En Sıcak Konular

Yardım eli uzatılmazsa engelliler evde kalabilir

10 Eylül 2010 11:09 tsi
Referandum paketinde, engellilere pozitif ayrımcılık getiriliyor. Ancak sayıları milyonları bulan engelli, kendilerine büyük haklar tanıyan bu düzenleme için oy kullanmaya gidemeyebilir.

YSK sadece seçim listeleri asılmadan önce başvuranların isteklerine cevap veriyor. Bunun dışında arayan-ların sözleri bile dinlenmiyor. Derneklerin yardımı olmazsa, engellilerin sandığa ulaşması zor.

Türkiye 12 Eylül'de darbe anayasasında önemli değişiklikler yapan paketi oylayacak. Pakette özürlülere pozitif ayrımcılık getiriliyor. Ne var ki referandumla ilgili hazırlıklar tüm hızıyla sürerken sayıları 8,5 milyonu bulan engelli görmezden geliniyor. Daha önce memur ve öğrencilerle ilgili verdiği kararlarla tartışma konusu olan Yüksek Seçim Kurulu (YSK), engellilere karşı da duyarsız.

Seçim Kanunu'nun 72. maddesindeki, 'YSK sakatların oy kullanımı için gerekli tedbirleri alır' hükmü yerine getirilmiyor. "İlk kez oy kullanacağım ama YSK'ya engelimi bildireceğimden haberim yoktu, bununla ilgili duyuru yapılmıyor mu?" diye soran engelli vatandaşa "Kanunları kurcalarsanız haberiniz olur, ama özellikle bildirim yapılmıyor. Ya da YSK'yı ararsanız, şansınız varsa, size başvuru yapmanız gerektiği söylenir." karşılığı veriliyor. YSK, seçim günü belediyeden ücretsiz servis talebinde bulunan engellilerin bu isteğini de reddediyor. Gerekçe: Hizmetten etkilenebilirler.

Hal böyle olunca onlara yardım elini engelli dernekleri uzatıyor. Binlerce üyesi olan dernekler, referandum günü araçlarını tahsis ederek engellilerin sandığa gitmesine yardımcı olacak. Geçtiğimiz haftalarda özürlülerin oy kullanmalarında kolaylık isteyen bir dilekçeyle YSK'ya başvuran AK Parti Milletvekili Lokman Ayva, kurumun görevini yerine getirmediğini savunuyor. Ayva, hiç görmeyen 200 bin kişi ile hareket imkânı olmayan yaklaşık 300 bin kişinin acılarının referandumda tekrarlanacağını hatırlatıyor.

Bugüne kadar memur ve öğrencilerle ilgili verdiği kararlarla tartışma konusu olan Yüksek Seçim Kurulu (YSK), engellileri görmezden geliyor. Seçim Kanunu'nun 72. maddesindeki, 'YSK sakatların oy kullanımı için gerekli tedbirleri alır' hükmü yerine getirilmiyor. Oy kullanacak engelli vatandaş, YSK'yı arayıp bilgi almak istediğinde ilginç cevaplar veriliyor. "İlk kez oy kullanacağım ama YSK'ya engelimi bildireceğimden haberim yoktu, bununla ilgili duyuru yapılmıyor mu?" diye soran engelli, "Kanunları kurcalarsanız haberiniz olur, ama özellikle bildirim yapılmıyor. Ya da YSK'yı ararsanız, şansınız varsa, size başvuru yapmanız gerektiği söylenir." karşılığını alıyor.

Türkiye 12 Eylül'de darbe anayasasında önemli değişiklikler yapan paketi oylayacak. Sosyal haklar, ekonomik haklar ve yargı alanında köklü reformlar getiren pakette özürlülere de pozitif ayrımcılık getiriliyor. Ne var ki referandumla ilgili hazırlıklar tüm hızıyla sürerken sayıları 8,5 milyonu bulan engelli görmezlikten geliniyor. YSK ancak kendisine seçim listeleri asılmadan önce başvuran engellinin isteklerine cevap veriyor. Fakat engelli vatandaşa başvuru yapması gerektiği bilgisi verilmiyor. O engellilerden biri de tekerlekli sandalyeye mahkum yaşayan 20 yaşındaki C.H. Referandumda ilk kez oy kullanacak olan genç, sandığının zemin katta olması için YSK'ya başvuru yapması gerektiğinden habersiz. Nasıl oy kullanabileceğiyle ilgili olarak YSK'yı arayan genç, yukarıdaki cevabı almış.

Yüksek Seçim Kurulu engellileri görmezden gelirken, yardım elini dernekler uzatıyor. Binlerce üyesi olan engelli dernekleri referandum günü araçlarını tahsis edecek, gönüllüler engellilerin sandığa gitmesine yardımcı olacak. Türkiye genelinde 150 bin üyesi olan Omurilik Felçlileri Derneği onlardan biri. Dernek Başkanı Ramazan Baş, referandum günü sandığa gitmeye imkânı olmayan ancak kendilerine başvuracak üyelerine araçlarla yardım edeceklerini söylüyor. Türkiye genelinde 63 bin aktif üyesi olan Türkiye Sakatlar Derneği de kendilerine başvuran üyelerine yardımcı olacaklarını duyuruyor. Başkan Şükrü Boyraz, seçim yerlerinin engellilere uygun olmadığına dikkat çekerken işlemin elektronik ortamda yapılmasını tavsiye ediyor. Belediyelere bağlı Özürlüler Merkezi de referandumda oy kullanmak isteyen engellilerin hizmetinde. Küçükçekmece Özürlüler Merkezi, 12 Eylül'de iki tane asansörlü aracıyla engellileri oy verecekleri yerlere götürecek. Geçtiğimiz haftalarda özürlülerin referandum günü oy kullanmalarında kolaylık isteyen bir dilekçeyle YSK'ya başvuran AK Parti Milletvekili Lokman Ayva, kurumun görevini yerine getirmediğini savunuyor. Ayva, hiç görmeyen 200 bin kişi ile hareket imkanı olmayan yaklaşık 300 bin kişinin acılarının referandumda tekrarlanacağını hatırlatıyor.

zaman



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,888 µs