunduğunu, istenirse savcıya açıklamalar yapabileceklerini belirtiyor.

Günlüğün gerçek olup olmamasıyla ilgili yanıtı mahkeme verecek. Ancak bu tartışmada iyibilgi kritik bir noktayı açığa çıkarıyor. Özden Örnek’in “o yazdıklarımı sildim” sözü üzerine bir bilişim uzmanına, bilgisayara girilen verilerin silinmiş olsa bile tamamen bilgisayardan kaybolup kaybolmadığını soruyor. Bilişim uzmanı Alp Solak’ın yanıtı:

Özel yazılımlarla veriler geri döndürülebilir

Bilgisayarlarda kullanılan sabit diskler sektörlere ayrılmıştır ve veriler bu sektörlerin üzerinde rasgele olarak işlenir. Sabit diskler üzerlerine yazılan verileri hiç bir zaman silmezler. Sadece o verileri boş olan sektörlere atarlar ve o sektörün üzerinde yeni bir bilgi yazılana kadar diskin içinde kalırlar. Bilgisayara yeni veriler girildikçe, silinmiş verilerin olduğu sektörlere de yazım gerçekleşeceğinden veri kurtarma şansı düşecektir. Silinmiş veriler, eğer çöp kutusundan da silinmişte, özel bir yazılım kullanılmadan geri döndürülemez. Çünkü işletim sistemleri bu verilerin ismini değiştirir ve algılamamak için önüne çeşitli karakterler koyar ve bu dosyalara direkt olarak ulaşılamaz. Ama özel yazılımlar kullanarak bilgisayarın çöp kutusundan silinen verileri geri getirmek mümkündür. Veri kurtarmak için kullanılan bir diğer yöntem ise depolama cihazlarını açarak özel cihazlar ve veri kurtarma yazılımları kullanarak silinmiş bilgilerin kurtarılmasıdır. Özel şirketlerin verdiği bu hizmet, sıradan yazılımlardan çok daha etkilidir ama yüzde yüz verilerin kurtarılacağını da garanti edemez.

iyibilgi.com



Bu haber 527 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,795 µs