En Sıcak Konular

YAŞ mağduru: 20 yıldır bu günü bekliyorum

10 Eylül 2010 11:40 tsi
Başarılı bir astsubayken Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla ordudan ilişiği kesilen Recep Meral (51), görevlendirme ile çağrıldığı Ankara'daki Hava Ulaştırma Tabur Komutanlığı'nda gözleri bağlanarak işkence dolu bir sorgulamadan geçtiğini söyledi. 20 yı

12 Eylül Pazar günü yapılacak referandumdan 'evet' oyu çıkması halinde YAŞ kararıyla Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK)'nden ilişiği kesilen binlerce subay ve astsubay, adalet önünde hakkını arayabilecek. Bu önemli günü sabırsızlıkla bekleyenlerden biri de kıdemli üstçavuş iken ordudan ilişiği kesilen Recep Meral. 51 yaşındaki Meral, İzmir Hava Teknik Okulları Radar Bölümü'nü bitirerek 1979'da göreve başladı. Başarısından dolayı teğmenlik teklifi aldığı bir dönemde, Merzifon'da Hava Radar Mevzi Komutanlığı'nda çalışırken 29 Eylül 1989'da 'görevlendirme' adı altında Ankara Etimesgut'taki Hava Ulaştırma Tabur Komutanlığı'na çağrılır. TSK'da 12 yıl boyunca başarılı bir şekilde görev yapan Meral, o günden sonra hiç beklemediği bir muamelelerle karşılaşır.

Görev nedeniyle Ankara'ya askeri kıyafetle gittiğini anlatan Meral, gider gitmez yapılanlardan başına gelecekleri anladığını ifade etti. Meral, "Nizamiyeye girer girmez ayakkabı bağcığından kravata varana kadar her şeyi aldılar. Sorgulama olacağını anladım. Hücreye benzer bir odaya koydular. 29 gün kaldım. Odada tek başımaydım." dedi.

29 gün boyunca gözleri bağlanarak ağır bir sorgulamadan geçtiğini dile getiren Recep Meral, siyasi ve dini konularda birçok soru ile karşı karşıya kaldığını belirtti. Meral, sorgulamada yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Örneğin 'namaz kılanların, sol görüşlü kişilerin ismini ver kurtul' dediler. 'Bugün arkadaşının ismini veren yarın devletin sırrını verir' dedim. 7-8 defa benzer sorgulamalar geçirdim. Beni, konuşturup istedikleri hedefe ulaşmak için ilaç içirdiler. Normal bir ilaç gibi içirdiler, ancak sinirlerim bozuldu ve aşırı bunaltı verdi. İlaçlar nedeniyle zor günler geçirdim, neredeyse aklımı oynatacaktım. Sinirli hareketlerde bulundum. Hakkımda hiçbir suç bulamadıkları için 'sinirlenmemeliydin, fevri hareket ve hakaretlerde bulundun' dediler. En ufak bir delil bulamadılar. Çünkü sorguda görevimle ilgili hiçbir soru yoktu. Hatta yalan makinesine bile bağladılar. Sanki terörden yakalanmışız gibi tuhaf muameleler gördük."


"SORGULAMADAN SONRA BENİ ANKARA'NIN ORTASINA BIRAKTILAR"

Sorgulama esnasında gözlerinin devamlı kapalı olduğunu anlatan Recep Meral, sorgulama yapanları hiç görmediğini ifade etti. Sorgulamada kendisine çok sert davranıldığını dile getiren Meral, "Sorgulama günleri çok zordu, sürekli gözüm kapalı ve sürekli ilaçlar veriliyordu. Sorgudan sonra beni Ankara'nın ortasında bir yere bıraktılar. Bir süre kendime gelemedim. Gidip hemen rapor aldım." diye konuştu.

Avukat Emin Değer vasıtasıyla Hava Kuvvetler Komutanlığı hakkında Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne dava açtıklarını söyleyen Meral, Merzifon'daki görevine devam ettikten bir süre sonra Ağustos 1990'da YAŞ kararıyla irtica ve disiplinsizlik gibi iddialarla ordudan ilişiğinin kesildiğini kaydetti.

Askeri sicil notunun 90'nın üstünde olduğunu hatırlatan Meral, sorgulamaya gelirken yurtdışı görevi ve teğmenlik teklif alan başarılı bir personel olduğunu vurguladı. Ayrıca 'awacs'lar konusunda da uzman olduğunu belirtti. Ordudan atıldığı dönemde evli ve 1 çocuk babası olduğunu söyleyerek, zor günler geçirdiklerini ve yakınlarının desteğiyle ayakta kalabildiğini dile getirdi.


"ASKER BÜYÜK BİR STRESTEN KURTULACAK"

Referandumda 'evet' diyeceğine dikkat çeken Meral, kendisiyle ilgili olsun veya olmasın anayasa değişiklik paketindeki maddelerin hepsine destek verdiğini söyledi.

Meral, şunları söyledi: "Terör örgütü PKK'nın elebaşı Öcalan yakalanıp idam edilmesin diye kanun çıkıyorsa geçmişte TSK'da mağdur olan bu ülkenin evlatları için de elbette bu kanunlar çıkacaktık. Çok geç bile kalındı. Bir şehit ailesinin kazanacağı haklar adına çıkarılacak maddeye hangi vicdan 'hayır' diyebilir. Bu referandumla birlikte TSK'da görevli olanlar büyük bir stresten kurtulacak. Artık rastgele suç isnat edemeyecekler. Artık yargı yolu olacak. Bir daha böyle şeylere tevessül edilmemesi açısında yargı yolunun açılmasını fevkalade önemli görüyorum. Çünkü YAŞ kararları yargı dışı bırakılarak bu hatalı durum kamufle ediliyordu. Çünkü yargıya açık olsa mahkeme bozacaktı. Bu nedenle söz konusu madde anayasada yer alıyor. Tamamen antidemokratik bir durumdur."

"Ben 20 yıl önce dava açmış ve bir sonuç alamamıştım" diyen Meral, "20 yıl sonra uğradığım haksızlığa karşı yeniden dava açacağım. O nedenle 12 Eylül benim için çok önemli. Örneğin 28 Şubat döneminde ordudan ihraç edilenlerin hiçbir kötü muamele görmedi. Özel bir sorgulamaya tabi tutulmadılar. Sadece sicilleri bozulup atıldılar. Bizim sorgulama ortamımızı görüp çıkıp intihar edenler bile oldu." şeklinde konuştu.

cihan




Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,721 µs